Tips & Tricks: architectuurfotografie

Alternatieve gezichtspunten

Je hoeft gebouwen niet vanaf de grond te fotograferen; zoek eens een gezichtspunt dat hoger ligt.

Een ander gebouw of een bouwwerk, zoals een brug of een parkeergarage, bieden een totaal ander perspectief. Dit heeft als voordeel dat de camera hoger staat en niet hoeft te worden gekanteld. Je kunt de afstand tussen jou en het onderwerp echter niet veranderen. Een zoomlens met een groot bereik is daarom de beste manier om het gebouw nauwkeurig in beeld te krijgen.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_img3

La Cathédrale Saint André, You Connect-lid Daniel Ouiller, Canon EOS 7D

Overweeg eventueel een lager gezichtspunt. Dit werkt het beste als je een object op de voorgrond kunt vinden, zoals bloemen. Ga met je camera op de grond liggen, zodat de bloemen een interessante voorgrond vormen voor het hoofdonderwerp. 

Het variangle-scherm op de EOS 600D en EOS 60D helpt je dit te bereiken. Je kunt de camera op iedere gewenste plek neerzetten en vervolgens de hoek van het scherm aanpassen aan jouw positie. 

Details vastleggen
Een algemeen beeld van een gebouw is de moeite waard, maar de details zijn soms nog interessanter. Kathedralen en kerken zijn vaak versierd met stenen beeldhouwwerken. Soms staan deze op de grond en zijn ze eenvoudig te fotograferen. Soms bevinden ze zich hoger en kunnen ze het beste op afstand worden gefotografeerd met de telefoto-instelling van een zoomlens. Dit vermindert de vervorming die wordt veroorzaakt doordat de camera omhoog wordt gekanteld.

Moderne gebouwen hebben meestal geen beeldhouwwerken, maar wel patronen in hun ramen en structuur in hun bouwmaterialen.

Oud versus nieuw
Oudere gebouwen worden vaak gefotografeerd in de context van hun ligging, met een deel van hun omgeving. Moderne gebouwen bevinden zich minder vaak in een open omgeving en kunnen beter op een abstracte manier worden benaderd, vooral door close-ups van delen van het bouwwerk.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen
Seizoenen en weer
Perfecte portretten