Waar liggen de kansen in de markt voor zwart-wit printwerk?

Canon EXPO 2015

Met de markt voor digitaal printwerk gaat het uitstekend volgens een rapport van het toonaangevende onderzoeksbureau Smithers Pira1, dat voorspelt dat de omzet in deze markt tegen 2018 gestegen zal zijn met 68,3%. In overeenstemming hiermee voorspelt branche-analist InfoTrends2 een toename van het aantal A4-prints op digitale zwart-wit printers en kleurenprinters tot 364 miljard per jaar tegen 2018.

Geprinte boeken zijn weer in

Een van de snelst groeiende toepassingen wat betreft het absolute printvolume in de periode 2013-2018 is digitaal gedrukte boeken. De verwachting is dat het volume van deze toepassing in de genoemde periode van vijf jaar zal toenemen met 16,9 miljard pagina's3. Ook het volume zwart-wit printwerk van deze toepassing zal stijgen. Deze trend is het resultaat van de opleving die de markt voor fysieke boeken momenteel doormaakt. Grote boekhandels in het Verenigd Koninkrijk melden namelijk dat ze meer verkopen.

Waterstones – de grootste boekhandelsketen van het Verenigd Koninkrijk – meldde in december 2014 een stijging van 5% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, en de omzet van Foyles, een andere boekhandel in het Verenigd Koninkrijk, steeg in december 2014 met 8,1% in vergelijking met december 20134. Dat is deels het gevolg van een andere benadering van de uitgeversbranche dan voorheen.

Van de meeste boektitels worden tegenwoordig kleinere hoeveelheden geprint, en dat is nu precies waar digitale zwart-wit persen goed in zijn. Uitgevers kunnen nu op aanvraag kleinere en beter hanteerbare hoeveelheden boeken produceren voor een scherpe prijs. Als printwerk wordt gecombineerd met efficiënte. geïntegreerde en offline nabewerking, kunnen printopdrachten in minder dan 24 uur worden uitgevoerd. Zo kan niet alleen worden ingespeeld op het onvoorspelbare gedrag van de consument met betrekking tot boekproducten, maar kunnen ook de duurdere aspecten van de traditionele waardeketen worden geëlimineerd. Voorbeelden hiervan zijn grote fysieke voorraden en verspilling, doordat ongebruikte voorraden moeten worden vernietigd.

Belangrijke kansen in de markt voor zwart-wit printwerk

Hoewel deze kans in de uitgeversmarkt meer van toepassing is op bedrijven die zijn gespecialiseerd in het printen van boeken (omdat hiervoor een specifieke workflow en expertise vereist zijn), is er ook sprake van enkele grote kansen die interessant zijn voor elke Print Service Provider (PSP) die zwart-wit printwerk levert. Zoals voor de hele grafische industrie geldt, is er steeds meer vraag naar op maat printwerk, kleinere printopdrachten, snellere doorlooptijden en JIT-leveringen (Just-In-Time). Gelukkig leent digitale printtechnologie zich uitstekend om Print Service Providers te helpen op rendabele wijze in te spelen op deze behoefte.

De kracht van digitaal printen

Digitaal printwerk maakt Print Service Providers efficiënter en flexibeler, en zorgt ervoor dat ze aan de vraag van hun klanten kunnen voldoen en meer complexe opdrachten kunnen aannemen. Ze kunnen de volledige productie van gepersonaliseerde toepassingen voor hun rekening nemen, inclusief de nabewerking en de toevoeging van variabele gegevens. Dit betekent dat Print Service Providers een werkomgeving nodig hebben die snel genoeg kan worden aangepast om te profiteren van een snel veranderende markt waarin vooral vraag is naar print-on-demand.

Met productieworkflows waarin digitale printtechnologie is geïntegreerd, kunnen Print Service Providers tegelijkertijd een breder scala aan printopdrachten aannemen (in zwart-wit, in kleur en op verschillende formaten). Het maakt hierbij niet uit of ze werken in een uitsluitend digitale productieomgeving of met een combinatie van digitale en offset-technologieën. Deze flexibiliteit kan het verschil maken bij het binnenhalen van nieuwe klanten in een markt met hevige concurrentie, en digitaal printwerk kan de drijvende kracht worden achter de verdere ontwikkeling van het bedrijf van de Print Service Provider.

Opdrachtgevers goed informeren

Er is echter nog veel werk aan de winkel voor Print Service Providers om hun klanten goed te informeren over de voordelen van Print-On-Demand (POD) en hoe zij hiervan kunnen profiteren. Met deze technologie kunnen opdrachtgevers zelfs printopdrachten van slechts één exemplaar nog op rendabele wijze uitvoeren. Bovendien biedt deze technologie de veelzijdigheid die ze nodig hebben om goed te kunnen inspelen op de snelle communicatieomgeving van vandaag de dag. Ze moeten echter wel meer over de technologie weten om ervan te kunnen profiteren.

Of het nu gaat om de urgente herdruk van een studieboek als gevolg van een wijziging in de syllabus van een school, een microtrend voor een bepaalde roman of een reactieve gepersonaliseerde direct-mailcampagne, Print Service Providers kunnen opdrachtgevers meer flexibiliteit bieden op de consumentenmarkt, terwijl ze tegelijkertijd de kosten beter onder controle houden. Door op een meer kosteneffectieve wijze te opereren, kunnen Print Service Providers ook minder in rekening brengen voor kleinere printopdrachten, waardoor de klant meer waar voor zijn geld krijgt en een hoger rendement haalt. Dit betekent weer dat klanten eerder zullen terugkeren en dat bestaande klanten minder snel afhaken.

De markt voor zwart-wit printwerk biedt nog genoeg kansen, als u goed gepositioneerd bent en het op de juiste manier aanpakt.1 The future of offset vs digital printing to 2018, Pira

2 InfoTrends, Western Europe digital production printing application forecast 2013-2018

3 InfoTrends, Western Europe digital production printing application forecast 2013-2018

4 Daily Telegraph - http://www.telegraph.co.uk/culture/books/booknews/11335718/The-Kindle-is-dead-the-book-is-back.-Or-is-it.html - bekeken op 4-1-2015

Ontvang uw eigen exemplaar!

Vraag direct uw eigen exemplaar aan!