ARTIKEL

De EF- en EF-S-lenzen voor het EOS R System

Katya Mukhina with her Canon EOS R at a frozen lake in Russia.
Huwelijksfotograaf Katya Mukhina, op locatie in de sneeuwvelden van Rusland, gebruikt Canon EF-EOS R-vattingadapters om de prestaties van haar EF-lenzen op een EOS R System-camera te verbeteren. © Katya Mukhina

De introductie van het EOS R System met de Canon EOS R combineert het beste van de Canon EOS-serie met de innovaties van full-frame systeemcameratechnologie, samen met een reeks nieuwe RF-lenzen. Voor bestaande Canon-fotografen die EF- en EF-S-lenzen gebruiken, is de overgang naar full-frame systeemcamera's gemakkelijker door de beschikbare EF-EOS R-vattingadapters, deze lenzen werken niet alleen probleemloos op EOS R System-camera's, maar bieden ook extra functionaliteit en verbeteren zelfs de optische prestaties van de lenzen.

Mode- en portretfotograaf Guia Besana, die exposeert over de hele wereld en foto's heeft gepubliceerd in Le Monde, Newsweek en Marie Claire, zet regelmatig haar verzameling van EF-lenzen aan het werk op haar Canon EOS R, met behulp van een vattingadapter. Huwelijksfotograaf Katya Mukhina stelt de flexibiliteit die een vattingadapter aan haar uitrusting, met onder andere een Canon EOS R, toevoegt, ook op prijs. "Ik blijf bepaalde EF-lenzen gebruiken omdat de lenskenmerken zo uniek zijn," zegt ze. "Ik gebruik ook nog steeds mijn Canon EOS-1D X Mark II [inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III], dus het is handig om een paar EF-lenzen in mijn tas te houden."

Naarmate de EOS R System-familie blijft groeien, delen deze twee Canon Ambassadors hoe ze niet-RF-lenzen koppelen aan EOS R System-camera's op locatie, terwijl Product Specialist Mike Burnhill van Canon Europe de specifieke kenmerken van de drie EF-EOS R-vattingadapters van Canon beschrijft.

EF-EOS R-adapters gebruiken

Dankzij de volledige compatibiliteit met Canon EF- en EF-S-lenzen kunnen fotografen en filmmakers met alle drie de EF-EOS R-vattingadapters hun bestaande lenzen optimaal blijven gebruiken. De standaard EF-EOS R-vattingadapter is Guia's favoriete adapter, waarmee ze alles krijgt wat ze nodig heeft. "Ik heb veel verschillende EF-lenzen en ik wil ze ook kunnen gebruiken," legt ze uit. "De Canon EF 40mm f/2.8 STM-lens is een goed voorbeeld, omdat de camera daardoor licht en klein is om mee te nemen voor opnamen die ik meestal als notities gebruik, in een reportage-stijl."

De Control Ring EF-EOS R-vattingadapter voegt een instelring (Lens Control Ring) toe aan de vattingconversie, waardoor gebruikers de functionaliteit kunnen personaliseren en instellingen kunnen aanpassen zonder weg te kijken van de camera. Je kunt deze functie programmeren om de sluitertijd, het diafragma, de ISO-waarde, de belichtingscompensatie of de witbalans aan te passen. Positieve of negatieve waarden kunnen worden toegewezen aan een linker- of rechterdraai van de ring, en je hebt ook de mogelijkheid om de instelling van de Control Ring alleen in te schakelen wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt om te voorkomen dat de instellingen tijdens cruciale momenten per ongeluk worden aangepast.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Ik vind de extra flexibiliteit van de Control Ring op EF-lenzen echt geweldig," zegt Katya. "Persoonlijk gebruik ik de ISO-functie op de Control Ring voor mijn lenzen. Het is erg handig als je de lichtgevoeligheid snel moet aanpassen als het licht verandert."

De derde optie, de EF-EOS R-vattingadapter met drop-in filter, voegt de mogelijkheid toe om drop-in filters te gebruiken, waardoor het niet meer nodig is om filters aan de voorkant van een lens te plaatsen. Deze is verkrijgbaar met een variabel ND-filter (Neutral Density), een circulair polariserend filter of een helder filter voor opnamen zonder filtereffecten. Deze functionaliteit is vooral handig voor landschaps- of architectuurfotografie met lenzen die geen filtersystemen met elementen aan de voorzijde bevatten, zoals de Canon EF 11-24mm f/4L USM.

EOS R System-camera's verwerken op intelligente wijze optische toleranties voor zowel EF- als RF-lenzen, waarbij wordt herkend welk filter in een EF-EOS RV-vattingadapter met drop-in filter wordt geplaatst en waarin de optische veranderingen kunnen worden doorgevoerd. Met het wiel aan de buitenkant van de vatting kan het circulair polariserend filter of het variabele ND-filter ook in de vatting worden gedraaid zonder dat de installatie gedemonteerd hoeft te worden, legt Mike uit, wat tijd bespaart en het systeem beschermt tegen stof. Het extra heldere filter voegt een extra laag stofbescherming toe en zorgt ervoor dat de camerabody op intelligente wijze kan worden aangepast voor chromatische aberratie en lichtconvergentie als je foto's maakt met de adapter.

A model wearing pastel yellow and pink lace holding flowers.
"Voor deze opname, A Rummage of Flowers, gebruikte ik de Canon EOS R met een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens op een statief in de studio. Vervolgens heb ik de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens gemonteerd om dicht bij het onderwerp te komen," aldus Guia. Vastgelegd met 1/125 sec, f/3.5 en ISO250. © Guia Besana
A close-up of a model wearing an abstract outfit, adorned by flowers with purple paint poured on her.
Na het vastleggen van het hoofdportret met een Canon RF-lens met statief, schakelde Guia over op een Canon EF-lens om dichterbij te komen en de details vanuit de losse pols vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/3.2 en ISO250. © Guia Besana

Volledige creatieve flexibiliteit

Bij persoonlijke projecten gebruikt Guia graag haar EF-lenzen in combinatie met RF-lenzen. "Ik gebruik meestal een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens met de Canon EOS R die ik op een statief bevestig," zegt ze. "Ik stap dan graag over op EF-lenzen, zoals de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, en houd deze in mijn hand om vanuit een ander gezichtspunt te kijken.

"Door de RF- en EF-lenzen samen te gebruiken, ging ik nadenken over verschillende manieren om tijdens dezelfde sessie om een onderwerp heen te bewegen. Dat was iets wat ik eerder nooit deed."

Door met dezelfde camera te kunnen blijven werken, welke lens ze ook kiest, maakt haar nabewerking gemakkelijker, omdat de bestanden consistent van slechts die ene camera zijn.

A rice farmer holds a basket across his shoulders in paddy fields in Indonesia. Taken by Joel Santos.

Canon RF versus EF-objectieven: wat moet je kiezen?

Voor reisfotograaf Joel Santos maakt het Canon EOS R-systeem een groot verschil, maar het combineren van RF- en EF-objectieven vergroot zijn creatieve horizon. Hieronder staat hoe...

Dankzij de innovatieve technologie van de Canon EOS R en de optische kwaliteit van haar favoriete EF-lenzen, hoeft Katya zich niet meer bezig te houden met de technische elementen, waardoor ze haar energie kan steken in compositie en contact kan leggen met haar onderwerpen.

"Onlangs heb ik een trouwerij vastgelegd met een Canon EOS R- en Canon EF 11-24mm f/4L USM-lens met een vattingadapter," zegt ze. "Ik had echt een ultragroothoek nodig en deze lens heeft zeer weinig vertekening. Ik gebruikte een statief en tilde de Canon EOS R op tot boven het paar, dat op het ijs eronder lag. Omdat ik de compositie nauwkeuriger kon regelen met de Canon Camera Connect-app op mijn telefoon via de Wi-Fi in de camera, heb ik sneller foto's gemaakt en bracht het stel minder tijd door op het ijskoude ijs."

De meeste fotografen hebben de neiging om de adapter op de body te houden en vervolgens een lens te bevestigen, maar er is geen verkeerde manier om de vattingadapters te gebruiken, tenzij je met een zware telelens fotografeert. Een camera moet op een lens met statiefring worden bevestigd, in plaats van de lens op de body, zegt Mike, ongeacht of deze een adapter heeft of niet. "Ik heb geen problemen gehad met het gebruik van de adapter," voegt Guia toe. "Hij is erg sterk en gebruiksvriendelijk. Hij voelt compact en geeft een gevoel van veiligheid, zelfs als je hem in een snel tempo gebruikt."

A married couple lie in their finery on a frozen, cracked lake in Russia.
Bij het fotograferen van een wintertrouwerij bij -15ºC op het ijs van het Baikalmeer in Siberië, Rusland, heeft Katya een EF-ultragroothoeklens gecombineerd met een Canon EOS R om de tijd op het ijs voor haar onderwerpen tot een minimum te beperken. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 11-24mm f/4L USM-lens, ingesteld op 16 mm, 1/200 sec, f/11 en ISO200. © Katya Mukhina
Katya Mukhina shooting on a frozen lake in Russia.
Katya fotografeert op het ijs van Baikalmeer in Siberië, Rusland met haar Canon EOS R en Canon EF 11-24mm f/4L USM-lens met de EF-EOS R-vattingadapter. © Katya Mukhina

Een tweetalig systeem dat prestaties verbetert

De EF-EOS R-vattingadapters zijn uniek omdat ze het signaal tussen de lens en de camerabody niet verstoren, zegt Mike, waardoor de camera rechtstreeks met de lens kan communiceren, of het nu EF of RF is, wat zorgt voor een 'tweetalig' systeem.

"De meeste adapters zetten fysiek en elektronisch signalen over van het ene apparaat naar het andere," legt hij uit. "Informatie gaat verloren bij het vertalen en dat is wanneer dingen vastlopen en stoppen met werken. De EF-EOS R-vattingadapters zijn slechts een doorgeefluik, dus er is geen sprake van prestatieverlies. De camera herkent vervolgens op een slimme manier de lens die op de adapter is bevestigd en communiceert met de lens. Adapters van derden beschikken over firmware om intelligent te communiceren tussen lens en body, maar dit kost tijd. Met het Canon-systeem is er minimale latentie, dus het werkt snel en betrouwbaar."

Het werkt zo goed dat van de ongeveer 150 EF-lenzen die Canon heeft geproduceerd, slechts acht oudere lenzen niet volledige functioneren wanneer ze worden gebruikt met EF-EOS R-vattingadapters: de Power Zoom-knop werkt niet voor de Canon EF 35-80mm f/4-5.6 PZ (1991) en de AF-stopknop werkt niet voor zeven, grotendeels niet meer leverbare, lenzen.* Alle andere functies werken probleemloos.

Bovendien kan de technologie van de adapters de prestaties van EF- en EF-S-lenzen verbeteren. Deze lenzen presteren net zo goed met het EOS R System als met hun oorspronkelijke tegenhangers, of zelfs beter, zegt Mike. "Een EOS R System-body maakt gebruik van een grotere lijst met ingebouwde lensprofielen, zodat de camera automatisch meer lensaberraties in de camera kan corrigeren, zodat je meteen betere foto's kunt maken."

Geschreven door Jason Parnell-Brookes


*De AF-stopknop werkt niet voor de volgende lenzen wanneer deze worden gebruikt met EF-EOS R-vattingadapters: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM (1999), Canon EF 500mm f/4L IS USM (1999), Canon EF 400mm f/2.8L IS USM (1999), Canon EF 600mm f/4L IS USM (1999), Canon EF 400mm f/4 DO IS USM (2001), Canon EF 200mm f/2L IS USM (2008), Canon EF 800mm f/5.6L IS USM (2008). Alle andere functies werken normaal.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan