ARTIKEL

De voordelen van Canon RF-lenzen voor video's

A filmmaker changing an RF lens on the Canon EOS R5.
De innovatieve RF-lenzen van Canon zorgen voor supersnel scherpstellen en een uitstekende optische kwaliteit, waardoor ze ideaal zijn voor filmmakers. © Martin Bissig

Tijdens de ontwikkeling van het Canon EOS R-systeem werden de RF-lenzen als eerste ontworpen. De technici van Canon hadden als doel de ideale lens te maken, en dankzij de nieuwe RF-lensvatting in combinatie met de bouwstijl van een full-frame systeemcameravan het Canon EOS R-systeem konden ze dit doel realiseren.

De RF-vatting biedt een ongekende vrijheid bij het ontwerpen van de lens, waar grote diafragma's, een hoog oplossend vermogen en geavanceerde componenten worden gecombineerd om unieke optica te creëren voor het maken van video's en foto's. Het is niet alleen de uitmuntende beeldkwaliteit van RF-lenzen die een blijvende indruk achterlaat - ze zijn ook mooi om te gebruiken. De 12-pins RF-vatting zorgt voor een uitgebreidere en snellere communicatie tussen de lens en de camera, waardoor ook de automatische scherpstelling, beeldstabilisatie en aanpasbare bediening beter worden. Dit maakt RF-lenzen tot de perfecte keuze voor het vastleggen van video's.

Bij de introductie van het Canon EOS R-systeem in 2018 waren er vier RF-lenzen verkrijgbaar. Inmiddels zijn er vijftien RF-zooms en -primes, en dat aantal groeit nog altijd. Tot recente introducties behoren de veelzijdige Canon RF 85mm F2 Macro IS STM- en Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lenzen, plus de revolutionaire Canon RF 600mm F11 IS STM- en Canon RF 800mm F11 IS STM-supertelelenzen.

Met zijn baanbrekende 8K-video- en 45MP-fotoresolutie stelt de Canon EOS R5 een nieuwe norm voor de prestaties van hybride full-frame camera's. Maar zonder de RF-vatting zouden sommige van de compromisloze mogelijkheden van de Canon EOS R5 nooit hebben bestaan.

Hier bekijken we een aantal voordelen die RF-lenzen aan videofilmers kunnen bieden.

Filmmaker Ivan D'Antonio stands behind a tripod mounted with a Canon EOS R5.
Ivan D'Antonio en Martin Bissig (rechts op de foto) behoorden tot de eerste professionals die de videofunctionaliteit van de Canon EOS R5 en de RF-objectieven mochten testen. © Ivan D'Antonio
Filmmaker Martin Bissig holding the Canon EOS R5 fitted with an RF lens.
Door de Canon EOS R5 te combineren met een RF-lens met IS-functie kunt u trillingsvrije opnamen maken, zelfs bij opnamen uit de hand. "Ik gebruik alle RF-lenzen van Canon die zijn uitgerust met stabilisatie. En de IS presteert uitstekend", aldus Martin. © Martin Bissig
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Baanbrekend ontwerp voor ongeëvenaarde beeldkwaliteit

RF-lenzen hebben dezelfde grote interne 54mm-diameter als de EF-lenzen van Canon, maar ze hebben een kortere flensafstand van de vatting tot aan de camerasensor.

"Toen de technici ontwerpmodellen maakten, beseften ze dat de diameter van de bestaande EF-vatting eigenlijk perfect is", vertelt Ram Sarup, Pro Video Product Specialist bij Canon Europe. "Maar zonder spiegeleenheid wordt de afstand tussen het achterste element van de lens en het focusvlak van de sensor van een EOS R-systeemcamera verkleind tot slechts 20 mm. Dat is minder dan de helft van de flensafstand in een EOS DSLR. Dit betekent dat we nu grotere diafragma's bij een bepaalde brandpuntsafstand kunnen hebben en scherpte van hoek tot hoek met minimaal lichtverlies kunnen bereiken."
The Canon EOS R5 on a tripod with a filter attached to the lens to shoot video.
"De gegevens die tussen de body en de lens worden overgedragen – over scherpstelling, zoom, diafragma, camerabewegingen en optische correctie, lensaberratiecorrectie – worden allemaal razendsnel tussen de lens en de body overgebracht via de 12-pins verbinding", legt Ram Sarup, Pro Video Product Specialist bij Canon Europe, uit. © Ivan D'Antonio

2. Snellere communicatie

In vergelijking met de 8-pins EF-vatting biedt de 12-pinsaansluiting van de RF-vatting meer communicatievermogen tussen de lens en de camera. Dit maakt een aantal verbeteringen mogelijk, zoals een snellere automatische scherpstelling en real-time digitale lensoptimalisatie (DLO).

