Tips & Tricks: Fotograferen tijdens de feestdagen

Onscherpe opnamen

Je Canon-camera heeft een buitengewoon effectief systeem voor automatische scherpstelling, maar soms levert een 'verstoorde' scherpstelling interessante resultaten op.

EF- en EF-S-objectieven hebben een schakelaar waarmee je de scherpstelling op handmatig kunt instellen. Je draait aan de scherpstelring (of aan de voorzijde van het objectief als er geen scherpstelring is) om het onderwerp scherp in beeld te krijgen. Je kunt met de scherpstelring natuurlijk ook je onderwerp juist onscherp in beeld brengen.

Picture_Tutorial_img3_EOS

Bokeh-gekleurde Kerstmis, You Connect-lid Antonio Tiani, Canon EOS 40D

Waarom zou je onscherpe foto's willen maken? De techniek werkt het beste als het onderwerp een groot aantal afzonderlijke lichtpunten heeft. Gekleurde lampjes in een kerstboom in huis zijn perfect. Neem een foto met een niet-scherpgesteld objectief en de lampjes vormen een abstract patroon.

Het valt je misschien op dat het onscherpe lampje de vorm heeft van een polygoon. Aan het aantal zijden van de hoek kun je aflezen uit hoeveel bladen de mechanische opening van je objectief bestaat. Dit effect wordt bokeh genoemd en wordt gecreëerd door lensaberraties en de vorm van de opening. De foto is dan op een aantrekkelijke manier onscherp.

Close-upfotografie
De feestdagen bieden een uitstekende gelegenheid om binnen flink te oefenen op close-upfotografie. Overal zie je heldere, kleurrijke voorwerpen: kerstballen, verlichting, maar ook feestelijk gedekte tafels met speciale kerstgerechten en ander lekkers.

EOS-camera's beschikken over een aantal opties voor close-upfotografie:
• Een close-upobjectief schroef je voor je objectieven en is gemakkelijk in het gebruik
• Met een life-size converter tussen je EOS en de objectieven kun je tot levensgroot vergroten
• Met macro-objectieven kun je levensgrote foto's maken. Dit is de beste keuze als je van plan bent om veel close-upfoto's te maken.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Seizoenen en weer
Perfecte portretten
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen