Hoe kan ik actie goed vastleggen in foto's en video's?

Actie gebeurt per definitie snel en is niet altijd even gemakkelijk bij te houden. Gelukkig hebben de Canon PowerShot- en IXUS-camera's een reeks voorzieningen om je daarbij te helpen.

Neem het heft in handen - stel een hogere ISO-snelheid en een kortere sluitertijd in
Om een snelbewegend onderwerp zoals de vleugelwandelaars in de onderstaande foto te bevriezen, is een korte sluitertijd vereist, bijvoorbeeld 1/500 seconde. Bij de PowerShot G-, S- en SX-camera's kun je de sluitertijd instellen door het hoofdinstelwiel op Shutter Priority AE (Tv) (AE met sluiterprioriteit) te zetten. Selecteer de gewenste sluitertijd en de camera berekent zelf de andere instellingen om tot een correcte belichting te komen.

Picture_News-01-image01.jpg
Zet het hoofdinstelwiel op Tv (Time value) om de sluitertijd in te stellen

Als er geen Tv-stand is, kun je ook een kortere sluitertijd stimuleren door een hogere ISO-waarde in te stellen. Hierdoor wordt de camera gevoeliger voor licht, zodat de juiste belichting een kortere sluitertijd vereist. Haal de camera uit de automatische stand Auto en selecteer de ISO-waarde met de knop FUNC./SET.

Picture_News-01-image02.jpg
Vleugelwandelaars
, © Matteo Chinellato 2011

Bereid je voor - Zorg voor focus
Soms is het lastig om op een bewegend onderwerp scherp te stellen, maar je Canon-camera kan je hierbij op twee manieren helpen. De eerste is scherpstelling vooraf. Plaats de plek waarop je wilt scherpstellen midden in beeld en druk de ontspanknop half in totdat je een lichte weerstand voelt. Hierdoor wordt de scherpstelling vergrendeld. Blijf de ontspanknop half ingedrukt houden en druk deze volledig in wanneer het onderwerp dat punt heeft bereikt. Doordat je vooraf de focus hebt bepaald, zou de scherpstelling op het juiste punt moeten liggen.

Dit is niet in elke situatie mogelijk. Bij een vliegtuig in een blauwe lucht werkt dit bijvoorbeeld niet. Gebruik in zo'n geval Servo AF. Dit kan worden geselecteerd door op de menuknop op de camera te drukken. Selecteer 'On' (Aan) bij de opties voor Servo AF. Druk de ontspanknop half in wanneer het onderwerp het AF-kader binnenkomt en houd het AF-kader vervolgens op het onderwerp. Terwijl je het onderwerp volgt, past de camera de scherpstelling aan. Druk de ontspanknop volledig in wanneer je de foto wilt maken.

Picture_News-01-image03.jpg
DTM, © Benjamin Schröder 2011

Leer pannen
Pannen is een manier om vervaging in de foto aan te brengen, terwijl het onderwerp scherp blijft. Dit zorgt voor een gevoel van beweging en snelheid. Beweeg de camera zodanig dat het onderwerp tijdens het maken van de foto op dezelfde positie op het LCD-scherm blijft (alsof je aan het filmen bent).

Door te pannen terwijl je de ontspanknop indrukt, wordt je beweging vloeiender en het onderwerp scherper. Het vereist oefening om goed te kunnen pannen, dus probeer deze techniek van tevoren uit, bijvoorbeeld op het verkeer in de straat.

Achter elkaar foto's maken - Continu-opnamen
Als je het pannen en het volgen van je onderwerp eenmaal onder de knie hebt, is een andere nuttige tip om de camera op Continu-opnamen te zetten. Dit betekent dat gedurende de tijd dat je de ontspanknop ingedrukt houdt, er voortdurend foto's worden gemaakt. Zo heb je meer kans om cruciale momenten goed vast te leggen.

Video-opnamen maken
Video is ook een veelgebruikte manier om actie vast te leggen. Volg het onderwerp met het LCD-scherm. Lees deze eenvoudige handleiding voor tips om betere video's te maken.

spacer
					image
Meer artikelen