Compositietechnieken

Compositietechnieken

Compositietechnieken

Compositietechnieken

Compositietechnieken

Mijn nieuwe EOS 70D, gids 1: Maak betere foto's

Welkom bij Canon's EOS-gidsen voor beginnende fotografen, jouw eerste stap om je nieuwe Canon EOS 70D-camera beter te leren kennen en mooiere foto's te maken. Als je nog niet eerder een spiegelreflexcamera hebt gebruikt, is er in het begin veel te leren. Maar maak je geen zorgen, want er zijn allerlei manieren om gewoon aan de slag te gaan en meteen al plezier te hebben van je camera.

In deze eerste gids maak je kennis met compositie, een eenvoudige manier om je beelden interessanter te maken en je vaardigheden als fotograaf te ontwikkelen. Met deze Tips & Tricks wordt je fotografie vanzelf beter, dus laad je accu op, plaats een geheugenkaart en begin met schieten!

Aan het einde van deze gids geven we je een paar suggesties die je zelf kunt uitproberen. Deel je resultaten op de Canon-facebookpagina met #MyNewCanon #CanonComposition, die speciaal is opgezet zodat je je foto's kunt vergelijken met die van andere nieuwe Canon EOS-bezitters.

Download je app

Met de Canon Camera Connect-app kun je met je camera verbinding maken met je Apple- of Android-apparaat. Download je afbeeldingen om deze eenvoudig te delen en maak van je telefoon een afstandsbediening voor je camera en meer.

Aan de slag

Een fantastische manier om aan de slag te gaan met fotografie is door een foto-uitje te plannen, zodat je je camera kunt leren kennen: ga naar een park in de buurt, kies een interessant gebouw of gewoon een mooi plekje.

Maak je geen zorgen als je al die instellingen op je camera niet kent, want in de gidsen die hierna volgen wordt daar dieper op ingegaan. Nu kun je gewoon beginnen door het keuzewiel boven op de camera op het groene blokje (A) te zetten te zetten. Hiermee wordt de camera automatisch ingesteld zodat jij direct kunt beginnen met fotograferen.

Maak betere foto's - Canon

Dit kan je helpen een idee te krijgen van wat voor soort foto's je wilt maken voordat je eropuit trekt. Denk na over het landschap, de architectuur, details enzovoorts. Kijk eens op internet wat voor opnamen andere fotografen op dezelfde plek hebben gemaakt om ideeën op te doen.

Als je eropuit trekt, neem dan even de tijd om rond te kijken en te zien wat je aandacht trekt. Voel niet de druk om meteen te beginnen met fotograferen. Een foto is niet meer dan een soort opname van wat je ziet, dus kijk goed rond om te zien wat je een interessante foto lijkt. Vergeet niet om je camera aan te zetten en bij de hand te houden zodat je geen mooi fotomoment mist.

Maak betere foto's - Canon

De bovenstaande foto is gemaakt vanuit een staande positie op het strand en is een normale opname van de scène.

Maak betere foto's - Canon

Deze foto is vanuit een lagere positie gemaakt en er zijn elementen toegevoegd (de pilaren en stenen). Daarbij is rekening gehouden met de regel van derden (zie De regel van derden) om de compositie interessanter te maken.

Het lijkt logisch, maar probeer zoveel mogelijk de zoeker te gebruiken (het venstertje net boven het scherm) in plaats van het scherm zelf. Met de zoeker is het veel eenvoudiger om een mooie compositie te maken. Met het variangle LCD-scherm kun je echter gemakkelijker opnamen maken en bekijken vanuit een lage of hoge hoek of wanneer je de zoeker niet kunt gebruiken zodat je toch opnamen kunt maken die je anders niet zou kunnen maken.

Leer anders te kijken

Interessante elementen toevoegen is de eerste stap in het verbeteren van je foto's. Leer hoe verschillende elementen je foto's vormen en stel jezelf de vraag: "hoe kan ik dit beeld verbeteren?"

Zoek naar interessante vormen en lijnen van het perspectief die de aandacht naar de foto trekken. Over het algemeen wordt het esthetisch mooier gevonden als onderwerpen uit het midden van het beeld zijn geplaatst.

Maak betere foto's - Canon

Als je foto's van mensen maakt, zet ze dan eens aan één kant van de foto. Door ze uit het midden te plaatsen, maak je de compositie aantrekkelijker.

Een fantastische manier om anders te gaan kijken, is door je positie te veranderen: ga door je hurken of loop om het onderwerp heen tot je een standpunt vindt dat je interessant lijkt. Zoom in om interessante details te isoleren en zorg dat afleidende factoren onzichtbaar zijn, of zoom uit en voeg wat drama en context toe.

Combineer onderwerpen en structuren in het beeld om interessante foto's te maken. Je kunt bijvoorbeeld mensen toevoegen als extra element van je foto. (zie Voeg een idee van grootte toe)

Maak betere foto's - Canon

Door in te zoomen op de architectonische details maak je een beeld interessant, maar bijvoorbeeld wachten op een voetganger die voorbijkomt, geeft de foto extra focus.

Let op afleidende factoren zoals hijskranen, (verkeers)borden en vuilnis, die de aandacht van je onderwerp kunnen afleiden. Bekijk de scène voordat je op de ontspanknop drukt, controleer je beelden op het scherm van je camera en maak nog een opname als je niet tevreden bent. (zie Leidende en verdwijnende lijnen)

Maak gebruik van de weersomstandigheden Helder zonlicht is geweldig om levendige kleuren te krijgen, maar grijze, mistige of zelfs regenachtige dagen kunnen ook voor hele mooie foto's zorgen. Als er wolken zijn, kijk dan of je je standpunt kunt veranderen zodat er meer lucht op je foto staat. Denk meer na over de details en structuren als het bewolkt is.

Geduld is een schone zaak

Wachten op een voetganger met een paraplu die door jouw regenscène loopt of op een zwerm vogels die voorbij komt vliegen kan je lucht een stuk interessanter en je foto's heel bijzonder maken. Misschien levert dit niet altijd het perfecte beeld op, maar als je er iets beter over nadenkt en je foto's na afloop bestudeert, zul je steeds meer gaan kijken als een fotograaf.

Maak betere foto's - Canon

Door het gebouw te kadreren door de boomtakken, wordt de aandacht naar het midden van de foto geleid en wordt de lucht interessanter.


Wat is compositie?

De term compositie beschrijft de rangschikking van elementen op een foto. Dit kan erg belangrijk zijn als je je foto's wilt laten opvallen tussen de rest. Er zijn vele compositietechnieken maar de meest eenvoudige is om je afstand van je onderwerp te veranderen of om de zoomfunctie te gebruiken.

De regel van derden

Beschouw dit als een richtlijn wanneer je de compositie voor je foto bepaalt. Je kunt in het instellingenmenu de rasterlijnen inschakelen en foto's maken met je onderwerpen uitgelijnd volgens één van deze lijnen of de punten waarop de lijnen elkaar kruisen.

Voeg een idee van grootte toe

Als er personen op je foto staan, kan dat een duidelijk idee van de omvang geven, vooral bij grootse open ruimtes zoals landschappen of bij architectonische onderwerpen. Ons oog wordt automatisch naar personen getrokken, dus houd rekening met waar deze in je compositie staan voordat je de foto maakt.

Leidende en verdwijnende lijnen

Zie je een pad dat naar een gebouw kronkelt of een leuning die met een bocht uit het zicht verdwijnt? Door perspectieflijnen toe te voegen die de aandacht naar je foto leiden, kun je zeer interessante beelden krijgen.

Fotografeer, deel en bekijk met #MyNewCanon #CanonComposition

Nu dat je het artikel hebt gelezen en nieuwe ideeën hebt opgedaan, kun je ze gaan uitproberen! Probeer allerlei verschillende perspectieven uit, want je kunt de foto's die je niet mooi vindt gewoon verwijderen. Stel jezelf als doel om een van de besproken technieken te gebruiken, zoals de regel van derden of leidende lijnen.

Als je niet kunt wachten tot je thuis bent, kun je de Wi-Fi-functie van je camera gebruiken om je foto's direct op je smartphone of tablet te bekijken. Kies dan de mooiste uit en deel ze met andere cameragebruikers op de Facebook-pagina. Misschien sta je er zelf versteld van hoe goed je al bent!

Deel je resultaten

Stuur ons je foto's waarin één of meer compositietechnieken die in deze gids worden beschreven het beste naar voren komen en laat je vorderingen als fotograaf zien.