Uitleg: actiefotografie

Oefening baart kunst

Om goed te leren pannen is oefenen belangrijk; experimenteer met instellingen en verfijn je techniek.

Picture_Tutorial_p2
Stockcarrace, © Catherine Doyle 2012, Canon EOS 400D

Waarschijnlijk krijg je in eerste instantie niet zulke heel goede resultaten, dus het is een goed idee om eerst wat te oefenen voordat je de techniek op een belangrijk evenement gaat toepassen. Zelfs de beste sportfotografen hebben vele pogingen nodig om het goed te krijgen. Maak heel veel foto's, analyseer je foto's naderhand en ga terug om meer foto's te maken.

Denk niet dat pannen alleen goed is voor duidelijke actiefoto's; als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je het voor een scala van onderwerpen inzetten. Ook je reisfoto's kan het bijvoorbeeld een extra dimensie geven.

Picture_Tutorial_p2_02
Sluitertijd: 1/15s, © Miles Willis

Na het fotograferen
Het is essentieel om na een panning-sessie foto's te selecteren; laat je niet ontmoedigen door het grote aantal foto's dat niet de moeite waard blijkt, want professionele sportfotografen hebben hetzelfde. Nadat je een eindselectie hebt gemaakt, bewerk je deze met de software die met de camera is meegeleverd en kies je de juiste uitsnede zodat het beeld ontstaat dat je voor ogen had.

Soms levert juist een kortere sluitertijd een beter actiebeeld op door het onderwerp te bevriezen. Op de volgende pagina vind je een video waarin wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.

1  2  3