Besneeuwde boom door Michael "Nick" Nichols

Canon Master Michael "Nick" Nichols is een bekroonde fotograaf wiens werk hem naar de meest afgelegen uithoeken van de wereld bracht. In 1996 werd hij vaste fotograaf bij het tijdschrift National Geographic en in januari 2008 werd hij benoemd tot hoofdredacteur.

In december 2012 bevatte het hoofdartikel van National Geographic een uitklapbare foto van vijf pagina's: het beeld van Nick van de ruim 75 meter hoge, 3200 jaar oude Giant Sequoia-boom.

Nick stelde het beeld samen met 126 foto's die hij in 45 minuten tijd tijdens een hevige Californische sneeuwstorm maakte met behulp van innovatieve rigging-technieken.

Besneeuwde boom door Michael Nick Nichols - Canon
© Besneeuwde boom door Michael 'Nick' Nicols - Canon EOS 1D Mark IV

We troffen Nick terwijl hij buiten aan het werk was en spraken met hem over zijn verblijf deze winter in Yellowstone National Park, de uitdagingen van fotograferen in de sneeuw en het verhaal achter deze opmerkelijke creatie.

De winter doorbrengen in Yellowstone

'Op dit moment ben ik bezig met een jaar lang opnamen maken om het ecosysteem van Yellowstone National Park in kaart te brengen. Het is nu bronsttijd voor de elanden en dat is niet alleen fascinerend, maar het betekent ook dat de winter voor de deur staat. De winter valt hier snel en vroeg in. De temperatuur kan dalen tot 40 graden onder nul en we verwachten tot 15 meter sneeuw, dus we blijven de komende maanden dicht bij Old Faithful en verplaatsen ons met sneeuwscooters.'

Fotograferen in de sneeuw

'Als het aankomt op fotograferen in de sneeuw, leer ik nog steeds bij! Verse sneeuw heeft een eigen kleurschakering. Het lijkt alsof alle onvolkomenheden van de wereld zijn verdwenen en alles een nieuw laagje verf heeft gekregen. De sprookjesachtige sfeer zorgt ervoor dat alles stiller en trager lijkt, zelfs in grote steden.

Natuurlijk gaat het leven gewoon door, maar het lijkt wat bedachtzamer te gaan. Sneeuw geeft een gevoel van ruimte, van afstand. Sneeuw heeft iets schitterends, alles wat je ziet is zo fris en je kijkt met heel andere ogen naar de wereld. Je wilt naar buiten terwijl de sneeuwstorm nog raast, om foto's te maken.

Wat wel belangrijk is als je in de sneeuw gaat fotograferen, is dat je een lichtmeter gebruikt en je camera instelt op meer licht. Camera's verwachten automatisch grijs te zien, dus in heldere sneeuw moet je compenseren om de juiste belichting te krijgen.'

Het verhaal achter de Besneeuwde boom

'Deze boom heet de President en is de op één na grootste boom op aarde. De leeftijd was door wetenschappers nog niet vastgesteld voordat we deze foto maakten.

De planning heeft zo'n twee jaar in beslag genomen. Ik heb het idee een jaar eerder uitgewerkt. Het idee was om een snapshot van 45 minuten te maken van de 3200 jaar dat de boom hier staat. Het is geen valse compositie, we hebben de opnamen in één keer gemaakt - deels omdat de sneeuwstorm zo hevig was! Maar ik wilde wachten op de sneeuw omdat ik me realiseerde dat het de foto extra spectaculair zou maken.

In twee weken hebben we de compositie opgezet. We hebben een touw-en-dollysysteem gebruikt dat de bomen niet kon beschadigen. Ik heb drie Canon 1D Mark IV camera's gebruikt met met 35 mm 1.4 L-lenzen. We stapelden ze op een platform en lieten ze elke keer twee meter zakken, terwijl we de belichting onderweg naar beneden aanpasten om een portret van de boom in hoge resolutie te krijgen. De foto's zijn handmatig op een computer aan elkaar 'geplakt'. Er is zo veel resolutie in deze foto dat we op zoek zijn naar grote gebouwen waarop we de foto kunnen projecteren, zodat mensen alles kunnen zien.

We genieten vaak van foto's van wilde dieren, zoals olifanten en leeuwen, maar met deze foto eren we een boom die een geschenk is van eeuwen. Ik hoop echt dat deze foto mensen aanmoedigt om even diep adem te halen en een seconde na te denken. De wereld draait zo snel - denk aan de woorden in het liedje van Joni Mitchell: 'you really don't know what you've got 'til it's gone'.'

Een ontmoeting met Ekaterina Mukhina, Canon Explorer

Kortgeleden spraken we met Canon Explorer Ekaterina Mukhina en vroegen haar wat ze het leukste vindt aan de winter. Ook wilden we graag iets meer weten over de verhalen achter haar foto's.

Ekaterina fotografeert al vanaf haar 16e jaar. In 2000, nadat ze was afgestudeerd aan de Fotoacademie in Moskou, kocht ze haar eerste Canon-filmcamera om bij wijze van hobby extreme sporten te gaan filmen. Sinds 2003 concentreert ze zich als freelance professioneel fotograaf voornamelijk op het fotograferen van mensen en allerlei evenementen.

Ekaterina heeft al meer dan 400 bruiloften en portretfotosessies op haar naam staan. Haar werk heeft haar van haar thuisland Rusland al naar Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Caraïbisch gebied, Azië en Afrika gebracht, en haar meest recente reizen gingen naar het gebied rondom de Stille Zuidzee en Nieuw-Zeeland.

Besneeuwde boom door Michael Nick Nichols - Canon
©Ekaterina Mukhina - Canon EOS 1D X

Wat vind je het leukste aan de winter?

'Als bruidsfotograaf heb ik het in de zomer en de herfst altijd druk. Maar in de winter krijg ik de kans om erop uit te gaan en vakantie te vieren. Ik ben gek op freeride skiën en snowboarden, en mijn vakanties draaien meestal om wintersportactiviteiten. Maar ook al ben ik niet aan het werk, mijn camera's gaan altijd mee!

Als gepassioneerd bruidsfotograaf vind ik altijd wel een moment voor creatieve lifestylefotografie, vooral als we op een bijzondere locatie zijn.

Kun je ons iets meer vertellen over je foto

Besneeuwde boom door Michael Nick Nichols - Canon

'Deze foto is gemaakt in Nieuw-Zeeland, waar ik met vrienden op vakantie was. We maakten een boottrip om Doubtful Sound en de nabijgelegen fjorden te zien.

Laat op de avond ging ik aan dek om te genieten van de prachtige nachtelijke hemel van het zuidelijk halfrond. Daar was ik getuige van een mooi intiem moment van een tweetal dat aan dek stond. Ik besloot al snel de geweldige combinatie van de boot, de schitterend heldere hemel en het paar te gebruiken om deze opname te maken.

Ik had geen statief nodig omdat mijn camera, een Canon 1D X, geweldige opnamen maakt bij weinig licht.'