Portrait-Girl-Black-And-White

Wanneer zwart-wit alles zegt

Als je een foto hebt gemaakt waarmee je tevreden bent, zijn er meerdere technieken voor nabewerking waarmee je je opname nóg mooier kunt maken. Fotograferen in zwart-wit en foto's omzetten in zwart-wit (of monochroom) zijn geliefde technieken onder portretfotografen. We laten zien waarom dat zo is.

Hier volgen twee voorbeelden van een portret in kleur dat vervolgens is omgezet in zwart-wit. Welk portret vind je mooier in zwart-wit?

In het voorbeeld hierboven is de foto omgezet in zwart-wit. De ogen van het model vallen nu meer op en de oude structuur van de achtergrond draagt in monochrome tinten een andere sfeer uit. Maar de haarkleur van het model en de achtergrond passen mooi bij elkaar: een effect dat verloren gaat in zwart-wit.

In het tweede voorbeeld heeft de zwart-witversie een meer stedelijke uitstraling. De kleurenversie voelt moderner aan, maar het gekleurde metaal leidt af. Welke vind je beter?

Zwart-wit is over het algemeen een goed idee bij portretten. Dit komt doordat het gebrek aan kleur voor minder afleiding zorgt en de nadruk legt op het onderwerp. Toch kan kleur een portret levendiger en interessanter maken. Fotograferen in zwart-wit of kleurenfoto's omzetten in zwart-wit is een persoonlijke keuze. Als zwart-witfotografie nieuw voor je is, kun je eerst in kleur fotograferen en je lievelingsfoto's vervolgens omzetten in zwart-wit. Ontdek wat het beste voor jou en jouw stijl werkt.

Vind de juiste portretlens in de Canon Store.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief