ARTIKEL

Word één van de opkomende studentensterren van Canon op Visa pour l'Image 2020

A group of students and a mentor at Visa pour l'Image discuss the images on the table in front of them.
In het Canon Student Development Programme op het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image kunnen studenten hun portfolio laten zien aan fotoredacteurs en feedback ontvangen.

Naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, zal in 2020 de eerste digitale editie van het Canon Student Development Programme worden opgezet. Dit unieke driedaagse educatieve initiatief vindt plaats tijdens de Professional Week op het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image.

Het is een unieke kans in de branche, waarbijde volgende generatie fotojournalisten gelegenheid krijgt om te leren van hun helden. "Het doel van het Canon Student Development Programme is om toekomstige professionals kennis te laten maken met de realiteit van de branche, inzicht te geven in hun vaardigheden en creativiteit, en hen het beste op het gebied van hedendaagse fotografie te laten ontdekken en delen," legt Luca Rocco, programmadirecteur bij Canon Europe uit. "Vorig jaar ontvingen we meer dan 240 studenten van 115 universiteiten en scholen. Dankzij de uitstekende resultaten van de vorige edities breiden we in 2020 de kans uit voor studenten uit andere landen, zoals Eurazië, het Midden-Oosten en Afrika, eens te meer een bewijs van Canon's toewijding aan de nieuwe generatie professionals."

"Visa is het beste platform ter wereld om professionals te ontmoeten," meent Jean-Antoniçois Leroy, de directeur van Visa. "In Perpignan kunnen jonge fotografen mensen ontmoeten van The New York Times, The Washington Post, National Geographic, Stern, Paris Match, de hele wereld." Het festival heeft de afgelopen 31 jaar een fantastische reputatie opgebouwd als de plek om de beste, geavanceerde visuele journalistiek te zien. Je wordt in deze omgeving volledig ondergedompeld in de wereld van professionele fotografie en geïnspireerd door nieuwe denkwijzen en bezienswaardigheden.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Wanneer je wordt toegelaten tot het Canon Student Development Programme, neem je deel aan een intensief programma vol exclusieve webinars en portfoliobeoordelingen met marktleiders, inspirerende redacteuren en Canon Ambassadors en krijg je volledige toegang tot het digitale platform Visa pour l'Image. Elke succesvolle deelnemer ontvangt ook een limited edition-boek met de foto's van de alumni van het 2020-programma.

A black-and-white shot of a young woman with a wearing a tweed jacket, covering her mouth with her hand.
Deze foto is gemaakt door Mariam Giunashvili, een studente die in 2019 deelnam aan het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image. Nu is ze gevestigd in Tbilisi, Georgië, waar ze graag het dagelijkse leven, mensen en emoties vastlegt in haar fotografie. © Mariam Giunashvili
Construction workers wearing red boiler suits hold up sheets of corrugated metal in a field.
Gemaakt door Lando Hass uit Hannover, die ook Visa pour l'Image 2019 bijwoonde in het kader van Canon's Student Development Programme. De voormalige reclamefotograaf die fotojournalist werd, richt zich op onderwerpen zoals geopolitiek, milieu en mensenrechten. © Lando Hass

Breid je vaardigheden uit

Het hele programma is erop gericht je te leren om betere visuele verhalen te vertellen, een sterke stijl als verteller te ontwikkelen en de impact van je verhalen te versterken, door te luisteren naar debatten met verschillende perspectieven op de nieuwste trends en ontwikkelingen in de beeldverwerkingsindustrie.

In 2019 gaf Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien studenten een masterclass over het belang van video om je vaardigheden te verbeteren, te beginnen met haar eerste avontuur in beweging, een project dat in 2011 de World Press Photo heeft gewonnen. Het is opgenomen in een Kommandokorps-kamp voor Afrikaner-jongens in Zuid-Afrika met een Canon EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV).

