Portrait-Two-Boys

Canon's favoriete stijlen voor portretfoto's

Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige portretten meer opvallen dan andere?
Canon fotograaf Miles Willis heeft gekeken naar een aantal van zijn favoriete beelden in de Canon Galerij. Hij vertelde Canon waarom deze zijn aandacht trokken:

Dos miradas, Manuel Vilches Benitez

Manuel Vilches Benitez heeft deze twee kinderen op een fantastische natuurlijke manier vast weten te leggen. De compositie van deze foto werkt erg goed. Kijk hoe Manuel de bovenkant van de hoofden van de jongens heeft afgesneden: hierdoor komen de ogen hoger in het frame te staan volgens de regel van derden. Dit zorgt voor een hele sterke indeling. Samen met de nauwkeurige scherpstelling op de ogen van de jongen zorgt dit voor een heel sterk aandachtspunt. Samen met de lege achtergrond, de aantrekkelijke structuur en de gedempte kleuren geeft dit een prachtig beeld.

Het kan helpen om dichtbij te komen. Zeker als je kinderen fotografeert is het belangrijk om op gelijke hoogte met hen te zitten. Om natuurlijke portretten te krijgen kan het nodig zijn om eerst even met ze te praten.

Klaprozen, Anna Heupel

Met dit adembenemende portret bij natuurlijk licht maakt Anna Heupel prachtig gebruik van de late middagzon. De perioden vlak nadat de zon opkomt of vlak voordat deze ondergaat worden vaak het 'gouden uur' genoemd. De kleur van de zon verandert dan van geel naar oranje naar rood en zorgt voor warm en fraai licht voor portretten.

Door tegen de zon in te fotograferen en te focussen op de schaduw wordt een lichte gloed gecreëerd achter het model, waardoor het onderwerp scherp uitkomt tegen de achtergrond.

Anna creëert wat donkerheid bij de randen door het onderwerp in het midden van het frame te plaatsen. Hierdoor gaat de aandacht naar het onderwerp, en wordt het effect van de zonnestralen op het klaprozenveld vergroot.

Let op interessant licht, vooral aan het begin en het einde van de dag, en kijk wat voor effect dit licht heeft op je portretten.

Huwelijksgast, Graham Hunt

Bij spontane portretfotografie draait het allemaal om het vastleggen van een moment, en dat heeft Graham Hunt hier fantastisch gedaan.

De nieuwsgierige blik op het gezicht van het onderwerp draagt bij aan het gevoel dat dit beeld was geschoten zonder dat het onderwerp doorhad dat de foto werd gemaakt.

Het zonlicht dat door een oppervlak met latten schijnt, creëert een ongewoon lichtpatroon en dit effect wordt vergroot doordat de foto zwart-wit is. Dit maakt het beeld nog intrigerender.

Zorg ervoor dat je je camera bij de hand hebt, en dat deze aan staat als je spontane portretten of straatgezichten wilt schieten. Wees voorbereid om de foto in een fractie van een seconde te schieten.

Springen in Athene, Beate Korn

Het kan ontzettend moeilijk zijn om een goed groepsportret te maken. Als je een groep gewoon vraagt om op een rij te gaan staan, leidt dit vaak tot een hele statische compositie en kan het lijken alsof de groep zich ongemakkelijk voelt. Dat levert geen interessante foto op.

Als je zorgt dat de groep iets doet, bijvoorbeeld springen in de lucht zoals Beate in dit voorbeeld heeft gedaan, wordt de groepsfoto een stuk levendiger. Je weet dan zeker dat je een aantal glimlachen te zien krijgt. Zorg ervoor dat iedereen de camera goed kan zien als je mensen positioneert, anders worden ze geblokkeerd in de uiteindelijke opname.

Zorg dat mensen met verschillende lengtes naast elkaar staan om de rij op te breken en maak veel foto's, want er is altijd wel iemand die op het verkeerde moment met zijn of haar ogen knippert.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief