Digitale technologie stuurt expansie in Noorse markt aan

Digital technology drives expansion into Norwegian market
Digital technology drives expansion into Norwegian market

  • Bedrijf: Parajett
  • Opgericht: 1906
  • Locatie: Landskrona, Zweden
  • Diensten: transactioneel drukwerk, direct mail, transpromotioneel drukwerk, promotionele producten
  • Website: www.parajett.se

Overzicht

Het Zweedse grafische bedrijf Parajett produceert niet alleen gepersonaliseerde direct-mailtoepassingen voor toonaangevende IT-organisaties, maar ook transactioneel drukwerk en facturen voor klanten als overheden, financiële instellingen en nutsbedrijven.

De end-to-end, volledig geautomatiseerde digitale workflow van Parajett speelt een centrale rol in haar succesvolle groei in deze markten. De continue investering van het bedrijf in Canon’s printtechnologieën en softwareoplossingen om deze uitbreiding mogelijk te maken heeft er mede voor gezorgd dat Parajett zichzelf kon vestigen als leider in transactionele en direct mail-toepassingen in de regio.

Digitale printtechnologie is de sleutel tot Parajetts zaken. Hoewel Parajett’s productieomgeving meerdere rotatieoffsetpersen telt, die het grootste deel van Parajett’s volume van twee miljard A4-pagina’s per jaar voor hun rekening nemen, zijn het Canon’s technologie en ondersteunende software die essentieel zijn voor haar Variable Data Printing-aanbod. “De digitale output helpt ons te voldoen aan alle eisen voor onze ‘one-stop-shop’ direct mail-productie, van de data- en orderverwerking tot het drukken en op de post doen”, legt Per-Anders Olsson uit, Vice-CEO, Parajett.

De door Canon geleverde GMC Inspire-software wordt gebruikt voor het ontwerpen en ontwikkelen van de VDP-bestanden van het bedrijf en zorgt ervoor dat documenten de juiste papier- en gegevensinvoer hebben voor de personalisatie en het versiebeheer van direct-mailstukken. "Het PRISMAproduction-systeem is het kloppende hart van het bedrijf," voegt Olsson daaraan toe. "Het biedt geïntegreerde aansturing van zowel digitale als offsetproductie, waardoor we een echte hybride productieomgeving hebben."

De uitdaging

In 2011 benaderde Parajett Canon voor een digitale cut-sheet pers voor kleinere direct-mailoplages en herdrukken die het bedrijf op haar andere productielijnen niet rendabel kon produceren. De nieuwe pers moest naadloos integreren in haar bestaande PRISMAproduction-workflow. Deze bestond uit Océ VarioStream- en Océ DemandStream-technologieën plus een IPDS-workflowuitbreiding (Intelligent Printer Data Stream) om op flexibele wijze te wisselen tussen transactionele en direct mail-toepassingen.

De oplossing

Parajett koos voor een Canon imagePRESS C6010VPS en binnen een maand na installatie produceerde deze meer dan 300.000 pagina's per maand.

De veelzijdigheid van de imagePRESS is van onschatbare waarde voor het bedrijf”, zegt Olsson. “Doordat we er op rendabele wijze zeer kleine oplages mee kunnen produceren, is de pers geweldig voor kleinere opdrachten. Ik denk bijvoorbeeld aan speciale toepassingen voor direct mail, zoals ansichtkaarten. De pers is ook ideaal als back-up en voor postpressactiviteiten. De downtime is minimaal. Tegelijkertijd stelt de PRISMAproduction-software ons in staat om met een simpele muisklik om te schakelen van de ene opdracht of toepassing naar de andere. We waren zo onder de indruk van de goede prestaties en de betrouwbaarheid van de pers dat we hebben geïnvesteerd in een tweede exemplaar. We verwerken momenteel bijna 1 miljoen A4-pagina's per maand op de twee apparaten.

Ook Parajett heeft zijn apparatuur aangevuld met een Océ VarioPrint 6160, volgens Olsson een natuurlijke ontwikkeling: “Het VarioPrint 6160-model is de volgende stap. De productiesnelheden van het systeem zijn verbluffend: we produceren er nu maandelijks meer dan 1,5 miljoen zwart-wit A4-pagina’s mee! Bovendien kunnen we onze klanten een ‘white paper’-oplossing aanbieden om op een geconsolideerde maar krachtige manier te communiceren met klanten.”

De ‘white paper’-oplossing van het bedrijf speelt een belangrijke rol in haar dienstenaanbod, en dan vooral in de Zweedse markt, aldus Olsson. “De portokosten in Zweden zijn zeer hoog en we wilden klanten helpen om er iets aan te doen. Het doel was om onze productiekosten laag te houden en onze klanten geld te besparen. Dankzij onze end-to-end digitale workflow kunnen we nu gebruikmaken van een ‘white paper’-oplossing voor het minimaliseren van de hoeveelheid documenten die onze klanten moeten versturen naar hun klanten. De reacties op de effectieve manier waarop we drukwerk gebruiken door er waarde aan toe te voegen, zijn over de hele linie erg positief.”

De successen

In 2014 nam Parajett het grafische bedrijf Andvord Grafisk AS in Oslo over, zodat het rechtstreeks in de Noorse hoofdstad kon produceren. Deze overname fungeert als groeimotor voor de indrukwekkende omzet, die bijna verdubbeld is van € 27 miljoen in 2012 tot € 47 miljoen in 2014.

Deze investering bewijst de mogelijkheden van digitale printtechnologie en hoe ver we in de afgelopen jaren zijn gekomen. Canon’s oplossingen en ondersteuning zijn een echte katalysator geweest voor deze groei",

besluit Olsson. "We hebben ons end-to-end businessmodel nauwkeurig opgesteld, wat belangrijk is voor deze markten. We zijn erg enthousiast over wat de toekomst zal brengen.”

Ontvang uw eigen exemplaar!

Vraag direct uw eigen exemplaar aan!