Maak kennis met Daniel Rueda en Anna Devís.

© Francesc Planes

Canon sprak met architectuurfotografen Anna Devís en Daniel Rueda.

Ontdek de wereld achter hun fantasierijke/vindingrijke en abstracte manier van storytelling en lees hoe hun passie voor gebouwen en reizen Instagram-sterren van hen maakte.

Hoe is het begonnen voor jullie beiden? Hoe zijn jullie begonnen met fotografie?

D: In onze jeugd waren er altijd camera's in huis en dus was fotografie iets waarmee ik al op jonge leeftijd kon experimenteren. Het was vaak een kwestie van vallen en opstaan, maar ik vond het altijd erg leuk om de foto's die ik had gemaakt te delen op websites als MySpace en Flickr. Zo heb ik de ontwikkeling van mijn eigen stijl goed kunnen bijhouden. Ik zag al mijn foto's daar bij elkaar en geleidelijk aan hadden mijn feeds ook steeds vaker een onderwerp.

A: Ik ben enig kind en daarom was ik altijd op zoek naar creatieve manieren om mezelf bezig te houden. Toen ik geen voldoening meer haalde uit schilderen, begon ik beeldmateriaal te maken middels fotografie. Al snel zag ik dat ik zoveel méér kon doen met een camera.

Architectuur neemt duidelijk een zeer belangrijke plaats in op jullie foto's. Hoeveel invloed heeft dat gehad op jullie persoonlijke fotografiestijl?

D: Nou, we zijn beiden architect, dus we vinden alle facetten van architectuur boeiend en intrigerend. Het is iets waar we beiden ontzettend van houden, maar het is niet per se iets waarvan ook andere mensen, die zelf geen architect of ontwerper zijn, zullen houden. Daarom willen we onze foto's een beetje ongekunsteld en speels houden. Het allerbelangrijkste is dat ze een verhaal vertellen.

© Daniel Rueda en Anna Devis

We vinden het menselijke element in jullie fotografie prachtig. Wat voor verhalen willen jullie daarmee eigenlijk vertellen?

D: Wanneer je architectuur fotografeert, is het erg belangrijk dat je een soort schaal toevoegt. Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Daarna zijn we wat gaan experimenteren met het meer abstracte gebruik van het menselijke element. Door de schaalverhouding of uniformiteit van een gebouw op een ongekunstelde, menselijke manier te presenteren, kunnen we een soort empathische band creëren tussen de kijker en de architectuur.

A: We streven ernaar alles wat we maken zo minimalistisch en beeldend mogelijk voor te stellen. Ik denk dat je wel kunt stellen dat dat onze stijl van storytelling is geworden: beeldend minimalisme. We willen gewoon onze passies met anderen delen in eenvoudige, prachtige stijlen die iedereen kan begrijpen en waarderen. Het is belangrijk dat alles toegankelijk is.

Jullie verhalen zijn allemaal nauwgezet opgebouwd. Hoe bereiden jullie elke opname voor?

D: Ik ben best wel een perfectionist. Ik probeer me altijd voor te stellen hoe de opname moet worden gemaakt. Welke ISO-waarde er wordt gebruikt, of de niveaus wel of niet goed zijn, dat soort dingen. Anna is creatiever. Ze is minder geïnteresseerd in de cijfertjes en overdenkt alles juist meer vanuit een conceptuele visie. Onze verschillende persoonlijkheden vormen volgens mij de belangrijkste reden dat onze foto's zo goed in elkaar zitten.

A: Bij 90% van onze opnamen maken we eerst thuis een plan voordat we op pad gaan. Alles wat we maken gebeurt op basis van een vooraf gemaakte schets. We weten altijd welke rekwisieten we nodig hebben voor elke foto. Sommige elementen ontstaan wat spontaner, maar we gaan wel altijd goed voorbereid op pad.

Heb je misschien een favoriete opname die jullie samen hebben gemaakt?

A: We hebben het idee dat we onze beste foto nog moeten maken. Maar blijkbaar vinden we onze meest recente foto altijd de mooiste, omdat we het idee hebben dat we constant bijleren en beter worden.

D: Elke foto gaat gepaard met heel veel tijd, planning en ook mislukking. En wanneer je dan uiteindelijk de opname hebt die je zoekt en die je kunt delen, is dat ook meteen je nieuwe favoriet. Zo werkt dat nou eenmaal, want dat is altijd de opname waarmee je je op dat moment het meest verbonden voelt.

© Daniel Rueda en Anna Devis

Hebben jullie een favoriete locatie?

D: Er zijn zoveel mooie locaties. Sommige zijn bijzonder beroemd op Instagram, zoals La Muralla Roja. Dat is een enorm labyrint dat bestaat uit prachtige pastelkleuren. Het bevindt zich hier in Spanje in Calpe. Helaas is dit een particulier woonhuis en is de toegang tegenwoordig verboden.

A: Sommige andere locaties zijn gewoon goed verstopte juweeltjes in de stad die erop wachten om te worden ontdekt, zoals L'Atrium de Jussieu. Tijdens onze laatste trip naar Parijs ontdekten we een veelkleurige ruimte in de Universiteit Pierre en Marie Curie.

© Daniel Rueda en Anna Devis

Welk advies zouden jullie iemand geven die deze zomer voor het eerst zijn stadsverhaal wil vastleggen?

A: Het beste advies is denk ik om plaatsen te verkennen die niet in je reisgids staan. In de buurt van de belangrijkste toeristische trekpleisters vind je nooit iets dat nog niemand is opgevallen. Daarom moet je je voorbereiden voordat je eropuit trekt en een indruk krijgen van waar de boeiendste plekken zijn. Dat zijn de plekken waar je de schitterendste foto's maakt.

D: En hou het eenvoudig!

Uitstekend advies! En dan de laatste vraag: wat zijn jullie toekomstplannen?

D: Allereerst willen we dit jaar beginnen met het verkopen van prints. Mensen willen al heel lang onze foto's kopen en ik denk dat nu het juiste moment is gekomen. Daarnaast gaan we ons ook bezighouden met een heleboel spannende projecten voor diverse merken. Maar er is zoveel gaande, dat we gewoon niet weten waar we moeten beginnen. En we zijn natuurlijk nog maar net aangekomen vanuit Los Angeles. We zijn nog niet over onze jetlag heen, maar moeten onze koffers alweer pakken. Over een paar dagen geven we een workshop in Wenen. Meteen daarna brengen we ook nog een bezoek aan Amsterdam, dus...jullie gaan vast nog meer over ons horen!

Volg het verhaal van Daniel en Anna op Instagram

Fototas van Daniel en Anna

Camera's:

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS M6

Lens:

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

Printer:

Canon PIXMA PRO-10S

De antwoorden zijn bewerkt ter bevordering van de duidelijkheid en leessnelheid.Interview: geschreven door Donna Williams