Action-Bird-Inflight.jpg

Korte checklist - 6 Tips & Tricks voor het maken van prachtige natuuropnamen

Natuurfotografie is een immens populaire tak van de fotografie. Maar onvoorspelbare en snelle dieren kunnen een van de moeilijkste en meest uitdagende onderwerpen zijn.

Met de juiste kennis, apparatuur en veel geduld kun je prachtige beelden vastleggen. Net als bij sportfotografie draait bij het maken van natuuropnamen alles om voorbereiding, positie en apparatuur, en dien je altijd uit te gaan van het onverwachte. Daarom volgen nu 6 Tips & Tricks voor het maken van fantastische natuuropnamen:

1. Leer je onderwerp kennen. Kom alles te weten over de leefomgeving en het gedrag van het dier dat je wilt fotograferen. Dit is van groot belang en zal je uren schelen op locatie. Zo moet je weten in welk seizoen en op welke momenten van de dag de diersoort actief is om je foto's te plannen. De mooiste natuuropnamen zijn vrijwel altijd gemaakt dankzij veel kennis en planning.

2. Oefening baart kunst. Het heeft weinig zin om op het juiste moment op de juiste plek te zijn als je niet kunt vastleggen wat er voor je ogen gebeurt. Je moet veel oefenen om snel te kunnen reageren. Plaats bijvoorbeeld voerbakken voor de vogels in je tuin en fotografeer ze door het raam of bouw je eigen schuilplaats. Of ga naar de dierentuin met je camera in de aanslag om meer te leren over het gedrag van de dieren. Hoe meer je je ogen en je reactievermogen traint, hoe beter je foto's kunt maken van wilde dieren.

3. Kom dichterbij. De beste natuuropnamen tonen de actie van dichtbij. Als je te dicht bij dieren komt, verandert hun gedrag of jaag je ze misschien wel weg. Gebruik een lange lens om foto's te maken die de actie gedetailleerd vastleggen en snij je foto later bij om nog dichterbij te komen.

4. Blijf scherp - Stel op de juiste plek scherp op je onderwerp. Selecteer eerst je AF-punt om te bepalen waarop je wilt scherpstellen: het middelste punt is vaak het gevoeligst en levert de mooiste resultaten op. Probeer het belangrijkste deel van het onderwerp scherp in beeld te houden: meestal zijn dit de ogen. Overweeg de AI Servo-modus om je camera het onderwerp te laten volgen en gebruik de knop Terug om scherp te stellen. Zo blijft de ontspanknop beschikbaar zodat je de sluiter kunt bedienen.

5. Vergeet het licht niet - Til je foto's naar een hoger niveau door je onderwerpen bij het juiste licht te fotograferen. Houd rekening met de gedragspatronen van de dieren en probeer foto's te maken in het licht van de vroege ochtend of de namiddag voor warm en laag zonlicht dat voor mooie kleuren en diepe schaduwen zorgt.

6. Snelheid is belangrijk - De juiste sluitertijd is van groot belang bij de mooiste natuuropnamen. Bij het fotograferen van snelle actie is het logisch om de sluitertijd te verhogen. In veel gevallen is dat ook de juiste oplossing. Maar met de ietwat wazige beelden van een korte sluitertijd, zoals bijvoorbeeld op de vleugelpunten van vogels, kun je een gevoel van beweging toevoegen. Hoe meer bekend je raakt met je apparatuur, hoe korter je de sluitertijd kunt instellen om dit effect te versterken. Je kunt misschien zelfs een panning-techniek proberen (zie pannen)

Actie-Ooievaar-Vogel-Vliegen Décollage, Michel Vandevelde

Deze dramatische foto door Michael Vandevelde is mooi geworden dankzij de uitstekende framing en scherpstelling. Het oog van de ooievaar is scherp en wordt mooi omgeven door de vleugels. De uiteinden van de vleugels duiden op beweging. En de foto krijgt extra context omdat je kunt zien waar de vogel net was neergestreken.

Actie-Baby-Olifant-Met-Moeder La carica, Simona Rigoldi

Wij krijgen maar geen genoeg van deze foto van wilde olifanten door Simona Rigoldi. De ongebruikelijke bijgesneden framing geeft je het idee dat je dicht bij de kudde bent. In dit shot laten de dieren wat stof opwaaien, wat voor beweging zorgt. Simona heeft de foto gemaakt met de zon achter de olifanten. Deze zorgvuldige belichting zorgt voor meer details in de schaduwen.

Actie-Vogel-Vliegend In volo, Antonio Aguti

Deze foto van Antonio Aguti getuigt van een geweldige techniek. Het eerste wat je opvalt, is het gevoel van beweging dankzij de lagere sluitertijd voor de vleugels en staart. Het was een goede keuze om deze foto in te stellen met ruimte om 'in te vliegen', vooral in combinatie met de strakke achtergrond die niet afleidt. Deze foto benut ook het zachte, warme licht van het 'gouden uurtje'.

Actie-Leeuwin-Aanvallen-Gnoe Gemiste kans, Arlette Deckers

Deze intrigerende safarifoto van Arlette Deckers is een goed voorbeeld van een vastgelegd moment. Normaal gesproken zou je in deze situatie de kop van het roofdier willen zien, maar de rollen zijn omgedraaid nu de jonge gnoe zich niet overgeeft en de leeuwin uitdaagt.

Verken Canon's assortiment wildlife-lenzen in de Canon Store.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief