Tips & Tricks voor je EOS

 

Eenvoudige Tips & Tricks waarmee je het beste uit je Canon-camera haalt.

Lees hoe je met deze tips en tricks voor digitale fotografie van mooie foto's schitterende foto's kunt maken. Abonneer je op You Connect en je ontvangt de nieuwste tips direct in je inbox.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_1


Houd je EOS goed vast
Als je je EOS op de juist manier vasthoudt, voorkom je dat de camera trilt. Houd je EOS met je rechterhand vast aan het handvat waarbij je je wijsvinger vrij laat voor de ontspanknop en het programmakeuzewiel. Je duim rust op een natuurlijke manier op de achterkant van de camera. Neem de camera dan in de palm van je linkerhand om hem te ondersteunen. Hierbij gebruik je je duim en wijsvinger om het objectief naar behoefte te gebruiken. 

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_2


Filter je resultaten
Een polarisatiefilter kan zorgen voor effecten die digitaal haast onmogelijk te behalen zijn. Deze filter kan een blauwe lucht donkerder blauw maken, wolken accentueren of ongewenste weerspiegeling van water of glas verwijderen. Draai de filter om het effect te zien via de zoeker of op je LCD-scherm in de Live View-modus.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_3


Geef jezelf extra ruimte bij het filmen
Bij film-opnamen starten de camera's voordat de actie begint. Dit helpt bij het bewerken van de film. Laat daarom aan het begin en eind van video-opnamen enkele seconden open. Als je meteen begint met opnemen, is het moeilijker om tijdens het bewerken precies de gewenste begin- en eindpunten te krijgen.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_4


Dichterbij zonder macro-objectief
Je hebt geen specialistisch macro-objectief nodig om close-upfoto's te maken. De vergrootlenzen EF12 II en EF25 II van Canon zijn holle buizen die tussen het objectief en de camerabehuizing passen. Ze houden het objectief op afstand van de sensor zodat je veel dichterbij kunt scherpstellen dan normaal. Het is niet een echte macro, maar het is zeker een goede manier om kennis te maken met macrofotografie. Er zijn geen andere optische elementen zodat de fotokwaliteit bewaard blijft. 

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_5


Wat betekent de naam van een objectief?
Kijk bijvoorbeeld naar EF24-105 mm f/4L IS USM
•   EF – betekent Electrofocus, de lensvoet op EOS-camera's
•   24 – de brandpuntsafstand in mm bij de grootste beeldhoek van de lens
•   105 – de brandpuntsafstand in mm bij de kleinste beeldhoek van de lens
•   f/4 – het maximale (grootste) diafragma
•   L – L-serie-objectieven zijn de "Luxe" professionele objectieven in het EF-assortiment
•   IS – IS staat voor Image Stabilizer, die trillen van de camera detecteert en corrigeert
•   USM – een ultrasone motor binnen een objectief die automatisch scherpstellen zachter en sneller maakt

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_6


Levensduur van de accu besparen
Zorg dat je camera altijd startklaar staat. Zet de automatische uitschakelingsfunctie op je EOS op 1 minuut zodat de camera na die tijd naar de slaapstand overgaat. Reactiveer de camera door de ontspanknop half in te drukken. Je kunt ook energie besparen door de LCD-display(s) uit te schakelen en op je camera te meten zodat je zelfs nog langer opnamen kunt maken.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_7


Zorg voor de juiste stabiliteit om te pannen
Je Canon IS-objectief heeft een schakelaar op de zijkant van de cilinder waarmee je je panopnamen kunt verbeteren. De schakelaar staat normaal in Modus 1 voor stabiliteit in zowel verticale als horizontale richtingen. Schakel naar Modus 2 om alleen stabiliteit te bieden in een verticale richting. Dit is perfect voor het pannen van actie-opnamen.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_8


Het breedste panorama
Een van de softwarepakketten die bij je EOS is geleverd is PhotoStitch. Dit pakket koppelt een aantal overlappende foto's om een ultra-groothoekbeeld te maken. Wanneer je meerdere foto's maakt die je later tot panorama wilt combineren, zorg er dan voor dat alle instellingen (belichting, brandpuntsafstand, scherpstelling) op je EOS gelijk zijn. Download de foto's op je computer, open PhotoStitch en in vijf minuten heb je een verbluffend panorama.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_9


Het brandpunt
Met je EOS kun je de mate van scherpstelling van je foto regelen zodat je een foto kunt maken met een haarscherp onderwerp en een wazige achtergrond en voorgrond. Selecteer Aperture Priority (Diafragmaprioriteit) (Av) op de modusschakelaar en stel het diafragma in op de modusschakelaar. Hoe lager het diafragmagetal, des te meer onscherpte ontstaat voor en achter het onderwerp.

Picture_Hints_and_Tips_DSLR_10


Voeg wat kleur toe
Als je landschapsfoto minder kleur bevat dan je in het echt ziet, kun je de witbalans wisselen van Auto naar Daglicht. In de Auto-instelling probeert je EOS de kleuren te normaliseren. Zo probeert de camera bijvoorbeeld warm oranje te verwijderen van een zonsopgang. Schakel naar Daglicht en de volle kleuren komen terug.

spacer
					image