Tips & Tricks: Fotograferen tijdens de feestdagen

Onscherpe opnamen

Je Canon-camera heeft een buitengewoon effectief systeem voor automatische scherpstelling, maar soms levert een 'verstoorde' scherpstelling interessante resultaten op.

PowerShot- en IXUS-camera's beschikken over een optie voor handmatige scherpstelling of AF-vergrendeling (of beide). Als je alleen AF-vergrendeling hebt, richt je de camera op een onderwerp in de verte of heel dichtbij, zet je de instelling vast met de AF-vergrendeling en richt je de camera op je hoofdonderwerp om een onscherpe foto te maken.

Picture_Tutorial_img3_DSC

Bokeh-gekleurde Kerstmis, You Connect-lid Antonio Tiani, Canon EOS 40D

Waarom zou je onscherpe foto's willen maken? De techniek werkt het beste als het onderwerp een groot aantal afzonderlijke lichtpunten heeft. Gekleurde lampjes in een kerstboom in huis zijn perfect. Neem een foto met een niet-scherpgesteld objectief en de lampjes vormen een abstract patroon.

Het valt je misschien op dat het onscherpe lampje de vorm heeft van een polygoon. Aan het aantal zijden van de hoek kun je aflezen uit hoeveel bladen de mechanische opening van je objectief bestaat. Dit effect wordt bokeh genoemd en wordt gecreëerd door lensaberraties en de vorm van de opening. De foto is dan op een aantrekkelijke manier onscherp.

Close-upfotografie
De feestdagen bieden een uitstekende gelegenheid om binnen flink te oefenen op close-upfotografie. Overal zie je heldere, kleurrijke voorwerpen: kerstballen, verlichting, maar ook feestelijk gedekte tafels met speciale kerstgerechten en ander lekkers.

De Canon IXUS- en PowerShot-camera's beschikken over een macromodus. Deze functie activeer je door op je camera op de knop met een pictogram van een bloemetje te drukken of door de macromodus te selecteren in het menu. Macromodi veranderen het scherpstelbereik van het objectief.

Experimenteer met je camera om uit te vinden hoe dichtbij je kunt komen. Gebruik het LCD-scherm en niet de optische zoeker.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Seizoenen en weer
Perfecte portretten
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen