Ga voor abstract

Of je nu een nieuwe plek bezoekt of de omgeving waarin je woont, het is altijd de moeite waard om opnamemethoden te vinden waarmee je interessantere, karakteristieke beelden kunt vastleggen. Want zelfs als je een foto maakt, gewoon als herinnering voor later, is het fijn als je deze nog een keer kan bekijken.

Een goed begin is om een perspectief te kiezen waarmee je de abstracte elementen van je onderwerp kunt benadrukken: de vormen, kleuren en structuren waardoor het beeld interessant wordt. Zelfs de meest alledaagse omgeving kan je veranderen door er iets anders tegen aan te kijken.

Abstract - Canon
Krystian Olszanski Grote kanonnen
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Vier technieken

Hier zijn vier eenvoudige technieken die je heel gemakkelijk zelf kunt uitproberen wanneer je weer op pad gaat om foto's te maken:

  • Ga door je hurken en kijk omhoog tegen je onderwerp op, bijvoorbeeld aan de voet van een hoog gebouw of een monument zodat het duizelingwekkend hoog lijkt op je foto.

  • Zoek een hoog standpunt en kijk omlaag op je onderwerp. Door recht omlaag te kijken, vanaf een brug of een balkon, kun je een alledaagse situatie heel anders doen laten lijken.

Abstract - Canon
Antonio Thomás Koenigkam Oliveira, Carrousel
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


  • Probeer interessante manieren uit om je onderwerp in een kader te plaatsen, zoals door een raam met regendruppels of door tralies. Denk na over de vormen die het kader creëert en hoe ze zich verhouden tot de vorm van je onderwerp.

  • Maak goed gebruik van scherptediepte. Probeer bijvoorbeeld om scherp te stellen op een minder voor de hand liggend element op de voorgrond, met een herkenningspunt op de achtergrond. Hoe verhouden ze zich op de platte afbeelding?

Ben je geïnspireerd?

Probeer eens wat abstractere opnamen te maken wanneer je weer met je camera op pad gaat. Hoe meer je het doet, hoe meer je interessante beelden om je heen zult vinden.

En als je trots bent op de resultaten, kun je ze delen met de Canon-community! Je kunt je werk heel eenvoudig uploaden naar de Canon-galerij, hier.