ARTIKEL

Lastige portretten schieten met Tom Barnes

Jesse Hughes van de rockband Eagles of Death Metal. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II met een EF 17-40mm f/4L USM-lens. © Tom Barnes

"Ik word er vaak op uitgestuurd om lastige shoots te maken", vertelt reclame- en commerciële portretfotograaf Tom Barnes. "Zo moest ik eens een fotoshoot maken van iemand en ze kwamen vier uur te laat. De persagent kwam binnen en zei: "Ze is in een pesthumeur. Je hebt 10 seconden de tijd. Ze heeft er totaal geen zin in."

Dit verhaal liep echter goed af. "Uiteindelijk ben ik 45 minuten met haar bezig geweest, heb vijf verschillende opstellingen gedaan en het was fantastisch." "Ze zei aan het eind: "Bedankt dat je me hebt opgefleurd.""

En dit is geen uitzondering, maar eerder een weerspiegeling van het talent van Barnes als mensenmens dat hij in zijn lange carrière als portretfotograaf heeft weten te verwerven.

Huey Morgan, wearing a black leather jacket, sits at a wooden table, blowing smoke from a cigarette
Huey Morgan gefotografeerd in een pub in West-Londen voor de omslag van zijn boek Rebel Heroes. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II en een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens. © Tom Barnes
An ice hockey player staring intently, holding his stick in both gloved hands, his face looking cut and bruised
Portret van een ijshockeyer, gedramatiseerd met make-up. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II en een EF 70-200mm f/2.8L II USM-lens. © Tom Barnes

Het draait om plezier

Wanneer de persoon arriveert met wie hij de shoot gaat maken, laat Tom alles uit z'n handen vallen en brengt hij tijd met hem of haar door. Hij vraagt hoe zijn of haar dag was en wat zijn of haar passie is, en doet er alles aan om hem of haar op het gemak te stellen. "Gezichtsstructuren en -uitdrukkingen vertellen zo veel", aldus Tom. "Het gezicht en de ogen vertellen eigenlijk het verhaal. Bovendien vind ik het belangrijk dat de persoon zich op zijn gemak voelt. Dat komt de shoot alleen maar ten goede. Als je een auto of een bloem fotografeert, lijkt het idioot dat je ertegen praat. Ik hou ervan om een beetje te dollen en plezier te maken. Als je je richt op de persoon van wie je foto's gaat maken, komen de beste dingen naar boven."

Gezichtsstructuren en -uitdrukkingen vertellen zo veel.

Tegenwoordig zit zijn agenda helemaal vol met alle campagnes waarvoor hij foto's moet maken. Hiervoor vertrouwt hij volledig op zijn Canon EOS 5DS. "Toen de EOS 5DS op de markt kwam, wist ik direct dat dit de camera is die ik nodig heb. Ik denk dat ik een van de eersten in het Verenigd Koninkrijk was die twee van deze camera's had. Iedereen wilde er een hebben, maar ik maakte stennis en zei dat ik er twee nodig had voor mijn werk. Sindsdien heb ik de mooiste foto's met deze camera's gemaakt. Ik zou ze absoluut niet meer kunnen missen."

De EOS 5DS heeft een 50,6 Megapixel-sensor, geavanceerde signaalverwerking via een dubbele DIGIC 6-processor en de ergonomie van een EOS-body en is daardoor de beste keuze voor reclamefotografen voor wie alleen het beste goed genoeg is. "De grootste voordelen van deze camera zijn de resolutie en de snelheid", legt Tom uit. De opvolger in deze reeks is de EOS 5DS R.

A tattooed man wearing denims sits in front of a trolley holding tattooist’s equipment
Shot voor de tweede serie van Tattoo Fixers van Channel 4. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS met een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens. © Tom Barnes
A high-contrast mono image of the head and shoulders of a female swimmer wearing goggles and a cap
Portret van een zwemster met Profoto-belichting. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS en een EF85mm f/1.2L II USM-lens. © Tom Barnes
Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Jarenlang waren camera's met de juiste resolutie vaak erg langzaam en lomp." Tegenwoordig kun je vertrouwen op DSLR-camera's waarbij enorm is geïnvesteerd in R&D, iets wat kleinere bedrijven die meer Megapixels bieden gewoonweg niet kunnen realiseren. Als ik foto's maak van personen die zich lastig laten fotograferen, heb ik niet veel tijd om erover na te denken. Met DSLR kan ik snel beslissen hoe ik mijn foto's maak."

