Landscape-Rocks-Tree

Belang van een goede naam.

De titel van een foto kan effect hebben op wat mensen ervan denken

Het delen van je uiteindelijke foto's met anderen kan zowel de moeite waard als informatief zijn. Door een publiek voor je werk te creëren, kun je met anderen bespreken wat ze mooi vinden en ontdekken welke foto's de meeste aandacht trekken. Of je nu foto's plaatst op sociale media, opstuurt naar fotowedstrijden, een online galerij of de Canon Hub, het geven van een naam kan een geweldige manier zijn om te communiceren met de kijker.

Als je je foto een naam geeft, vertel je de kijker meer over hoe het beeld tot stand is gekomen, in welk humeur je was toen je de foto nam en hoe je zelf tegen dit beeld aankijkt. Afhankelijk van welke naam je kiest, kun je invloed uitoefenen op hoe de kijker naar de foto kijkt. Je voegt emotie en betekenis toe en hopelijk verbeter je daarmee de ervaring van de mensen die naar je werk kijken.

Een goede manier om een naam te bedenken voor een bepaalde foto, is om terug te denken aan het moment waarop je de foto nam. Wat bewoog je om dat onderwerp te fotograferen, wat viel je op in deze scène? Dat is misschien niet duidelijk in het beeld te zien, dus als je een naam kiest op basis van je ervaringen, neem je de kijker mee in je denkwereld en bied je inzicht in het waarom van de foto. 

Veronderstel dat je een landschapsfoto hebt gemaakt met enorme, stormachtige wolken, op het moment dat de zon doorbreekt en via een kleine spleet in het wolkendek een klein gebied op de voorgrond verlicht. Een mogelijke naam voor deze foto kan zijn: 'Adempauze in de storm', 'Geen licht zonder duisternis' of 'Een straaltje hoop'. Ga door met het verzinnen van namen totdat je er eentje bedenkt die je bevalt.

Als je eenmaal zo gaat denken over je foto's - terugdenkend aan toen de foto werd gemaakt, wat je aan het doen was, in welke stemming je was en waar je aandacht op gericht was - wordt het bedenken van een naam een eenvoudige en leuke manier om de laatste hand te leggen aan je meesterwerk.

Fotograaf Antony Burch heeft prachtige namen bedacht voor zijn inzendingen naar de Canon-galerij. 

Kijk maar eens naar deze twee voorbeelden, lees daarna de naam en bekijk de foto opnieuw. Bekijk je de foto in een ander licht, nu je de naam kent? Geniet je nu meer van de foto? En kom je dichter bij zijn denkwereld op het moment dat hij de foto's nam?

Landschap-Rotsen-Boom Gods eigen land, Antony Burch

Landschap-Rotsachtig-Kust-Zonsondergang Verloren wereld, Antony Burch

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief