Portrait-Lady-Hair-Blowing

Het kiezen van de juiste locatie

Kies je locatie zorgvuldig voor een soepele fotosessie en de mooiste foto's.

Voorkennis van de locatie kan enorm in je voordeel werken. Kies indien mogelijk een vertrouwde locatie voor je fotosessie of ga van tevoren kijken om vertrouwd te raken met de omgeving.

Je kunt veel mooiere portretfoto's maken als je weet wat je wel of juist niet in de foto's wilt zien. Achtergronden mogen nooit afbreuk doen aan het onderwerp. Voorkom dat je in felle kleuren of lampen moet fotograferen die de aandacht afleiden. Kijk ook uit voor borden, lantaarnpalen of andere dingen die opvallen.

Portret-Dame-Haar-In-De-WindWind, Ms Jovana Rikalo

Je ziet hoe fotograaf Jovana Rikalo een achtergrond zonder kleur of opvallende elementen heeft gekozen voor haar dromerige portret. De kleur van de dichte begroeiing op de achtergrond is bovendien perfect, omdat het haar van het model contrasteert met het donkergroen. Jovana heeft ook voor enige afstand tussen het model en de achtergrond gekozen zodat de achtergrond waziger wordt.

Portret-Jongen-GlimlachMagisch, Thomas Fűhser

Hoewel Thomas' foto een vrij drukke achtergrond heeft, heeft hij die goed weten te verbergen door de achtergrond te vervagen zodat deze niet afleidt van het onderwerp. Door een groot diafragma te selecteren (een laag f/-getal) wordt de achtergrond waziger en trekt het onderwerp alle aandacht.

Het kiezen van de juiste locatie kan ook voor de juiste context zorgen en je portret nog interessanter maken. Door je locatie te combineren met een persoon, kun je met zulke portretten een verhaal vertellen over het onderwerp en de omgeving.

Portret-Man-MetroAsfaltheld, Ms Elodie Croquet

Dit intrigerende milieuportret van Elodie Croquet maakt gebruik van de locatie om een breder vraagstuk of verhaal aan te boren. De foto geeft het onderwerp meer context en stelt de kijker vragen over zijn leven en omgeving. Hij is binnen gemaakt met kunstlicht en zou lang niet zo effectief zijn als je de omgeving niet zou kunnen zien.

Portret-Meisje-Blaadjes-HerfstVivien, Aleksandra Sempruch

Dit seizoensgebonden portret door Aleksandra Sempruch maakt ook goed gebruik van de omgeving. Ze heeft het onderwerp, omringd door herfstkleuren, in het midden van het frame geplaatst: een zeer aangename compositie. Let ook op de ontspannen houding en de natuurlijke blik, weg van de camera. Aleksandra heeft duidelijk goed nagedacht over alle elementen in deze foto.

Canon-lenzen voor portretfotografie zijn ontworpen om je te helpen de mooiste portretten te maken die afsteken tegen de achtergrond. Al deze lenzen zijn beschikbaar in de Canon Store.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief