De opties voor grootformaat zijn net zo gemakkelijk als zwart-wit

B+W

De opties voor grootformaat zijn net zo gemakkelijk als zwart-wit

Of het nu gaat over het werk van Robert Capa, de prachtige landschappen van Ansel Adams of de straatfotografie van Henri Cartier-Bresson, er is geen twijfel dat zwart-witfoto's emoties oproepen.

Sommigen zijn van mening dat dit komt doordat ze iets van tijdloosheid oproepen, terwijl anderen wijzen op hun eenvoud. Nog weer anderen schrijven de kracht van zwart-witfoto's toe aan het dramatische effect dat tot stand kan worden gebracht met het gebruik van licht, schaduw en contrast.

Wat ook de reden is, het vermogen van zwart-witfotografie om emotie teweeg te brengen is voor veel professionele fotografen de reden dat ze hiervoor kiezen, vooral als het gaat om trouwfoto's en landschapsfotografie.

Het belang van print

Het vastleggen van beelden en de nabewerking zijn van essentieel belang bij zwart-witfotografie, maar de kwaliteit van de afdruk is net zo belangrijk. De printkwaliteit kan een foto maken of breken. Daarom moeten de tonen precies zo worden geprint als ze door de fotograaf zijn vastgelegd.

Jeff Ascough, de fotograaf die als de beste fotograaf van trouwfoto's ter wereld wordt beschouwd, staat bekend om zijn fotojournalistieke zwart-witstijl. Nadat hij het printen van zijn foto's een paar jaar had uitbesteed vanwege de hoge kosten die het ontwikkelen in de eigen donkere kamer met zich meebracht, doet hij dit nu weer in zijn eigen studio met een 12-kleuren Canon imagePROGRAF-printer.

Volgens Ascough is een van de grootste voordelen hiervan dat "zwart-witprints puur zwart en puur wit zijn" en dat ze "het tonenbereik hebben dat ik voor ogen had". Dit in tegenstelling tot de kleurzweem bij uitbestede prints die op kleurenpapier en met een kleurproces worden geprint. Hij voegt er aan toe dat "de cartridges voor zwart en meerdere tinten grijs fantastische toongradaties produceren, waardoor de prints er net zo goed uitzien als wanneer ze in een donkere kamer zouden zijn ontwikkeld".

Nieuwe kansen bieden

De imagePROGRAF-grootformaat printer zorgt er niet alleen voor dat Ascough in zijn eigen studio betere zwart-witprints kan produceren, maar biedt ook kansen voor nieuwe inkomstenstromen. Hij produceert nu niet alleen zijn eigen expositiemateriaal en een lijn fine art-landschapsprints in zwart-wit, maar vervaardigt ook canvas-, panoramische, metallic en andere prints voor klanten.

Of u nu een professionele fotograaf of een PSP bent, met het printen in grootformaat kunt u uw diensten uitbreiden, aan de vraag van uw klanten voldoen en profiteren van trends op de markt.

Ontvang uw eigen exemplaar!

Vraag direct uw eigen exemplaar aan!