Bridge Black White

Verbeter de compositie van je foto's

LEGRIA Tips & Tricks

Een van de mooiste aspecten van fotografie is dat je je er heel creatief en vrij in kunt uitdrukken. Het lijkt misschien niet zo nuttig om je qua compositie opeens aan regels te binden, helemaal als je ergens lekker op vakantie bent. Maar met een aantal eenvoudige compositieregels kun je je foto's een stuk mooier maken. Hier bespreken we hoe je met compositie de voorwerpen in je foto kunt rangschikken en met wat voor regels je de controle houdt.

Als je buiten filmt, maak je betere composities en houd je de horizon precies recht door in het LEGRIA-cameramenu de rasterlijnen in te schakelen.

Video's met een horizon die nét niet richt is, zijn vermoeiend voor de kijker. Het lijkt dan alsof het beeld opzij valt. Je kunt echter wel de horizon expres scheef zetten, in een gewaagde hoek, voor een interessante compositie.


St Johns in Nederlands perspectief - Ian Sane
Rechten: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Deze opzettelijke hoek staat ook wel bekend als de Nederlandse of Duitse hoek en wordt in veel films gebruikt om spanning op te bouwen of verwarring te zaaien. Gebruik zo'n scheve hoek dus niet te vaak! Maak je een shot met een hoek naar links, maak er dan ook een met een hoek naar rechts.

Zo kun je de spanning en sensatie van een nieuwe stad mooi uitbeelden. Maar let wel op: als je de camera te ver draait, ziet het resultaat er niet mooi uit. Zorg er ook voor dat je veel 'normale' opnamen maakt.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker

Abonneren op de nieuwsbrief