Hij geeft toe dat dit wat voeten in aarde heeft gehad. "Ik moest leren om de focus ergens anders te leggen. Met de EOS 5D Mark III kun je een beetje experimenteren. Het maakt niet veel uit, want je kunt scherpstellen op je onderwerp en vervolgens opnieuw scherpstellen. Met de EOS 5DS richt je je op het automatische scherpstelpunt dat zich zo dicht mogelijk bij de focus bevindt [doordat de hogere resolutie zelfs de minste nauwkeurigheid bij de scherpstelling weergeeft]. Daarom heb ik me verdiept in hoe je het best kunt scherpstellen. Dat luistert namelijk erg nauw. En met deze camera lukt dat."

Three-quarter-view portrait photo of a middle-aged man wearing a dark pin-striped jacket and an open-necked shirt
Phillip is de eigenaar van de studio van Tom Barnes en een oud-bokser uit het leger. "Hij heeft de prachtigste verhalen", aldus Tom. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS met een EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens. © Tom Barnes
A tattooed woman in black carries a shovel in one hand and drags a body wrapped in black bin bags sealed with tape
Lou Hopper en het lichaam, genomen op een locatie in de regen en bij rook, in aanwezigheid van de politie. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS met een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens. © Tom Barnes

Tom maakt meestal gebruik van de EF 16-35mm f/2.8L II USM, de EF 24-70mm f/2.8L II USM en de EF 70-200mm f/2.8L II USM. "Ik werkte eerst met de 85mm f/1.2 en daar was ik erg tevreden over", vertelt hij. "Deze lens heb ik onlangs echter verkocht en toen heb ik de 70-200mm aangeschaft, omdat ik aan een aantal projecten werkte waarvoor ik een zoomlens in plaats van een prime lens nodig had, en ik moet zeggen dat ik er erg blij mee ben. De flexibiliteit van de 70-200mm is fantastisch. Maar eigenlijk bieden al deze lenzen me de flexibiliteit die ik nodig heb."

"Nu gebruik ik de 24-70mm en de 70-200mm voor elke shoot. Ik werk eigenlijk zelden met de 16-35mm, maar het is fijn om deze lens achter de hand te hebben. Bij portretten geldt: hoe langer de brandpuntsafstand, des te flatteuzer het resultaat. Daarom hoef ik eigenlijk nooit een breedbeeldlens te gebruiken. In sommige situaties, bijvoorbeeld als je op een heel klein oppervlakte werkt en een groothoekopname moet maken, kan deze lens toch heel handig zijn. Deze lenzen zijn gewoon geweldig. Als je goed scherpstelt, krijg je de mooiste resultaten."

A mono photo of a young man from the waist up, his entire body and neck covered in tattoos
Antony Fleming, een van de tatoeëerders van Tom Barnes, gefotografeerd tijdens een pauze. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II en een EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens. © Tom Barnes

Wat wellicht nog verrassender is, gezien zijn markante nogal humeurige uitstraling, is dat Tom wars is van nabewerkingen. "Ik ga niet beweren dat alles direct goed op de foto staat. De kleureffecten en contrasten worden pas achteraf gedaan. Maar het liefst doe ik zo min mogelijk nabewerkingen. Ik heb niet eindeloos de tijd om een foto helemaal tiptop te maken. Dus hoe beter de opname is, des te meer tijd ik mezelf bespaar. Ik heb een aantal lichtmodificaties [op zijn studioflitser] die me exact het beeld geven waar ik naar op zoek ben."

Geschreven door Deniz Dirim


De uitrusting van Tom Barnes

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Canon 5DS R camera with a 24-70mm lens on a white background.

Camera

Canon EOS 5DS R

De 50,6 Megapixel full-frame CMOS-sensor in deze DSLR is in staat om zelfs de kleinste details vast te leggen. Dankzij de zeer hoge resolutie kunnen de beelden uitgebreid worden bijgesneden, terwijl de beeldkwaliteit uitzonderlijk blijft.

Lenzen

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Deze ultragroothoeklens uit de L-serie biedt een superieure beeldkwaliteit van rand tot rand, kan tegen een stootje en is feilloos afgedicht om wind en regen buiten te houden. De zoomlens heeft een constant grootste diafragma van f/2.8 voor heldere resultaten, ongeacht de lichtomstandigheden.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Dit standaard zoomobjectief van professionele kwaliteit biedt een uitstekende beeldscherpte en de robuuste constructie van een product uit de L-serie. Met zijn continue f/2.8-diafragma maak je zelfs bij weinig licht prachtige foto's en heb je alle controle over de scherptediepte.

Objectief

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

Een krachtige telezoomlens met een duurzaam ontwerp, een 4-stops beeldstabilisator die ideaal is voor handheld fotograferen bij weinig licht, en UD-lenselementen (Ultra-low Dispersion) voor hoog contrast en natuurlijke kleuren.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan