Opmerkelijke verhalen vertellen met beelden

Opmerkelijke verhalen vertellen met beelden - Canon
© Gary Knight


Tijdens World Press Photo worden al zestig jaar de allerbeste journalistieke foto's uit alle hoeken van de wereld getoond. Belangrijk nieuws wordt vanuit een ander oogpunt belicht en er is aandacht voor veel andere onderwerpen die anders misschien nooit aandacht hadden gekregen.

Bij dit evenement, dat sinds 1992 door Canon wordt gesponsord, ligt de nadruk op de inspirerende rol die fotojournalistiek voor een wereldwijd miljoenenpubliek heeft. Deze tentoonstelling van bekroond werk doet in de loop van het jaar 45 landen aan en de foto's worden gepubliceerd in een felbegeerd jaarboek dat een overzicht bevat van de meest opvallende beelden en gebeurtenissen van het jaar.

Elk jaar bezoeken meer dan twee miljoen mensen meer dan honderd verschillende locaties over de hele wereld om de vertoonde bekroonde beelden te bewonderen. Als je nog nooit naar een World Press Photo-tentoonstelling bent geweest, ga dan de volgende keer dat er een bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Als je graag foto's maakt of gewoon geïnteresseerd bent in wat er in de wereld gebeurt, is dit echt een must.

Opmerkelijke verhalen vertellen met beelden - Canon
© Gary Knight


Meer dan een halve eeuw aan indrukwekkende foto's

Het archief met bekroonde beelden omvat meer dan een halve eeuw aan geschiedenis en toont bovendien hoe fotojournalistieke stijlen zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld.

Opmerkelijke verhalen vertellen met beelden - Canon
© Gary Knight


De wedstrijd zelf en de daaropvolgende tentoonstellingen worden enorm gewaardeerd omdat een breder publiek zo kennis kan maken met uitstekende journalistieke foto's. Bovendien is hier te zien hoe fotografen aankijken tegen de diversiteit van het leven, bijvoorbeeld tegen de natuur en kunst.  Behalve beelden van conflicten, natuurrampen en aangrijpende nieuwsverhalen zijn er ook altijd foto's te zien die getuigen van menselijke warmte, humor en optimisme.

De jury van negentien leden looft niet alleen de World Press Photo of the Year uit, maar nog drie prijzen (de eerste, tweede en derde plaats) in negen categorieën, waaronder sportnieuws, algemeen nieuws, portretten, sport in actie, sportachtergronden, actuele onderwerpen, dagelijks leven en natuur. In de loop der jaren heeft de wedstrijd iconen gemaakt van foto's van sportprestaties, artistieke successen en wetenschappelijke ontdekkingen.

In 2014 namen bijna 6000 fotografen uit 132 landen deel aan de wedstrijd. Er werden bijna 100.000 foto's ingezonden.

Wat maakt van een beeld een winnende foto?

Omdat er zoveel foto's worden ingezonden, vraag je je misschien af waar een beeld aan moet voldoen om te winnen. Volgens Gary Knight, jurylid en Canon-ambassadeur, getuigen winnende beelden van "verbeeldingskracht, moed en creativiteit".

Knight zegt dat een van de belangrijkste functies van World Press Photo is om aandacht te schenken aan "beelden die een krachtig, genuanceerd en helder verhaal vertellen en duidelijk uitspringen boven de miljoenen foto's die elke dag op sociale media worden geplaatst". Lees hier meer van de verhelderende speech van Gary die hij gaf tijdens de prijsuitreiking van 2014.

Opmerkelijke verhalen vertellen met beelden - Canon
© John Stanmeyer


In 2014 won Canon-fotograaf John Stanmeyer de prijs World Press Photo of the Year voor zijn foto van Afrikaanse migranten op het strand van de stad Djibouti.

Een andere bekende Canon-fotograaf die een prijs heeft gewonnen bij de World Press Photo-wedstrijd van 2014, is Canon-ambassadeur Brent Stirton. Hij won de eerste prijs in de categorie Geënsceneerde portretten voor zijn foto van blinde albino jongens in India. En Canon Explorer Marcus Varesvuo won de tweede prijs in de categorie Natuur voor zijn foto van een zwerm zeekoeten tijdens een sneeuwstorm in Noorwegen.

Elk jaar nemen in de jury toonaangevende experts op het gebied van visuele journalistiek zitting uit verschillende onderdelen van het vak. De onafhankelijke jury verandert elk jaar en een secretaris zonder stemrecht zorgt ervoor dat de inzendingen op een eerlijke en evenwichtige manier worden beoordeeld.

Meedoen

Hoewel de World Press Photo-wedstrijd altijd alleen bedoeld is geweest voor professionele fotojournalisten, zijn er tegenwoordige talloze mogelijkheden om je eigen foto's te laten publiceren door een lokale nieuwsbron. Op die manier kun je misschien voor elkaar krijgen dat je uiteindelijk je eigen werk kunt inzenden.

Doordat er steeds meer online nieuwssites bijkomen, hebben uitgevers vaak een grote behoefte aan beelden als toevoeging bij hun verhalen. Internet biedt ook meer mogelijkheden om je werk zelf te publiceren. Als je je eigen nieuwswaardige foto's online zet, kun je een diavoorstelling of fotorapportage met een verhaallijn maken die je kunt delen.

Fotojournalistiek is een kunstvorm waarvoor je geduld en sociale vaardigheden moet hebben en gemotiveerd moet zijn. Je hoeft hiervoor echter ook niet ver van huis te gaan. Zo kun je met je camera de buurt in trekken om foto's te maken van onderwerpen die binnen jouw gemeenschap leven.

Als je de wereld gaat zien door de ogen van een fotojournalist, zul je waarschijnlijk nieuwe vrienden maken en contacten opdoen. Bovendien krijg je door de beelden die je vastlegt een ander perspectief op de werkelijkheid. Als dit je geïnspireerd heeft een belangrijk onderwerp vast te leggen, kun je je fotorapportage uploaden in de Galerij. En lees vooral verder als je meer nuttige tips wilt over fotojournalistieke technieken.