Action-Racing-Karts-Black-And-White

Wanneer is zwart-wit geschikt voor actiefotografie?

Zwart-wit is nog steeds populair in de actiefotografie. Vaak wordt gezegd dat zwart-wit geen afleidende kleuren gebruikt en de sfeer en intensiteit van het moment beter overbrengt. Maar wanneer kies je ervoor om een foto in zwart-wit te maken (of in Monochroom) en welke beelden worden mooi vertaald naar zwart-wit?

Er zijn geen vaste regels voor. Tegenwoordig heb je de luxe om kleurbeelden achteraf om te zetten in zwart-wit om te zien of dat een goede keuze is, terwijl je het origineel in kleur kunt bewaren. Het is echter altijd een goed idee om te leren welke beelden goed in zwart-wit gemaakt kunnen worden en waarom. Dit scheelt tijd en helpt je de juiste keuzes te maken.

In het algemeen worden beelden met een laag contrast niet goed omgezet naar zwart-wit. Foto's die zijn gemaakt met slecht licht hebben vaak geen diepe schaduwen en heldere, lichte punten en resulteren daardoor in vlakke, grijze beelden.

Actie-Races-Karten-Kleur
Actie-Races-Karten-Zwart-wit
ISO400, 1/1250s, f/5.6 met 200 mm

Deze opname met laag contrast is gemaakt bij druilerig weer en is niet geschikt om omgezet te worden in zwart-wit: dit resulteert in een saaie, grijze foto. Zwart-wit moet iets toevoegen aan een foto. Kijk dus of de foto beter is geworden na het omzetten in zwart-wit.

Daarom geldt de regel dat foto's met een hoog contrast goed kunnen worden omgezet in zwart-wit. Foto's die zijn gemaakt tijdens zonnige omstandigheden hebben vaak diepe schaduwen en felle kleuren. Zwart-witbeelden maken daar goed gebruik van en je kunt ze tijdens de nabewerking nog verder uitdiepen om dramatische foto's te maken.

Actie-Races-Karten-Kleur
Actie-Races-Karten-Zwart-wit
ISO200, 1/800s, f/5.6 shot met 300 mm

Het opvallendste kenmerk in de bovenstaande foto is de blauwe overall. De kleur is het eerste wat je ziet en leidt af van bepaalde details, zoals het licht op het gezicht van de coureur. Door de foto om te zetten in zwart-wit en extra contrast toe te voegen, word je niet langer afgeleid en word je aandacht gevestigd op de coureur. Daarnaast lijkt een iets minder conventionele vorm van framing ook meer geschikt voor zwart-wit-beelden. Natuurlijk is dit subjectief, maar zwart-witbeelden kunnen de kijker duidelijk maken dat je iets nieuws fotografeert en niet aan alle regels voldoet.

Actie-Races-Karten-Kleur
Actie-Races-Karten-Zwart-wit
ISO200, 1/1600s, f/5.6 shot met 200 mm

In het bovenstaande voorbeeld is de foto omgezet in zwart-wit om de nadruk te leggen op een effect. Bij de kleurenversie is er extra contrast toegevoegd, maar de rook is nog een beetje flets. Door de foto om te zetten in zwart-wit, kun je contrast toevoegen en springt het wit in de rook meer in het oog.

Actie-Races-Karten-Zwart-wit-WazigISO100, 1/10s, f/14 geschoten met 24 mm

Om enkele technieken uit deze sectie te combineren: zwart-wit werkt goed bij creatieve foto's, zoals deze foto waarbij alle panning-regels worden overtreden. De foto krijgt een moderne, dynamische uitstraling door deze eerst om te zetten in zwart-wit, het contrast te verhogen en vervolgens de lichte delen te overbelichten.

Blijf op de hoogte

Binnenkort: Bekijk de wereld zonder zoeker.

Abonneren op de nieuwsbrief