Festivals en evenementen

La_Tomatina_Spain.jpg

Festivals, bijeenkomsten en feestelijke gebeurtenissen bieden mensen al sinds tijden de kans om bij elkaar te komen en de stress van het dagelijks leven even van zich af te schudden. Overal ter wereld gaan mensen verkleed naar festivals om te dansen, te zingen en even helemaal los te gaan, zelfs al is het maar voor een paar uur per jaar. Voor oplettende fotografen bieden de kleuren, het licht en de emotionele energie van deze evenementen geweldige kansen om spectaculaire foto's te maken.

Elk festival heeft zijn eigen unieke tradities, ceremonies en rituelen. Sommige zijn relatief intieme aangelegenheden, zoals het adembenemende Schotse Up Helly Aa Fire-festival dat elk jaar in januari wordt gehouden. Het festival trekt een paar duizend bezoekers aan voor de instandhouding van aloude tradities en eindigt elk jaar met het verbranden van een replica van een vikingschip.

Kumbh_Mela_festival_India.jpg
© Seba Della y Sole Bossio

Het Kumbh Mela-festival in India, dat gewoonlijk in januari wordt gehouden en een week duurt, trekt daarentegen een indrukwekkende 60 miljoen toegewijde bezoekers aan die in het heilige water van de Ganges baden en worden gezegend. Het is officieel de grootste bijeenkomst ter wereld.

World_Bog_Snorkelling_Championship_Wales.jpg
© Getty

Andere evenementen, zoals het wereldkampioenschap Bog Snorkelling dat elk jaar in Wales wordt gehouden, kunnen misschien beter worden vermeden, tenzij je het fijn vindt om urenlang tot je knieën in het veen te staan.

Notting_Hill_Carnival_London.jpg

Een evenement dat absoluut het bezoeken waard is, is het grootste straatfestival van Europa: Notting Hill Carnival. Dit festival vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van augustus. Het carnaval trekt deze twee dagen meer dan een miljoen feestvierders aan die de gewoonlijk stille straten van deze bohemienachtige buurt van Londen vullen met een gezellige kakofonie van geluid, kostuums en dans. En wat misschien nog wel het leukst is: het is gratis. 

In 1965 werd het carnaval voor het eerst georganiseerd door de zwarte gemeenschap van Londen als een manier om mensen samen te brengen en de Caribische muziek en cultuur te vieren.  Het evenement bood de inwoners van Londen de kans om zichzelf te uiten, vrij op straat te dansen en zich te verkleden in spectaculaire, kleurrijke kostuums. Je leert meer over het Notting Hill Carnival en een van de oprichters in de nieuwe korte film waarmee Canon de lancering viert van irista: het nieuwe fotobeheersysteem van Canon. 

In zijn 50 jaar oude geschiedenis is het Notting Hill Carnival aanzienlijk gegroeid. Vandaag de dag is het een ongekend feest en de flamboyante figuren, kosmopolitische menigten en inspirerende sfeer bieden fotografen een visueel festijn. Als je zorgt dat je er vroeg bij bent, kun je goede uitkijkpunten vinden voor prachtige foto's van de indrukwekkende kostuums in de grote parade. Je kunt ook de dansende menigte induiken tijdens zonsondergang om prachtige, magische lichteffecten vast te leggen.

Ook La Tomatina wordt elk jaar in augustus gehouden. Dit evenement vindt plaats in het Spaanse dorpje Buñol. Het is een feest met muziek, eten en vuurwerk en het duurt een week. La Tomatina staat bekend als 's werelds grootste voedselgevecht.

Meer dan 40.000 kilo tomaten worden in vrachtwagens naar het dorpje vervoerd. Zo'n 30.000 mensen gaan dan los, waarbij de overrijpe vruchten door de straten van het dorpje worden gesmeten en alles en iedereen wordt ondergegooid met tomaten. Je kunt je voorstellen dat het nogal een spektakel is. Gezegd wordt dat het ooit op het traditionele dorpsfestival in 1944 begon, toen een ruzie tussen feestgangers eindigde in een voedselgevecht. 

In tegenstelling tot veel Spaanse festivals die ter ere van heiligen worden georganiseerd, wordt La Tomatina gewoon voor het plezier gehouden. De dag zorgt voor prachtige foto's. Doorgewinterde fotografen kiezen er vaak wel voor hun camera's met doorzichtige plastic zakken te beschermen tegen het rondspattende tomatensap.

Zelfs als je niet van plan bent binnenkort naar Spanje, Londen, Schotland of India te reizen, is er waarschijnlijk wel een muziekfestival of ander evenement bij jou in de buurt waar je je camera mee naartoe kunt nemen, geïnspireerd kunt raken en de actie vast kunt leggen. Bezoek de Galerij en deel jouw favoriete festivalfoto's en ervaringen!