Landscape-Black-And-White-Grasses-Coast

Wanneer zwart-wit het beste werkt bij landschapsfotografie

Veel landschapsfoto's vertrouwen op de levendige kleuren blauw van de lucht of de warme tonen van een ondergaande zon. Landschappen in zwart-wit ademen een heel ander gevoel, vaak geassocieerd met stemming en drama.

Leren welke beelden je kunt omzetten naar zwart-wit is een kunst op zich. Je wilt in wezen iets toevoegen door het omzetten naar zwart-wit, dus vraag je af hoe het beeld wordt verbeterd door het in zwart-wit te presenteren.

Zoek beelden die geen kleur nodig hebben om boeiend te zijn of waar de kleur storend werkt. Zoek beelden die een bepaalde stemming uitstralen, opgewekt door licht en schaduw die je kunt accentueren. Textuur doet het ook heel goed in zwart-wit; hier zijn enkele voorbeelden:

Dit beeld is een uitstekende kandidaat voor zwart-wit, genomen tegen de zon in, waardoor de kleuren in het origineel flets zijn, terwijl het beeld een fantastische sfeer en drama uitstraalt. Door de omzetting naar zwart-wit en de toevoeging van contrast komen de details in de textuur van het gras ook duidelijker uit.

Denk je dat deze foto mooier is in kleur of in zwart-wit?

De focus van dit beeld moet het stel zijn dat hun hond uitlaat plus de leidende lijnen naar de windmolen aan de horizon. Het glooiende groene gras leidt af en stuurt de ogen naar de rechterkant van het beeld dat minder boeiend is. Omzetten naar zwart-wit brengt de aandacht terug naar het stel, waarna de blik naar de molen wordt getrokken. Maar de versie in zwart-wit geeft het beeld een grauwe sfeer, waardoor je misschien liever voor de warmte van de kleurenfoto kiest.

In deze foto wordt geweldig gebruik gemaakt van textuur. Het beeld vertelt het verhaal van de verweerde oude waterkeringen en de rotsen die vastgeklemd liggen tussen de staanders. De warme tonen en het blauw van de lucht en het water leiden af van deze kenmerken en trekken je aandacht weg van de focus. In de zwart-witversie proef je nog steeds de sfeer van het gouden uurtje, maar krijg je ook een beter idee van wat de fotograaf je wil laten zien.

Ontdek de volledige serie Canon-lenzen voor landschapsfotografie in de Canon Store

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief