De feestmaand in een nieuw licht

In verschillende landen en culturen wordt het einde van het jaar op allerlei unieke manieren gevierd. Vaak weerspiegelt de wijze van vieren hun identiteit, historie en traditionele verhalen. Deel van de magie van de feestmaand is de diversiteit die deze maand met zich meebrengt, het venster op andere manieren van leven en de kans om prachtige, boeiende en buitengewone foto's te maken die hun eigen verhaal vertellen.

De feestmaand in een nieuw licht - Canon
© Ben K Adams - Canon EOS 6D

Kerstverhalen uit alle windstreken

Misschien wel het grootste winterfeest is Kerstmis, een religieuze en culturele gebeurtenis in een groot aantal delen van de wereld. Landen en culturen overal ter wereld beleven het feest heel verschillend, vaak met een mengeling van christelijke, heidense, traditionele en folkloristische gebruiken, om hun eigen verhalen rondom de gebeurtenis te vertellen.

In Europa worden in landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk markten georganiseerd die een lust vormen voor elk zintuig. Die markten beginnen zo ongeveer een maand voor eerste kerstdag en je kunt er geweldige actiefoto's maken van de mensenmenigte die geniet van een rondje in de draaimolen of een baantje trekt op de ijsbaan.  's Avonds wordt zo'n markt sprookjesachtig verlicht en die prachtige sfeer biedt je de kans om de geest van Kerstmis vast te leggen. Gebruik eens een groothoekobjectief of een groothoekinstelling op je camera om de complete scène te omvatten. Of experimenteer naar hartenlust met de nachtmodus of de modus voor weinig licht op je camera voor een schitterend verlicht resultaat. Zie de tutorials voor meer wetenswaardigheden.

De feestmaand in een nieuw licht - Canon
© Matteo Paciotti - Canon EOS 5D Mark II

In veel Europese landen is eerste kerstdag of kerstavond een feest voor familie en vrienden; een mooie gelegenheid om je camera dicht bij de hand te houden. In Denemarken is het hoogtepunt van de maaltijd de traditionele rijstpudding, gebakken met een amandel in het hart. De gast die de amandel krijgt, kan volgens het gezegde een goed nieuw jaar tegemoet zien.

Vieringen op het zuidelijk halfrond

In andere delen van de wereld wordt Kerstmis op een heel andere manier gevierd, wat ruimte biedt om foto's te maken die een ander kerstverhaal vertellen.

Las Posadas is een traditioneel winterfeest in Mexico, Guatemala en de zuidelijke delen van de Verenigde Staten, dat wordt gevierd van 16 - 24 december. Vaak vinden er een reeks processies plaats in een stadje of dorp en dat kan een onvergetelijk spektakel zijn als je toevallig in de buurt bent met je camera.

De leider van de processie draagt een kaars in een papieren lampion en bezoekt huizen waarvan de bewoners liedjes zingen.  Kinderen doen spelletjes en winnen een prijs als ze een piñata in de vorm van een ster raken (meestal van klei gemaakt). De negen dagen symboliseren de negen maanden van de zwangerschap van Maria en de ceremonie blijft een belangrijk deel uitmaken van de vieringen in tal van gemeenschappen in Latijns-Amerika: een fantastische gelegenheid om unieke foto's te maken.

Ten zuiden van de evenaar is het in december hartje zomer, dus de kerstvieringen in Australië of Zuid-Afrika vinden eerder plaats rondom de barbecue op het strand dan om een knappend kersthaardvuur. Opnamen maken met helder zonlicht kan prachtige foto's opleveren, vooral in de vroege ochtend van eerste kerstdag of laat in de middag, als het licht magischer is dan ooit. Probeer eens een fotocollectie te maken die anders is, met mooie verzadigde kleuren, de silhouetten van familie en vrienden tegen het avondrood of kinderen die op het strand spelen met hun cadeautjes.

Driekoningen vieren

Het kerstfeest eindigt niet op 25 (of 26) december. Twaalf dagen na Kerstmis, op 6 januari, breekt de dag aan die we Epifanie noemen, of Driekoningen. Dit is de dag waarop we vieren dat de drie wijzen voor het eerst het kindje Jezus zagen en geschenken meebrachten.

In Spanje krijgen veel kinderen op deze dag cadeautjes, in plaats van in december. En in Puerto Rico zetten kinderen voordat ze gaan slapen op 5 januari een doos met hooi onder hun bed, in de hoop dat de koningen geschenken brengen. In Frankrijk wordt intussen een 'Koningstaart' gebakken met een muntstuk of een klein speelgoedje in het midden, om deze dag te vieren. Gelegenheden te over dus om spontane portretfoto's te maken of het verhaal achter deze tradities te vertellen. Of je nu thuisblijft of erop uittrekt in deze feestmaand, bedenk wat Kerstmis zo uniek maakt in jouw deel van de wereld en houd je camera in de aanslag.

Winterfeesten in andere landen

Niet in alle landen of culturen wordt Kerstmis gevierd, dus het is de moeite waard om uit te vinden welke andere winterfeesten er bij jou in de buurt worden gevierd. En natuurlijk neem je je camera mee naar elk evenement. Groepsfoto's en openbare feesten kunnen leiden tot verrassende en gedenkwaardige opnamen.

De feestmaand in een nieuw licht - Canon
© Stig Nygaard - Canon EOS 50D

Boeddhisten overal ter wereld vieren op 8 december Bodhi-dag, om de dag van de verlichting van Boeddha te herdenken. In Boeddhistische huizen en tempels kun je mogelijk de heilige vijgenboom fotograferen. De boom is versierd met verschillende gekleurde lampjes en kralen om de wijze te symboliseren waarop alle dingen in het Boeddhistische universum worden verenigd, en is een foto meer dan waard.

Chanoeka is het Joodse feest van het licht dat meestal in november of december wordt gevierd. Elke dag wordt er een kaars aangestoken op de Chanoeka, een achtarmige kandelaar, dus zorg ervoor dat je de flitser op je camera uitschakelt en dat je zo dichtbij mogelijk komt, waarna je je frame kunt vullen met prachtig sfeervol kaarslicht. Je kunt mooie 'bokeh' of vervaagde achtergrondeffecten creëren door portretfoto's van familie en vrienden te maken tegen het kaarslicht. Zorg ervoor dat de gezichten scherp zijn en dat je dicht bij je onderwerp gaat staan om zo veel mogelijk te profiteren van het sfeerlicht.

Sensationeel Chinees Nieuwjaar

Een van de meest spectaculaire winterfeesten in visueel opzicht is Chinees Nieuwjaar, een tweeweeks winterfeest dat door Vietnamezen, Koreanen en Chinezen wordt gevierd in de tweede helft van januari, de eerste helft van februari of tijdens de eerste maanmaand.

De feestmaand in een nieuw licht - Canon
© IQRemix - Canon EOS 5D Mark III

De feesten, festivals en energieke parades moet je echt zien als je graag tempels, draken en oosterse vechtkunsten in actie fotografeert! Je hebt geen professionele spiegelreflexcamera nodig om steengoede foto's te maken. Kijk gewoon maar wat je voor je ziet, vraag je af hoe je het beste dramatische effect bereikt in je frame, zorg dat je dichtbij bent of gebruik je zoom om opnamen te maken van de actie.

In China wordt dit het Lentefeest genoemd, omdat het het einde van de winter aankondigt. Het feest begint op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar en eindigt na de vijftiende dag, als het Lantarenfeest wordt gevierd.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd door Chinese gemeenschappen overal ter wereld. Het is een uitgelezen gelegenheid om de emotie, de energie en de opwinding van het evenement vast te leggen in een stad bij jou in de buurt.

Diwali, het feest van het licht

Diwali, het feest van het licht, biedt tal van mogelijkheden om prachtige foto's te maken.

In India en over de hele wereld vieren Hindoes dit spirituele feest, dat de overwinning van het licht op de duisternis betekent. Elk najaar worden de huizen verlicht met kaarsen en lampjes, mensen dragen kleurrijke kleding en er wordt spectaculair vuurwerk afgestoken.

De feestmaand in een nieuw licht - Canon
© Premnath Thirumalaisami - Canon EOS 550D

Je kunt spontane close-ups maken van feestvierders, met een lange belichting het vuurwerk vastleggen of gewoon 'mikken en klikken' om de sfeer weer te geven.