Vorm of functie? Kansen op het gebied van industrieel en functioneel printen

Form or function? Opportunities in industrial and functional printing

Of het nu gaat om laminaat, glas en hout voor interieurdecoratie of om membraanoverlays en geprinte elektronica voor de productiesector, industriële printtoepassingen worden steeds vaker digitaal geprint. 3D-printen wordt ook steeds vaker gebruikt ter ondersteuning van het ontwerpproces en de productie van prototypen, en voor het maken van conceptmodellen.

Wanneer print wordt gebruikt om een product van decoratie te voorzien, er functionaliteit aan toe te voegen of de productontwikkeling te ondersteunen, is het resultaat vaak uitstekend, welke printmethode er ook wordt gebruikt. Voor Print Service Providers (PSP's) die actief zijn binnen een segment van de branche waar print als een algemeen consumptiegoed wordt gezien of de marges laag zijn, kunnen deze nieuwe toepassingsgebieden een uitstekende kans bieden om de omzet te verhogen. Dit moet dan wel op de juiste manier worden aangepakt.

Creatief omgaan met toepassingen

PSP's die nieuwe kansen willen benutten, moeten op een creatieve manier nadenken over de apparatuur, technieken en substraten die ze al gebruiken en vervolgens manieren vinden waarop hiermee in diverse behoeften kan worden voorzien.

Voor sommige PSP's kan dit betekenen dat ze een toepassing die ze al produceren, moeten afstemmen op een andere markt. Laten we als voorbeeld een PSP nemen die merkafbeeldingen voor op muren digitaal print. Met dezelfde technologie kan deze PSP op maat gemaakt behang aanbieden op de interieurdecoratiemarkt of zelfs rechtstreeks aan consumenten.

De interieurdecoratiemarkt biedt inderdaad diverse interessante mogelijkheden voor creatieve PSP's die bereid zijn te experimenteren met nieuwe producten. Door creativiteit – van talentvolle eigen werknemers of door samenwerking met ontwerpers – te combineren met een grondige kennis van wat je met print kunt bereiken, is het mogelijk om een toepassing te ontwikkelen die een bepaalde sfeer creëert in een ruimte, maar die ook eenvoudig kan worden vernieuwd en aangepast.

Investeren om kansen te creëren

Creatieve ideeën kunnen PSP's ook helpen mogelijkheden te identificeren om nieuwe services te introduceren waarmee ze kunnen voorzien in behoeften van klanten waarin hun serviceaanbod momenteel nog niet voorziet. Sommige PSP's hoeven hiervoor alleen maar een paar bestaande processen aan te passen, terwijl andere PSP's zullen moeten investeren om een nieuw type toepassing te kunnen bieden.

Neem het voorbeeld van een PSP die grote volumes plattegronden en tekeningen print voor de architectuur-, techniek- en bouwsector of de centrale repro van een ontwerphogeschool of -universiteit. Beide kunnen het besluit nemen om te investeren in 3D-printtechnologie, zodat ze de productie van conceptmodellen als nieuwe service kunnen aanbieden aan hun bestaande klanten. En een PSP die momenteel schakelpanelen produceert met behulp van zeefdruk, kan ervoor kiezen om met zijn digitale grootformaat flatbedprinter prototypen en testpanelen te produceren en klanten bovendien de mogelijkheid te bieden om wijzigingen door te voeren en vaker kleinere bestellingen te plaatsen.

Hoge waarde, groot volume, hoge winst

Wanneer print wordt gebruikt om producten te voorzien van een functionele decoratie (denk bijvoorbeeld aan een schakelpaneel voor een machine) of van een decoratie die ondergeschikt is aan het hoofddoel van het product (denk aan prints op sportuitrusting zoals surfboards of ski's), is een van de meest interessante mogelijkheden voor PSP's het potentieel van deze hoogwaardige toepassingen om ook grote volumes te produceren.

Neem het voorbeeld van een PSP die codes print op een via spuitgieten verkregen plastic onderdeel dat bedoeld is voor de automobielindustrie. Dit is een hoogwaardige toepassing waarvan ook grote volumes moeten worden geproduceerd. Toepassingen zoals deze bieden PSP's de mogelijkheid om zeer winstgevende nichemarkten te vinden en een duurzame relatie op te bouwen met hun klanten.

De hoge waarde van veel industriële, functionele en 3D-printtoepassingen en dus de mogelijkheid om hogere winstmarges te halen, zijn twee van de redenen waarom deze markten zoveel interesse wekken. Nu de marktwaarde van de industriële en functionele printmarkten naar verwachting gaat stijgen van iets minder dan € 59 miljard in 2015 naar bijna € 94 miljard in 2020, liggen de kansen voor het grijpen.

Voor PSP's met een goed bedrijfsmodel of klantenbestand kan dit zeker het geval zijn, maar de stap in deze richting moet wel een logische stap vooruit zijn voor het bedrijf. Zoals voor elk nieuw avontuur geldt, is het cruciaal dat je de behoeften van de klant begrijpt en dat je bepaalt welke bedrijfsonderdelen verdere ontwikkeling of investeringen nodig hebben om het plan te laten slagen.

Daarom werkt Canon nauw samen met klanten door ze te begeleiden en te ondersteunen op basis van zowel het inzicht van Canon in de branche als ervaring met het helpen van andere klanten om nieuwe kansen te benutten. Kom meer te weten over hoe Canon u kan helpen nieuwe kansen te verkennen op het gebied van industrieel of 3D-printen.

Ontvang uw eigen exemplaar!

Vraag direct uw eigen exemplaar aan!