De snellere communicatie maakt ook een geavanceerd niveau van beeldstabilisatie mogelijk. Zowel de Canon EOS R5 als de Canon EOS R6 zijn voorzien van beeldstabilisatie in de body (In-Body Image Stabilization/IBIS), die samenwerkt met een IS-lens en stabiliteit tot 8 stops biedt. IBIS zorgt ook voor meer stabiliteit bij opnamen met lenzen zonder IS.

"Gimbals zullen altijd van pas blijven komen", aldus Ram. "Als je bijvoorbeeld achter een atleet aan rent of aan het filmen bent met een camera die aan een auto is bevestigd, dan zal een gimbal beter werk leveren dan mensen ooit zonder statief zouden kunnen. Maar voor typisch run-and-gun filmwerk is het nieuwe IS-niveau voor de meeste mensen meer dan voldoende. Als u een RF-telelens gebruikt, zult u zeker een enorm verschil met de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 zien."

Martin Bissig filming a skateboarder with the Canon EOS R5.
"Het belangrijkste voordeel van het gebruiken van een RF-lens met het stabilisatiesysteem in de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 is dat ze perfect met elkaar samenwerken", vertelt Ram. "Het systeem weet precies welke lens u hebt gemonteerd, zodat het het beste profiel voor optimale prestaties kan kiezen." © Martin Bissig
A mountain biker mid-stunt and upside down, silhouetted against the sky and framed by trees.
"Als u (via een adapter) een EF 70-200mm-lens op een EOS DSLR, Cinema EOS-camera of EOS R-systeemcamera bevestigt, krijgt u een bepaalde mate van ‘focus breathing’ wanneer u de focus tussen objecten op de voor- en achtergrond verschuift. De RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens reduceert dit aanzienlijk", aldus Ram. © Martin Bissig

3. Scherpstellen ontworpen voor video

De grote elementen die in een snelle RF-lens worden gebruikt, resulteren in een zwaardere focusgroep. Maar de Nano USM- of Dual Nano USM-mechanismen bieden een krachtige, compacte en stille manier om autofocus te stimuleren die ideaal is voor het maken van films. Het STM AF-bedieningsmechanisme dat in andere RF-lenzen wordt gebruikt, zorgt voor een vloeiende, bijna geruisloze scherpstelling. Dit is een groot voordeel bij het opnemen van geluid met een microfoon op de camera.

Filming 8K and oversampled 4K on the Canon EOS R5

Filmen met 8K en oversampled 4K op de Canon EOS R5

Bij de eerste video-opnamen met de Canon EOS R5 ontdekten Martin Bissig en Ivan D'Antonio hoe de 8K-functies de opnametijd verkorten en creatieve opties uitbreiden.

"Hoewel sommige mensen nog steeds hun bedenkingen hebben over automatische scherpstelling bij het maken van films, hebben we veel handige functies in camera's geïntroduceerd waarmee filmmakers steeds meer op automatische scherpstelling kunnen vertrouwen", aldus Ram. "Als u een solo shooter bent, is Dual Pixel CMOS AF een godsgeschenk. Filmmakers hebben ons verteld hoe nauwkeurig deze technologie werkte en hoe ze hiermee hun beelden scherp hebben gekregen zonder die kenmerkende digitale zweem.”

RF-lenzen maken gebruik van een focus-by-wire-systeem voor handmatige scherpstelling, maar de snelheid waarmee de lens en de camera communiceren maakt een groot verschil voor de manier waarop dit systeem werkt. "Elektronische handmatige systemen voor scherpstelling hebben meestal een lichte vertraging tussen de scherpstelring die wordt gedraaid en de scherpstelling die wordt aangepast", legt Ram uit. "Als filmmaker is het laatste wat je tijdens het handmatig scherpstellen wilt, dat je het onderwerp passeert om vervolgens de ring in tegenovergestelde richting terug te moeten draaien om het beeld weer scherp te stellen. Dat is niet prettig om naar te kijken in een video. Met het communicatiesysteem op de RF-vatting zijn handmatige aanpassingen van de scherpstelling echter veel nauwkeuriger. Het komt heel aardig in de buurt van een mechanisch scherpstellende lens."
A hand on a Canon RF 50mm F1.2L USM lens attached to a Canon EOS R5.
Een aanpasbare lensbedieningsring op de RF-lenzen van Canon biedt directe toegang tot camera-instellingen en een handmatig gevoel met meer controle. © Ivan D'Antonio

4. Verbeterde hantering

RF-lenzen zijn voorzien van een speciale bedieningsring die kan worden aangepast met een reeks camerabedieningselementen, waaronder diafragma, ISO en belichtingscompensatie. Hiermee kunt u de belangrijkste camera-instellingen nauwkeurig aanpassen zonder dat u uw oog van de zoeker hoeft te halen.

