Yagazie Emezi en Lucy Edwards die elkaar een knuffel geven

WORLD UNSEEN - AFLEVERING DRIE

VERDER KIJKEN DAN ONZE LITTEKENS

Contentcreator Lucy Edwards ervaart Yagazie Emezi's krachtige onderzoek naar lichaamsbeelden.

6 min
Fotografie moet er niet alleen zijn voor degenen die het kunnen zien. Vraag het maar aan blinde contentcreator en activiste Lucy Edwards die op 17-jarige leeftijd haar zicht heeft verloren. Met de hulp van fotojournalist Yagazie Emezi, die door middel van haar werk onderzoekt hoe we onze lichamen opnieuw leren kennen na trauma of littekenvorming, ervaart Lucy fotografie op een geheel andere manier. Bekijk het hier.
Bekijk aflevering drie van World Unseen met fotojournalist Yagazie Emezi en Lucy Edwards

In de film wordt Yagazies foto 'The Process of Re-learning Bodies' op de muur weergegeven. De foto toont een vrouw met haar rug naar de kijker. Op haar rug is een groot litteken te zien.

Met behulp van Canon PRISMAelevate XL-software en een Arizona-printer wordt de foto van Yagazie een revolutionaire tastbare ervaring, waardoor Lucy, samen met haar schattige blindengeleidehond Molly, het beeld kan voelen door aanraking.

Lucy, wiens motto 'blind not broken' is, verloor het zicht in haar rechteroog toen ze 11 was en het zicht in haar linkeroog toen ze 17 was.

Als kind was Yagazie betrokken bij een verkeersongeval en daar heeft ze een litteken aan over gehouden. Het omgaan met haar litteken is de inspiratiebron voor haar fotografie geweest. In haar werk onderzoekt ze hoe vrouwen hun lichaam opnieuw leren kennen na levensveranderende gebeurtenissen.

Lucy gebruikt haar vingertoppen om zich in haar hoofd een voorstelling te maken van de foto door de gedetailleerde beschrijving van Yagazie in braille te lezen.

Het werk van Yagazie is ook in reliëf geprint, zodat Lucy de belangrijkste kenmerken van de afbeelding kan aanraken en voelen.

Yagazie Emezi's foto 'The Process of Re-learning Bodies'

Yagazie Emezi's foto 'The Process of Re-learning Bodies'

"Ik mag dan mijn zicht verloren hebben, maar niet mijn visie."

Lucy Edwards glimlachend

Lucy Edwards

Het motto van Lucy Edwards, de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde blinde verslaggever en contentcreator, is dat ze 'blind not broken' (blind maar niet gebroken) is. Ze heeft verslag gedaan van verhalen overal ter wereld en werkt samen met vooraanstaande merken om de ervaring voor blinden en slechtzienden te verbeteren door middel van een universeel ontwerp.

Yagazie Emezi

Yagazie Emezi is een Nigeriaanse fotojournalist die verhalen over Afrikaanse vrouwen en hun gezondheid, seksualiteit, onderwijs en mensenrechten vastlegt. Yagazie heeft veel gewerkt door heel Afrika en legt ook verhalen vast over identiteit en cultuur, sociale rechtvaardigheid, klimaatverandering en migratie.

Yagazie Emezi glimlachend
ACHTER DE PRINT
Om de ervaring mogelijk te maken, hebben we de krachtige foto van Yagazie Emezi geprint met Canon PRISMAelevate XL-software en een Arizona-printer.
Close-up van Lucy Edwards die de reliëfprint voelt

Alle afleveringen

Drie films

 • Karen Trippass en Bill Smith samen lachend

  In het licht

  Een visueel beperkte aanstaande moeder ervaart de echo van haar baby voor de eerste keer.

 • Close-up van een hand die de reliëfprint voelt

  See no limits

  Een skiër met een gouden medaille op de Paralympische Winterspelen voelt de kracht van indrukwekkende sportfotografie

 • Foto 'Rhino Wars' van Brent Stirton

  'Rhino Wars' van Brent Stirton

  De unieke momentopname van het leven in de Amazone door een wereldberoemde fotograaf.

Ontdek de World Unseen-collectie