Canon-ambassadeurs: Jonathan en Angela Scott

Het ambassadeursprogramma van Canon Europe is een samenwerkingsverband met een aantal van de beste fotografen ter wereld. Deze fotografen zijn toonaangevend op hun vakgebied en hebben net als Canon een passie voor indrukwekkende fotografie. Elke maand vertellen ze over hun fotografie en over hoe bepaalde foto's tot stand zijn gekomen.

Jonathan en Angela Scott wonen in Kenia en zijn het enige stel waarvan beiden individueel de prijs Wildlife Photographer of the Year hebben gewonnen. Ze hebben talloze veelverkochte boeken op hun naam staan, maar zijn waarschijnlijk het bekendst als de presentatoren van de BBC-televisieserie 'Big Cat Diary'.

AM_Page_1_02
© Jonathan & Angela Scott. Canon-ambassadeurs
Gemaakt met de EOS-1Ds Mark II; objectief EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM, belichting 1/250, f/5.6, ISO 200
"Het gouden uur rond zonsopgang schildert patronen in tegenlicht in het gebladerte."

Jullie staan – terecht – bekend als de 'Big Cat People'. Ervaren jullie daardoor ook een druk om altijd een specifiek beeld te maken?
"We vinden het prachtig dat we beroemd zijn geworden dankzijonze foto's van leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden. Maar we fotograferen nog zo veel meer en wanneer we onze reizen plannen, zorgen we voor een heleboel mogelijkheden om ook andere prachtige opnamen te maken. We fotograferen net zo graag pinguïns en ijsbergen op Antarctica of tijgers in India als dat we thuis in de Masai Mara de migratie van gnoes filmen of een religieus festival in Bhutan verslaan. Het draait allemaal om vooruitdenken en goed plannen en je vervolgens kunnen aanpassen aan de realiteit ter plaatse.

"Onze recente reis naar India, naar het Ranthambhore National Park in Rajasthan, vond bijvoorbeeld plaats op een moment dat de omstandigheden niet ideaal waren om te fotograferen; we hadden gehoopt tijgers voor een televisieserie te filmen en dit zou de eerste van een reeks shoots zijn. Het was aan het begin van het droge seizoen en de lokale tijgers en hun jongen waren op dat moment niet op hun zichtbaarst. We hoopten op iets meer dan portretten en wisten dat het zelfs met meer dan 30 game drives lastig zou worden om ook maar één gedenkwaardige tijgerfoto te maken.

"We planden welke andere beelden we tijdens ons verblijf zouden kunnen maken. We zijn helemaal weg van Ranthambhore en de andere fotomogelijkheden zijn eindeloos, met name in de vroege morgen en tegen het eind van de middag. Dus op sommige dagen, als het zeer onwaarschijnlijk was dat we een tijger zouden zien, vroegen we de gids om ons naar compleet andere gedeelten van het park te brengen, zodat we de prachtige vogels en het schitterende landschap konden fotograferen."

Deze foto heeft een beetje een herfstgevoel. Heeft India een herfst zoals wij die in Europa hebben?
"Wij wonen in Afrika en zijn nu helemaal gewend aan twee natte en twee droge seizoenen en geen herfst, maar India heeft vier seizoenen, waaronder een moesson en een herfst. De warme kleuren zorgen zeker voor een herfstgevoel, vooral wanneer je vroeg in de ochtend en met tegenlicht fotografeert; dat is een prachtige manier om sfeer in je beeld te brengen.

"Tegenwoordig is er geen enkel excuus om onvoorbereid te zijn op de foto's die je hoopt te maken. Op internet kun je precies uitzoeken hoe het landschap eruitziet en wat voor weer je kunt verwachten, en wat de beste tijd is om tijgers te zien. Het is nu eenvoudiger geworden om de opnamen die je wilt maken te plannen en te bepalen hoe je het beste te werk kunt gaan."

1   2  3

spacer
					image
Canon Ambassadors: Jonathan & Angela Scott