"Er zijn mensen die het EOS R-systeem van het filmen kennen en mensen die het systeem van het fotograferen kennen", aldus Ram. "De camera's en lenzen zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden aangepast aan hun individuele behoeften. Guerrilla filmmakers willen de RF-lensbedieningsring bijvoorbeeld aan ISO of belichtingscompensatie toewijzen. Als ze zich tussen locaties met verschillende lichtomstandigheden verplaatsen, kunnen ze op die manier de belichting op dezelfde manier regelen als met een variabele ND-filter."

Bij het zoomen zorgen de 1/8-stops aanpassing van het diafragma en nulfluctuatie er bovendien voor dat de belichting niet verschuift en dat de belichting met het diafragma kan worden gewijzigd zonder de snelle veranderingen in helderheid die optreden bij elke andere niet-bioscooplens.

A hand on a Canon RF 50mm F1.2L USM lens attached to a Canon EOS R5.
De Canon RF 28-70mm F2L USM-lens combineert vier klassieke prime-lenzen - een 28mm f/2, een 35mm f/2, een 50mm f/2 en een 70mm f/2 - in één zoom, waardoor u gewicht, geld en de tijd die nodig is om van lens te wisselen bespaart.

5. Unieke hoogwaardige lenzen

Dankzij de combinatie van een grote diameter, korte flensafstand en verbeterde communicatie is het mogelijk om nieuwe soorten lensontwerpen te maken. "Iedereen bij Canon is erg enthousiast over de mogelijkheden", onthult Ram. "De Canon RF 28-70mm F/2 L USM -lens geeft daar blijk van."

Deze hoogwaardige RF-lens kan ongelooflijk scherp beeldmateriaal vastleggen en is uitgerust met een snelle, constante maximale lensopening. Het zijn in feite vier klassieke primes in één enkele zoom. "Als u single shooter bent, wilt uniet met een groot aantal lenzen rondlopen, en deze RF-zoom kan voor bijna al uw wensen worden gebruikt."

"Ik denk dat de drie-eenheid van professionele f/2.8-zoomlenzen uit de L-serie – de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM en Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM – een geweldig uitgangspunt voor de meeste filmmakers vormt. De Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens is waarschijnlijk mijn favoriete van de drie. Vergeleken met de Canon EF 70-200mm f/2.8-lenzen heeft de RF-versie een aanzienlijk lagere focus breathing en het resultaat is prachtig.

"Er zijn filmmakers die via onvolkomenheden in de beeldkwaliteit hun films meer karakter willen geven, en zij gebruiken daarvoor graag oldskool lenzen of echt oude vintage lenzen. Maar de meeste mensen willen vlijmscherpe videobeelden van hoge kwaliteit, vooral om de 8K-mogelijkheden van de Canon EOS R5 optimaal te benutten. Met de RF-lenzen zullen ze zeker dat resolutieniveau halen."

A mountain biker mid-stunt and upside down, silhouetted against the sky and framed by trees.
Alle drie EOS R-adapters werken naadloos samen met EF- en EF-S-lenzen, zodat filmmakers toegang hebben tot een indrukwekkend assortiment lenzen om ze te helpen hun gewenste esthetiek te bereiken. © Ivan D'Antonio

6. Iets ouds, iets nieuws

Hoewel u een RF-lens nodig hebt om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de RF-vatting, kunt u dankzij een selectie vattingsadapters uw EF- en EF-S-lenzen blijven gebruiken op een Canon EOS R-systeemcamera. Naast de standaard Mount Adapter EF-EOS kunt u met de Control Ring Mount Adapter EF-EOS R nog meer uit uw oudere lenzen halen via de aanpasbare bedieningsring van de adapter.

De Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R is misschien wel het meest aantrekkelijk voor filmmakers, omdat deze de mogelijkheid biedt om drop-in filters te gebruiken. Hij is leverbaar met een circulaire polarisatiefilter of een variabele filter met neutrale dichtheid, waarbij de laatste de nauwkeurige controle over de belichting geeft die normaal gesproken nodig is bij het verplaatsen tussen binnen- en buitenlocaties. Er is ook een heldere filter beschikbaar als u geen filtereffecten nodig hebt.

Geschreven door Marcus Hawkins


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan