Rocks Coastline Sea

Verbeter de compositie van je foto's

Tips & Tricks voor compactcamera's

Een van de mooiste aspecten van fotografie is dat je je er heel creatief en vrij in kunt uitdrukken. Het lijkt misschien niet zo nuttig om je qua compositie opeens aan regels te binden, helemaal als je ergens lekker op vakantie bent. Maar met een aantal eenvoudige compositieregels kun je je foto's een stuk mooier maken. Hier bespreken we hoe je met compositie de voorwerpen in je foto kunt rangschikken en met wat voor regels je de controle houdt.

• Maak je foto's gelaagder
• Plaats je onderwerpen in een andere positie
• Probeer een ander perspectief
• Presenteer de scène in een natuurlijk kader
• Spiralen
• Driehoeken


Enys Dodnan, Armed Knight and Longships - Shirolazan
Rechten: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Maak je foto's gelaagder

Compactcamera's zijn ideaal voor sfeervolle opnamen, aangezien je details van dichtbij én veraf scherp vastlegt.

Sla daar je slag mee en maak een scène met drie opvallende onderwerpen: een op de voorgrond, een halverwege en een op de achtergrond. De drie onderwerpen vormen een visuele keten door het beeld.

Presenteer je onderwerpen in verschillende posities

Camera's zijn doorgaans bij het midden van het beeld voorzien van een markering of een AF-frame. Maar een onderwerp pal in het midden van het beeld werkt vaak niet heel goed.

Bij eenvoudige onderwerpen, als een bonte bloem in een zee van donkergroene bladeren, werkt dat bijvoorbeeld goed. Het midden van de foto moet dusdanig interessant zijn dat je de aandacht van de kijker vasthoudt. Een portret met een belicht gezicht en een donkere achtergrond werkt ook heel goed.


Lichtstraal - Jeroen Bennink
Informatie over rechten: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Probeer een ander perspectief

Foto's worden vaak op ooghoogte gemaakt. Je kunt een creatief perspectief vinden door de foto hoger of juist lager te nemen.

Als een kind bijvoorbeeld een foto maakt, krijgen volwassenen een nieuwe kijk op de wereld. Vanuit een laag perspectief lijken gebouwen, bomen, planten en volwassenen veel groter.

Is je camera voorzien van een variangle LCD-scherm of kun je je camera met Wi-Fi aan je smartphone verbinden, dan kun je je camera gewoon op de grond leggen en bijzondere foto's maken. Het hogere perspectief dat je krijgt als je bijvoorbeeld op een dak staat of de camera boven je hoofd houdt, levert ook verrassende resultaten op.

Presenteer de scène in een natuurlijk kader

Probeer het beeld binnen een natuurlijk kader te presenteren. Denk goed na over de randen van de foto en hoe je onderwerp zich daartoe verhoudt. Je kunt bijvoorbeeld deurposten of vensterbanken gebruiken om de scène af te bakenen. De donkere randen zorgen ervoor dat de aandacht naar de lichtere delen van het beeld worden geleid. Je kunt ook de ingang van een hotel of appartement gebruiken om zo een gekaderd beeld van een stad te krijgen. Doe de deur of het raam wel open om eventuele reflecties van het glas weg te nemen.


Golven pakken - Chris Kuga
Rechten: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

De regel van derden voor de gevorderde fotograaf: spiralen

De Gulden Snede is een natuurlijk compositiehulpmiddel dat ook wel bekend staat als de reeks van Fibonacci. Je maakt er krachtige, indrukwekkende foto's mee. Rond 1200 na Christus ontdekte de Italiaanse wiskundige Fibonacci dat er een bepaalde verhouding bestond die het menselijk oog bekoort en overal in de natuur te zien is. Dit fenomeen wordt ook wel omschreven als de regel van derden, maar een daadwerkelijke verhouding is 1 tot 0,618 tot 1.

Het idee is dat je compositie er beter uitziet als je het beeld zodanig rangschikt dat er een soort lijn in zit die als een spiraal naar het hoofdonderwerp loopt. Die theorie werkt voor allerlei soorten fotografie, van landschaps- tot portretfotografie.

Driehoeken

Probeer je scène in driehoeken in te delen. Dat levert vaak mooie resultaten op. Je kunt bijvoorbeeld een foto maken van de lijnen van de straat die in de verte verdwijnen, voor een langwerpige driehoek aan de zijkant van het beeld. Ook bij een portret heb je de ruimte. Vraag je model bijvoorbeeld om met zijn armen een driehoeksvorm te maken, met de ellebogen breed op tafel en de handen onder de kin. Zo'n compositie oogt bijzonder fraai.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker

Abonneren op de nieuwsbrief