Hoe maak ik betere groepsfoto's?

Bij bijeenkomsten met familie of vrienden wordt het altijd op prijs gesteld dat je foto's die je van de groep maakt, met iedereen deelt. Met deze eenvoudige tips maak je voortaan foto's die je vol trots kunt delen.

NSG_Page_1_01

Ga georganiseerd te werk
Begin met goed te kijken wat je in de foto wilt hebben, dus de compositie. Probeer bijvoorbeeld een eenvoudige achtergrond te gebruiken die niet afleidt.

Groepsfoto's hebben vaak de neiging om nogal rigide en formeel te zijn. Probeer daarom de mensen zodanig neer te zetten dat hun gezichten zich op verschillende niveaus in de foto bevinden. Probeer ook eens van bovenaf te fotograferen terwijl iedereen omhoog kijkt naar jou, voor een ander perspectief.

IXUS- en PowerShot-camera's stellen scherp op het midden van het beeld. Maak je geen zorgen als je onderwerp zich niet in het midden bevindt. Richt de camera eerst op het onderwerp en druk de ontspanknop half in totdat je een lichte weerstand voelt. Hierdoor wordt de scherpstelling vergrendeld. Houd de knop half ingedrukt, draai de camera terug naar de gewenste compositie en druk de ontspanknop volledig in.

Maak meerdere foto's
Het kan lastig zijn om een groep mensen allemaal tegelijk goed te laten kijken. Daarom is het een goed idee om veel foto's te maken. Druk op de knop FUNC./SET en selecteer de "Continuous" Drive Mode (transportmodus Continu) of High-speed Burst HQ Mode (Opnamereeks op hoge snelheid HQ). Zolang je de ontspanknop volledig ingedrukt houdt, blijft de camera foto's maken en naarmate er meer foto's worden gemaakt, zullen de mensen zich gaan ontspannen en natuurlijker op de foto staan.

Je kunt ook Smart Shutter Mode (modus Slimme sluitertijd) instellen, waarmee een aantal foto's wordt gemaakt wanneer er een knipoog, lach of een nieuw gezicht in beeld wordt gesignaleerd. Lees meer over deze en andere SCN-modi.

Naderhand
Nadat je de foto's hebt gemaakt, kun je in ImageBrowser EX nog een paar aanpassingen doen zodat ze nog beter uitkomen. Deze software heb je bij de camera gekregen; controleer of je de nieuwste versie hebt.

NSG_Page_1_02

Als je bijvoorbeeld hebt geflitst, kan het zijn dat de mensen rode ogen hebben gekregen. Open ImageBrowser EX en selecteer de foto. Klik vervolgens op de knop "Edit" (Bewerken) en selecteer "Correct Red-eye" (Rode ogen corrigeren). Je kunt de software de rode ogen automatisch laten corrigeren, of handmatig het gebied selecteren en de sterkte van de correctie instellen.

Als je de foto's direct uit de camera met iedereen deelt, kun je ook Red-Eye Correction (Rode-ogenreductie) inschakelen tijdens het fotograferen of het weergeven van de foto's.

spacer
					image
Meer artikelen