Versterk de herfstkleuren

Herfst is de tijd van subtiele schaduwen en kleuren, vooral het rood, geel en bruin van bladeren vlak voordat ze vallen. Soms wil je echter meer dan 'subtiel'. Hier zijn een paar ideeën om de kleuren in je foto's levendiger te maken.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p1 
Herfst in het Moesgård-bos, © Dorota Ratman 2011, Canon EOS 50D

1. Veel compactcamera's beschikken over een 'Vivid'-instelling (Levendig) in het My colors-menu, waarmee je kleurverzadiging kunt versterken. Voor een nog sterker effect kun je de modus Super Vivid (Extra levendig) in de modus Creative Filters (Creatieve filters) gebruiken. Als je een EOS-camera hebt, kun je een Picture Style aanpassen door het niveau van kleurverzadiging te verhogen (zie 'Picture Style aanpassen' in de instructiehandleiding van je camera).

2. Gebruik een polarisatiefilter op het objectief. Wanneer je ermee draait, maakt het filter blauwe lucht donkerder. Hierdoor worden ook de kleuren van bladeren en andere niet-metalen onderwerpen helderder omdat reflecties worden weggefilterd.

3. Wanneer je een gebouw fotografeert, kijk dan of er een kleurrijk onderwerp in de buurt is dat een leuk effect kan geven op de voorgrond. Planten en bloemen zijn hier zeer geschikt voor. Maak een foto vanuit een lage hoek en met een grote brandpuntsafstand om hier nadruk op te leggen. Een brandpuntsafstand van 10 tot 35 mm (op een objectief met of zonder zoomfunctie) geeft het gewenste effect.

4. Gebruik de ingebouwde flitser overdag voor extra verlichting. Door het extra licht worden de kleuren van sommige onderwerpen extra helder. In de meeste gevallen kun je de flitser activeren en de camera een juiste balans laten vinden tussen de flitsverlichting en het daglicht.

5. Gebruik de Digital Photo Professional-software van Canon (gratis op de CD die wordt geleverd bij EOS-camera's en een aantal Canon-compactcamera's). Als je RAW-bestanden maakt, kun je veel van de instellingen wijzigen, inclusief witbalans, Picture Style, helderheid, contrast, scherpte, kleurschakering en kleurverzadiging. Voor foto's in JPEG-indeling zijn er minder opties, maar je kunt alsnog de helderheid, het contrast, de tint, de kleurverzadiging en de scherpte aanpassen.

6. Gebruik glanzend papier om foto's op te printen. Op deze manier blijven de levendige, verzadigde kleuren die je op je computerscherm ziet, behouden. Canon's Photo Paper Pro Platinum PT-101 is hier ideaal voor (controleer of het gewicht van 300 g/m² compatibel is met je printer); PP-201 Photo Paper Plus Glossy II is een goed alternatief.

Upload je kleurrijke foto's naar de Galerij
Selecteer ten slotte je beste foto's en upload die naar de You Connect-galerij. Misschien wordt volgende maand wel een van jouw foto's getoond of gebruikt ter illustratie van een artikel zoals dit.

spacer
					image
Meer artikelen