Action-Women-Fishing-Boat-Landing-Net.jpg

Welke compositie heeft je voorkeur?

Compositie is een essentieel onderdeel van fotografie. Of je nu de regels wilt volgen of ze juist wilt overtreden: door meer te leren over framing en hoe je een onderwerp moet vastleggen, kun je al je creatieve talent kwijt in je fotografie. Hier bekijken we drie foto's en laten we zien waarom hun composities zo geslaagd zijn.

De grote vangst, Jonas Nordigards

Dit is een interessante foto van een ongewoon onderwerp. Door de foto met een grote lensopening te maken, betrekt Jonas de kijker meteen bij het tafereel. Aangezien hij daadwerkelijk vanuit de boot heeft gefotografeerd, zit de kijker midden in de actie. Als deze foto vanaf de oever was gemaakt met een telelens, had hij niet dezelfde impact gehad. Probeer dicht bij je onderwerpen te komen om de kijker bij de actie te betrekken.

Het laatste licht, Alan Meikle

Alan Meikle trad buiten de gebaande paden met deze foto. Niet alleen gebruikte Alan een groothoekopname om ons een indruk te geven van het landschap, maar hij heeft ook veel details van de voorgrond op de foto gezet door over een rots begroeid met mos te fotograferen. Door gebruik te maken van scherptediepte wordt je aandacht niet te veel afgeleid door deze voorgrond. Alan heeft de fietser ook in het eerste directe zonlicht geplaatst, net voorbij de schaduw. Experimenteer met composities om je actiefoto's diverser te maken.

Papegaaiduiker, Dean Eades

Het is de vraag of dit een actiefoto is, maar Dean heeft hoe dan ook het unieke moment vastgelegd waarop deze papegaaiduiker zijn prooi in zijn bek houdt. Bij deze strakke opname moest Dean nog goed zijn best doen om dit moment te vinden en vast te leggen zonder het onderwerp te storen: een hele klus.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief