Stap dieper de wildernis in

[MASTER] Picture_1
© 'Rider on the Storm' gemaakt met een Canon EOS-1Ds Mark III door Markus Varesvuo

De natuur om ons heen is vol van intrige, drama en magie, vooral wanneer je het in close-up ziet. En wanneer je de dieren- en plantenwereld vanuit verschillende hoeken begint te verkennen, ontdek je dat de fotografische mogelijkheden ongelofelijk rijk en gevarieerd zijn.

Een belangrijk evenement voor het tonen en bewonderen van de beste natuurfotografie wereldwijd is 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', die dit jaar voor de vijftigste keer plaatsvindt.

De wedstrijd dateert van 1965, toen het BBC Wildlife Magazine nog gewoon Animals heette en er slechts drie wedstrijdcategorieën waren met in totaal ongeveer 500 inzendingen. Ook in die tijd was het een belangrijk evenement voor natuurfotografen. Gedurende de jaren werd de wedstrijd steeds groter en in 1984 sloegen het Natural History Museum en de BBC de handen ineen om het tot de prestigieuze wedstrijd te maken die het vandaag de dag is. Nu worden duizenden inzendingen uit meer dan 98 landen wereldwijd ontvangen.

Elk jaar organiseert het Natural History Museum een expositie met de beste inzendingen. Na de opening in Londen reist de expositie een jaar lang door de wereld. De winnende foto's verschijnen bovendien in het BBC Wildlife Magazine en in publicaties op zes continenten, zodat de foto's door miljoenen mensen worden gezien.

[MASTER] Picture_2
© 'It's raining Guillemots' gemaakt met een Canon EOS-1D X door Markus Varesvuo

De expositie wordt dit jaar op 24 oktober geopend en omvat 100 bekroonde foto's. Lees hier verder voor meer informatie.

National Geographic’s explorers-in-residence: Beverly en Dereck Joubert

Tot de meest gevierde natuurfotografen en filmmakers behoort het meermaals bekroonde echtpaar Beverly en Dereck Joubert. Dit paar fotografeert de wereld van de natuur al 25 jaar en is onvermoeibaar. Ze staan in de bres voor natuurbehoud en hebben vooral een passie voor de adembenemende wildernis van Afrika.

Hun onwaarschijnlijk mooie en onthullende reportages over grote katachtigen en het gedrag van roofdieren hebben geresulteerd in 22 films, 10 boeken en vele artikelen voor het tijdschrift National Geographic. Hun indrukwekkende levenswerk is in de loop der tijd bekroond met vijf Emmy's en de World Ecology Award.

Bekijk hun inspirerende, humoristische en ontroerende TED-lezing 'Life Lessons from Big Cats' (Levenslessen van grote katachtigen). Er zijn een paar scènes met roofdieren die je misschien minder aangenaam vindt, maar het is de moeite waard om te blijven kijken voor een fascinerend beeld van het leven en werk van de Jouberts.