Landscape-Sea-Rocks-Purple-Sky

De geheimen van het maken van zeegezichten

In een wereld met meer dan een miljoen kilometer aan kustlijn is het geen wonder dat de zee als fotografisch onderwerp zo goed is gedocumenteerd.

Maar met zo'n groot gebied en zo veel verschillende omgevingsfactoren, leveren kustlijnen altijd een gevarieerde en dramatische locatie voor landschapsfotografen.

Fantastisch licht - Een van de belangrijkste dingen die serieuze landschapsfotografen onderscheidt van dagjesmensen met een camera, is de waardering en het begrip van licht. Het kiezen van de beste tijd van de dag om je zeegezicht vast te leggen, is enorm belangrijk, omdat het licht gedurende de dag varieert in intensiteit, richting en kleur.

Er is niet per se een 'juist' moment, maar 's ochtends vroeg en 's avonds laat, tijdens de 'gouden uren', en er vlak vóór en na, tijdens het zogenaamde blauwe uur, kun je fascinerende kleuren verwachten.

Viks Trolle, Christian Träger

Christian Träger heeft in deze opname erg goed gebruik gemaakt van kleur door deze scène tijdens het gouden uurt vast te leggen. Het licht in de lucht en in de zee zorgt voor een geweldige sfeer rondom de rotsen.

De rol van het weer - Foto's van zeegezichten worden onvermijdelijk beïnvloed door niet alleen de zee, maar ook de lucht. Het weer kan een zeegezicht veel boeiender maken, of het nu gaat om plukken gouden wolken of donkere, storm en regen voorspellende wolkenluchten. Nogmaals, er bestaat niet zoiets al het beste weer om in te fotograferen, maar interessante weerpatronen leren zien en weten hoe je er het beste gebruik van kunt maken in fotografisch opzicht, is een geweldige vaardigheid om je eigen te maken.

Noord-Ierland - Stroove, Lukaz Konieczny

De wolken in deze opname van Lukaz Konieczny zorgen voor een interessantere lucht dan als het bewolkt of zelfs glashelder zou zijn geweest. Door textuur toe te voegen aan de lucht en aan de voorgrond, is het beeld mooi in evenwicht gebracht.

Beweging vastleggen - Een gevoel van beweging in een zeegezicht kan een boeiend element toevoegen aan een anders middelmatige scène. Om dat te bereiken, moet je vooral letten op de - relatief langzaam bewegende - zee en lucht. Als je die beweging wilt vastleggen, heb je een lange sluitertijd nodig en een camerasteun, doorgaans een statief.

Een lage ISO en een klein diafragma (hoog f/-getal) maken een langere sluitertijd mogelijk. Gebruik een externe sluiter voor opnamen van meer dan 30 seconden. Je ziet hoe bewegende wolken en op het strand aanspoelend water onscherp worden in zijdezachte kleurlagen.

Inverno na Praia, Carla Brito

Je kunt ook kiezen voor een razendsnelle sluitertijd om de afzonderlijke druppels van de golven in de branding vast te leggen.

Olas y Vientos, Ludo Tarraga

Dit is een geweldig foto van Ludo Tarraga. De textuurlagen, geproduceerd door opnamen recht naar zee, zijn schitterend. Fotograferen met een snelle sluitertijd voegt detail toe aan de golven en branding, en geeft een gevoel van beweging en kracht. De donkere wolken boven aan het beeld omlijsten de foto prachtig.

Boeiende elementen toevoegen - Soms leidt het gewoon fotograferen van de zee en de horizon niet tot het aantrekkelijkste beeld. Wij, als kijkers, hebben iets nodig dat ons oog het beeld in trekt, iets wat visueel interessant is. 

Zoek naar manieren om in je compositie van een zeegezicht gebruik te maken van voorwerpen op de voorgrond. Door de mens gemaakte voorwerpen zoals golfbrekers, boten, pieren en vuurtorens voegen contrast toe aan de natuurlijke omgeving, terwijl natuurlijke kenmerken zoals bogen, pilaren, rotspartijen en kiezels het beeld interessanter kunnen maken, als je je wilt richten op natuurlijke elementen.

Ochtend in Rügen, Martin Gerk

De heer Gerk combineert in deze opname een aantal technieken, met een zeer indrukwekkende foto als resultaat. Het effect is bereikt door optimale benutting van een door de mens gemaakte structuur, de regel van derden, symmetrie en een lange sluitertijd.

Van rots naar rots, Rafael Diez Corcuera

Uit deze opname van Rafael blijkt dat het zelfs op bewolkte dagen mogelijk is om prachtige beelden vast te leggen. Voor dit zeegezicht zijn de natuurlijke rotsformaties als voorgrond gebruikt, terwijl door de omzetting naar zwart-wit de omstandigheden perfect worden benut en de structuur en details in de rots duidelijk naar voren komen.

Ontdek de volledige serie Canon-lenzen voor landschapsfotografie in de Canon Store

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief