Portrait-Lady-Black-And-White

Instructies geven aan een model

Het geheim van een geweldig portret is een geweldig onderwerp. Of het nu gaat om een professioneel model, een vriend, een vreemde of een kind: zorg dat je onderwerp betrokken en geïnteresseerd blijft. Dat is net zo belangrijk als je camera-instellingen of waar het licht vandaan komt.

Het is lastig om met onderwerpen te werken die geen belangstelling en vertrouwen hebben in de fotosessie. Het is jouw taak om een goede relatie met je model te onderhouden en om voor een vlotte sessie te zorgen om verveling en lange stiltes te voorkomen.

Het is handig om van tevoren de locatie te bezoeken om de beste posities voor het maken van portretten te kiezen. Dan hoef je tijdens de sessie geen tijd te verspillen. Noteer het tijdstip van de dag waarop je de locatie bezoekt: het licht kan bijvoorbeeld anders zijn op het moment waarop je fotosessie begint.

Zorg dat er veel vooraf geregeld is, zoals haar en make-up, voor je het model laat poseren. Als een model te lang op dezelfde plaats moet blijven, kan dat ten koste gaan van de spontaniteit. Moedig je model aan om zich zoveel mogelijk te ontspannen, te blijven bewegen en nieuwe poses uit te proberen. Uiteindelijk komt er een positie langs waarmee je tevreden bent.

Wanneer je vrienden of kinderen fotografeert, moet je vast een aantal opnamen maken voordat je de positie vindt die je zoekt. Zorg dat je onderwerpen zich op hun gemak voelen voor de camera.

Benut hierbij je gevoel voor humor: blijf grappen maken, dan maken de foto's zich zelf!

Laura, Karl Jordan

Karl Jordan heeft de emoties van dit model perfect vastgelegd, met als resultaat een mooi natuurlijk portret. Je ziet de band tussen het model en de fotograaf. Dat komt waarschijnlijk door hun interactie voor deze foto werd gemaakt. Dit is een goed voorbeeld van een gelukkig en ontspannen model met een prachtige foto als resultaat.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief