Sea-Kite-Surfer

Actieshots en watersport

Tips & Tricks voor compactcamera's

Als je een bijzondere foto wilt maken, zit je bij surfers, kajakkers en andere watersporters helemaal goed. Watersport draait om spanning, opspattend water, sprongen, bewegingen en snelheid. Een goede foto vraagt dus om inspanning en geduld. Canon heeft een aantal tips en tricks voor je waarmee je betere shots en mooiere prints maakt.

• Gebruik een onderwaterbehuizing
• Combineer foto's met korte video's
• Gebruik de Servo-focusmodus
• Vergeet de mensenmassa niet

Agilité entre ciel et mer, Yannick Rosaz
Rechten: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Gebruik een onderwaterbehuizing

Met een van de onderwaterbehuizing van Canon weet je zeker dat je camera bij het water en op het strand goed is beschermd. Met deze harde behuizingen kun je tot op een diepte van 40 meter opnamen maken. Zand en water staan een mooie beelden dus niet in de weg. De behuizingen zijn voorzien van waterdichte knoppen, waardoor je je camera ook onder water gewoon kunt gebruiken.

Het is slim om de accu volledig op te laden en te controleren of de geheugenkaart voldoende ruimte heeft, zodat je de behuizing later niet open hoeft te maken. Je kunt een paar zakjes silicagel in de behuizing doen om de luchtvochtigheid laag te houden.

Combineer foto's met korte video's

IXUS- en PowerShot-camera's zijn ideaal voor foto's én video's. Daardoor komen ze goed van pas als je actieshots wilt maken.

Staar je niet blind op foto's. Met een paar korte video's kun je je verhaal een stuk completer maken. Veel camera's zijn voorzien van een speciale knop voor video-opnamen, waardoor je heel gemakkelijk wisselt tussen foto's en video-opnamen. Je kunt ze uiteindelijk allebei online delen.

Gebruik de Servo-focusmodus om je onderwerp in beeld te houden.

Een voorbijscherend onderwerp laat zich niet altijd gemakkelijk vastleggen. Compactcamera's brengen een onderwerp scherp in beeld en vergrendelen dan de scherpstelling. Maar bij een bewegend voorwerp laat de scherpstelvergrendeling soms even op zich wachten. Een aantal van de nieuwste PowerShot-camera's van Canon zijn voorzien van de Servo AF-instelling. Daarmee wordt het onderwerp continu door het beeld gevolgd. Servo AF is ideaal voor sport en actie. Sommige camera's hebben een sportmodus, die speciaal is ingesteld voor foto's van heel kortstondige momenten.

Vergeet de mensenmassa niet

Hoe meer je inzoomt, des te groter een onderwerp op afstand in beeld komt. Soms werkt een andere benadering beter. Probeer bijvoorbeeld eens met een breed beeld te werken, zodat je de omgeving van de sporter en de toeschouwers ziet. Kijk maar eens in de krant. Je ziet hooguit een paar ingezoomde shots van sporters in actie en juist tamelijk veel plaatjes van de sporter in zijn context: de locatie en talloze toeschouwers. Met dat soort opnamen kun je de sfeer echt goed vatten. Een Powershot of IXUS is dan ook dé camera voor dat soort beelden.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker

Abonneren op de nieuwsbrief