Geprinte interieurtoepassingen: benut de kracht van print

Printed Décor: unlocking the potential

Tegenwoordig wordt nieuwe technologie snel geïntroduceerd, maar duurt het lang voordat er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt. Hoewel de meeste consumenten, bedrijven en zelfs hele bedrijfssectoren nieuwe technologieën betrekkelijk vlug omarmen, duurt het veel langer om het volledige potentieel te benutten.

In veel opzichten is dit begrijpelijk. Wij hebben allemaal zo onze gewoontes. Daardoor hebben we de neiging om gebruik te maken van nieuwe innovaties die aansluiten bij onze gewoonten en doen we wat we altijd hebben gedaan - alleen dan efficiënter en productiever. Maar hoe vaak nemen we de tijd om werkelijk te begrijpen waartoe de technologie in staat is? Hoe vaak gebruiken we onze fantasie om te ontdekken wat we kunnen bereiken als we onze ideeën, passies en ambities naast de mogelijkheden van wat de technologie ons biedt zouden leggen? Wat als we in plaats van te vragen 'Wat kan technologie doen?', we zouden vragen 'Wat kan ik met deze technologie doen?'

Bij digitale prints in de interieurbranche spelen veel van deze kwesties. Bovendien ontwikkelt deze branche zich bijna net zo snel als de technologie zelf. Net zoals trends in de modewereld, veranderen en evolueren trends in interieurontwerp snel. En door de druk om die ontwikkelingen bij te houden, komt de digitale printtechnologie vanuit commercieel oogpunt gezien dichter bij huis, kantoor en bedrijf. De gevolgen van deze verschuivingen zijn duidelijk als we om ons heen kijken: interieurs wordt steeds meer op maat gemaakt en gepersonaliseerd. Zelfs de muren van kantoren en scholen worden steeds vaker voorzien van kleurrijke uitingen van hetgeen zij vertegenwoordigen.

Hoe kunnen commerciële leveranciers van deze kans profiteren? Ten eerste helpt het te weten waar uw mogelijkheden liggen. Muurillustraties en op maat gemaakt behang behoren tot de meest voor de hand liggende voorbeelden van interieur op maat, maar interieurtoepassingen kunnen vele vormen aannemen en op zo ongeveer alles worden geprint. Verder betekent de mogelijkheid om interieurtoepassingen met de tools die u al hebt te produceren, dat er mogelijkheden tot uitbreiding van uw huidige markt en verhoging van uw winst zijn.

Hoe zit het met industrieel en functioneel printen? Het InPrint Survey 20161 erkent dat deze ontwikkelingen industrieel printen niet op dezelfde manier vormen Grotendeels komt dit doordat er minder bezorgdheid is over de efficiëntie van een printproces wanneer dit slechts één onderdeel van het gehele productieproces is. In het geval van een laminaatvloer bijvoorbeeld, is het proces van printen een relatief klein deel van het gehele productieproces, van stapelen tot frezen en profilering. Dus reageert de vraag naar steeds grotere efficiëntie van print niet op dezelfde manier - totdat het printen een knelpunt wordt of de eindmarkt verandering eist.

Voor commerciële printerbedrijven kan er echter met de juiste technologie en hulpmiddelen geprofiteerd worden van de prijsdruk en concurrentie. Dankzij digitale technologie kunnen sommige printproducten veranderen, waarbij versiebeheer en personalisatie steeds belangrijker worden. Bovendien kunnen opvallende patronen, afwerkingen en displays de verkoop letterlijk maken of breken. Het is tenslotte niet alleen de snelheid en functionaliteit van digitaal printen die zoveel PSP's inspireren, maar het feit dat digitale en UV-printtechnologie het mogelijk maken om op bijna alles te printen. Waar gespecialiseerde media jarenlang inkjet hebben gebruikt, bestaat in de interieurbranche nu de tendens om te printen op standaard bouwmaterialen, zoals hout of steen, zonder dat er een speciale coating nodig is. De technologische ontwikkelingen die deze mate van flexibiliteit mogelijk maken zijn zeker indrukwekkend. En natuurlijk moeten we niet vergeten wát deze technologie ons in staat stelt om te doen. Dankzij ontwikkelingen in digitaal printen kunnen printshops hun creativiteit de vrije loop laten en een plekje veroveren in de interieurbranche. Met deze houding kunnen PSP's zich bevrijden van technische beperkingen en mogelijkheden, en terugkeren naar wat echt belangrijk is: het verschil maken.

1 http://www.inprintshow.com/italy/_downloads/press/InPrint2016_Press-Release_April-2016-en.pdf

Ontvang uw eigen exemplaar!

Vraag direct uw eigen exemplaar aan!

    Volgende stappen

    Printed Décor: unlocking the potential

    Download het Think Décor-magazine voor meer inzichten en inspiratie