Tina Ahrens, mentor van het programma 2018 en 2019 en directeur fotografie voor Philosophie Magazine, zei: "Ik kreeg de kans om een gevarieerde groep fotografiestudenten uit heel Europa te ontmoeten, waardoor ik allerlei fotografische praktijken en opkomende talenten kon onderzoeken. Om fris en relevant te blijven in wat we doen als fotobewerkers en fotoproducenten, moeten we regelmatig onze benadering van fotografie kritisch bekijken en vernieuwen om een gezonde toekomst voor het medium te garanderen. Nieuw talent ontdekken is een spannend onderdeel van mijn werk als director of photography."

Thomas Borberg, Photo Editor-in-Chief at Politiken being filmed speaking about the importance of video.

Hoe belangrijk is video voor een toekomstige fotojournalist?

De vraag naar video's blijft stijgen. Hoe denkt de volgende generatie fotojournalisten over de creatieve toepassingen ervan en hun eigen vaardigheden om dit soort video's te maken?

Doe inspiratie op bij collega's

Voor veel studenten vormen de contacten met collega's en professionals uit de branche in die drie dagen bij Visa de basis voor hun toekomstige netwerk. Sinds het begin in 2017 is het Canon Student Development Programme groter en beter geworden. Er komen ruim 500 studenten van meer dan 30 nationaliteiten uit heel Europa en Rusland bij elkaar. Ze hebben met ruim 60 mentoren uit het hele veld gewerkt, topjournalisten, fotoredacteuren, curatoren, fotografen en Canon Ambassadors, om kennis en expertise uit te wisselen.

Een opmerking van Ksenia Kuleshova, die het programma in 2017 bijwoonde: "Het initiatief van Canon voor studenten is een geweldige netwerkkans. Het gaat niet alleen om het uitwisselen van ideeën en het ontvangen van feedback van professionals, maar ook om je motivatie en reflectie, om verder te gaan zodra je weer thuis bent. Ik raad absoluut aan om alle mogelijke opties te gebruiken en het programma aan te vragen!"

De sprekers en workshopleiders van eerdere edities waren onder andere de fotografen Daniel Etter, Catalina Martin-Chico, Maciek Nabrdalik, Ivor Prickett, Brent Stirton en Giulio Di Sturco. Daarnaast waren er fotoredacteuren van Politiken, GEO, Stern, Le Monde, The Guardian, fisheye, Polka, PHOTO France, Corriere della Sera, Internazionale, Magnum Photos, Agence, Maps, 6Mois en Reuters.

Dit jaar zal voor het eerst een cohort jongere mentoren, bestaande uit deelnemers uit voorgaande jaren, samen met Canon Ambassadors met meer gevestigde namen hun recente carrière-ervaringen bespreken.

A shot of a village taken through a woodland area.
Gemaakt door Nathalie Posch als onderdeel van het portfolio dat ze heeft ingediend voor het Canon Student Development Programme op Visa pour l'Image 2019. Nathalie is een fotograaf uit Wenen die onder Andrew Phelps studeerde aan de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen van Salzburg. © Nathalie Posch
The parish church of St. Lambertus being demolished in Immerath.
De parochiekerk van St Lambertus in het dorp Immerath in Duitsland werd in 2018 gesloopt. Uit het portfolio van het Canon Student Development Programme van Daniel Chatard, een Frans-Duitse documentaire- en portretfotograaf van Hannover. © Daniel Chatard

Hoe je solliciteert

Het programma is toegankelijk voor elke student die bij een onderwijsinstelling is ingeschreven voor het academische jaar 2019-2020. Het programma wordt gehouden in het Engels, dus een vloeiende beheersing van de taal is zeer gunstig.

Klik hier om je aan te melden. Dien vóór 31 mei 2020 een portfolio in met een of twee verhalen, elk van maximaal 20 beelden met volledig bijschrift, met een begeleidende beschrijving of synopsis, samen met informatie over je school, instituut of universiteit, een beknopt fotografie-cv en, indien beschikbaar, een ondersteunende introductie van een professor of redacteur.

Als je meer portfolio's wilt bekijken van eerdere deelnemers aan het Canon Student Development Programme, ga dan naar de evenementpagina van Visa pour l'Image.

Geschreven door Rachel Segal Hamilton


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan