Action-Speed-Dirt-Bike

De geheimen van het maken van sportfoto's

Sportfotografie op het hoogste niveau is enorm competitief en het is lastig om toegang te krijgen tot de beste wedstrijden. Er zijn echter veel toegankelijke sporten waarbij je je vaardigheden en je apparatuur op de proef kunt stellen: een voetbalwedstrijd van het jeugdteam, windsurfers op een meer of atleten op een nabijgelegen atletiekbaan, om een paar voorbeelden te noemen.

Lees de volgende punten om je sport- en actiefoto's te verbeteren.

Voorbereiding - voorbereiding is een belangrijk en vaak vergeten onderdeel bij het maken van goede foto's. Sportevenementen gaan vaak gepaard met allerlei regels, dus neem vooraf contact op met de organisator.
Door goed contact met de medewerkers van het evenement, kun je sneller toegang krijgen en krijg je misschien de beste positie.

Val van 7 meter, Kristin Nordli

Kristin had veel baat bij haar uitstekende locatie voor deze foto van een kajakker. Doordat ze voor een verhoogde positie heeft gekozen, aan de zijkant en boven de waterval, wordt de kijker betrokken bij het moment.

Opnamelocatie - probeer een locatie te kiezen met een strakke achtergrond, zodat je je onderwerp kunt afzonderen. Zoek effen gebieden zoals bomen, velden of heuvels. Onnatuurlijke voorwerpen, zoals borden, hekken en wegwijzers, leiden vaak af. Die kun je beter vermijden.

Als je geen strakke achtergrond kunt vinden, kun je op je knieën gaan zitten en proberen een foto te maken met de lucht als achtergrond.

Drassig circuit, Patricia Peyre

Patricia heeft een geweldige foto gemaakt met een prachtige, schone achtergrond. Patricia heeft voor een positie gekozen in de apex van de bocht om de bestuurder halverwege de baan vast te leggen. Bovendien bevindt de actie zich nu voor een effen achtergrond die niet afleidt. Het zand dat door de wielen opstuift, geeft de schone achtergrond extra effect en geeft het onderwerp een kader. Heel mooi gedaan.

Overwin de berg, Birgit Klee

Birgit bevindt zich lager dan het onderwerp, waardoor de lucht de achtergrond vormt. Bij zo'n rustige achtergrond wordt alle aandacht op het onderwerp gevestigd.

Gebruik de juiste uitrusting - bij de meeste sportonderwerpen moet je je dicht bij de actie bevinden. Een goede zoomlens, of een lens met een lange brandpuntsafstand, helpt je een eind op weg. De EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM is hiervoor meer dan geschikt.

Lenzen met een lange brandpuntsafstand zonderen je onderwerp af van de achtergrond door het perspectief te comprimeren.

Continue opname - door een camera te gebruiken die razendsnel continue opnamen kan maken, verhoog je je kans om precies de juiste foto te maken op het hoogtepunt van de actie. Desondanks moet je de actie bekijken om te kunnen bepalen wat het beste moment is om op de ontspanknop te drukken.

Riskant multitasking, Ann Luttinger

Ann Luttinger heeft een geweldige foto afgeleverd van een coureur die met zijn motorfiets lijkt te vliegen. Ze heeft een lange lens gebruikt om dichterbij te komen en de actie op zijn hoogtepunt vast te leggen. Dankzij de juiste belichting heeft ze de kleur van de lucht weten te behouden zonder in te boeten aan details van de motorfiets en de bestuurder.

Camera-instellingen - als het licht goed is, zoals op een zonnige dag zonder wolken of binnenshuis met kunstmatig licht, kun je je camera op de handmatige modus zetten. Door de belichting op deze manier in te stellen, ben je ervan verzekerd dat je onderwerp goed belicht wordt. Als je een foto richting de lucht maakt en hierbij een van de automatische modi gebruikt, heeft de camera de neiging om je onderwerp te onderbelichten en een silhouet vast te leggen. In dit geval kun je de regelaar belichtingscompensatie gebruiken om de belichting aan te passen.

Zoek naar het onverwachte - hou je ogen open voor ongewone of bijzondere momenten. De beste sportfoto's zijn vaak de foto's waar je twee keer naar moet kijken en waarbij je je afvraagt hoe dat kon gebeuren. Meestal moet je veel geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plek te zijn, maar het is een vak apart om overal op voorbereid te zijn.

CRASH, Pascal Seeuws

Pascal heeft deze dramatische crash heel goed weten vast te leggen door zo goed scherp te stellen op dit onverwachte moment.

Leg ook de omgeving vast - dit betekent dat je de aandacht ook kunt afleiden van de hoofdactie. Deelnemers die hun uitrusting voorbereiden, toeschouwers, monteurs, enzovoorts, vormen ook interessante onderwerpen en vertellen het verhaal van een evenement.

Sorteren en nog eens sorteren - uiteindelijk heb je veel foto's die niet aan je eisen voldoen. Verwijder deze foto's ten gunste van je favorieten. Aanvankelijk zul je denken dat je maar een paar geslaagde sportfoto's hebt gemaakt, maar laat je niet uit het veld slaan. Vraag wanneer het volgende evenement plaatsvindt en probeer het nog een keer.

Door dezelfde sport op dezelfde locatie vast te leggen, leer je wat de beste posities zijn voor mooie foto's. Dit is van groot belang voor het verbeteren van je sportfoto's.

Cairngorm, Alan Meikle

Deze foto van Alan Meikle laat zien dat bij sportfotografie niet alles om snelle actie draait: het is ook belangrijk dat er een verhaal wordt verteld. Fotograferen in de zon geeft deze foto overstraling en een moderne, glossy sfeer

Ontdek de lenzen die geschikt zijn voor actiefotografie in de Canon Store.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief