Sports Action Jump

Je actiefotografie naar een hoger plan tillen

Tutorials voor compactcamera's

Tips & tricks met je compactcamera

  • Inzoomen
  • Timing is alles
  • Meer vermogen
  • De juiste modus instellen
  • Je onderwerpen volgen
  • Minder opvallende helden

Inzoomen

Ben je te ver weg en wil je je onderwerp groter maken? Zoom handmatig in. Gebruik digitale zoom alleen in laatste instantie. Je opname wordt er korreliger van. Op grote locaties zoals stadions en arena's verlicht je met de flitser alleen de twee, drie rijen voor je. Schakel hem dus uit.

Timing is alles

De beste opnamen zijn precies op het juiste moment gemaakt. Als je in het ritme van een tenniswedstrijd komt, zie je dat de spelers even vertragen als ze serveren. Dat is ideaal, want de bal staat dan stil.

Tip: gebruik de scherpstelling om het beeld te richten op de eindstreep. Houd de sluiter half ingedrukt. Als de rivalen dan hun spectaculaire laatste explosie geven, hoef je de sluiter maar een beetje in te drukken.

Meer vermogen

Als je veel foto's maakt, verbruik je veel vermogen. Zorg dat je een opgeladen reserve-accu bij je hebt. Een extra geheugenkaart kan ook goed van pas komen.


Jeremy – Hoog in de lucht
Rechten: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

De juiste modus instellen

De beste standen zijn AE met sluitertijdvoorkeuze (Tv) of Sport, als die beschikbaar zijn op je camera. Met de eerste kun je de sluitertijd kiezen; de tweede kiest die automatisch voor je.

Tip: als een onderwerp met grote snelheid op je af komt, kun je het moeilijk volgen. Stel vooraf scherp op de plek waar de actie vermoedelijk zal plaatsvinden en houd de sluiter half ingedrukt. Op het moment suprême hoef je dan de sluiter maar iets in te drukken.

Je onderwerpen volgen

Ga na of je camera beschikt over SERVO AF. Als die actief is, zal de camera bewegende onderwerpen voortdurend volgen en scherp houden. Begin met tracking net voordat het onderwerp op de ideale plek komt.

Minder opvallende helden

Prachtige sportopnamen gaan niet alleen over kampioenen. Details zijn belangrijk – de matchbal, de scheidsrechter, de emotie van een fan in het publiek. Daarmee breng je het evenement rijker en dieper in beeld. In zulke gevallen komt het op je standaard- of automatische instellingen aan.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker

Abonneren op de nieuwsbrief