Tutorials voor compactcamera's

Of je nu een nieuwe plek bezoekt of de omgeving waarin je woont kunt vastleggen, het is altijd de moeite waard om opnamemethoden te vinden waarmee je interessantere, karakteristieke beelden kunt maken.

De touwtjes in handen

De PowerShot- en IXUS-camera's zitten boordevol technologie om automatisch foto's te maken. De sleutel tot fantastische foto's zit hem in zelf meer controle te nemen over de automatische systemen. Zo kun je de opname precies samenstellen zoals jij wilt.

Tutorial voor compactcamera's - Canon
Leo Hidalgo, Door het venster
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Verleg je focus

Een goede plek om te beginnen is door je standpunt te veranderen en weg te gaan van het midden van het kader. Schakel je camera eerst over op de Handmatige modus (M). Zet je onderwerp vervolgens midden in het beeld en druk de ontspanknop half in. Houd de ontspanknop half ingedrukt en verander de compositie door net zo lang te bewegen tot je de beste compositie hebt gevonden. Druk de ontspanknop vervolgens verder in om de foto te maken.


Denk groots

De landschapsmodus wordt in Smart Auto automatisch geselecteerd waardoor je scènes met haarscherpe details kunt vastleggen. Van voor tot achter. Dit noemt men ook wel een grote scherptediepte. Hiermee kun je meer van je omgeving laten zien, of je nu in de stad bent of op het platteland.

Probeer dit: als je een landschapsfoto maakt, kun je iets op de voorgrond in je beeld opnemen om de scène balans te geven. En vergeet niet dat landschapsfoto's ook 'staand' kunnen worden genomen, dus wanneer de camera op zijn kant staat.


Op zoek naar licht en schaduw

Licht vormt de kern van alle fotografie. Wen jezelf aan om te zoeken naar manieren waarop schaduwen en lichte punten hun eigen vormen en structuren creëren in de compositie en je zult een grote stap nemen als fotograaf.

Tutorial voor compactcamera's - Canon
Hiroyuki Takeda. Blauwe schaduw.
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Wanneer de zon laag staat, zoals in de ochtend of laat in de middag/avond, zijn de schaduwen lang en kunnen ze een extra dimensie toevoegen aan je foto's. Een omgeving die midden op de dag saai is, wordt helemaal anders met lange schaduwen, die worden veroorzaakt door de lage lichtinvalshoek. Je kunt de GPS via mobile gebruiken op vele compactcamera's met Wi-Fi om de locatie van deze prachtige schaduwen op te halen en deze plek later weer opzoeken.


Geef kleuren een boost

Als je een landschap fotografeert, kunnen de hoofdkleuren je helpen om je foto te laten opvallen. Je kunt de functie My Colors gebruiken om de verzadiging van kleuren een boost te geven. In een natuurlijke omgeving krijgen blauwe luchten, water en groenpartijen een boost zodat ze levendiger en aantrekkelijker worden.


Upload je opname in de You Connect-gallerij

Als je inspiratie hebt gekregen en een foto vanuit een andere hoek hebt gemaakt, is het een leuk idee om je foto's te uploaden in de You Connect-gallerij. Dit is de plek waar je favoriete foto's worden gepresenteerd en gedeeld in de Canon-community. Upload je foto's.