ARTIKEL

Optimaal gebruik maken van je vrije tijd

Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien holding a Canon camera.
Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien gebruikt rustige periodes om administratieve taken op te pakken, zoals het bijwerken van haar archief, het toevoegen van trefwoorden aan afbeeldingen en het vertalen van bijschriften.

Zelfs de meest succesvolle fotografen en videomakers hebben het wel eens rustig. Een periode van rust kan zich om uiteenlopende redenen voordoen: plannen die veranderen, opdrachten die wegvallen, evenementen die worden geannuleerd … En als deze dingen gebeuren, kun je gefrustreerd achterblijven.

Dergelijke periodes kunnen lastig zijn, vooral als fotografie je belangrijkste bron van inkomsten is. Maar er zijn ook positieve kanten. Vrije tijd biedt de mogelijkheid om je aan te passen, om aspecten van ons werk die we hebben verwaarloosd weer op te pakken en om na te denken over toekomstige projecten.

Hier delen Canon-fotografen en Canon Ambassadors hun tips over het effectief gebruiken van rustige periodes om je vaardigheden te verbeteren.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Maak werk van je administratie

Wanneer de drukte van je dagelijks werk al je aandacht vraagt en je probeert tijd vrij te maken voor vrienden en familie, schieten administratieve taken er makkelijk bij in. Maar zoals beautyfotograaf Tina Eisen opmerkt: "Rustige perioden bieden een kans om eindelijk die achterstand weg te werken van werkgerelateerde e-mails, retoucheringen en uitgestelde klusjes."

Deze kleine taken worden al snel te tijdrovend wanneer je het druk hebt, dus een rustige periode is de perfecte gelegenheid om een aantal hiervan op te pakken. "Ik probeer mijn archief bij te werken, bijschriften te vertalen van Nederlands naar Engels en trefwoorden toe te voegen in beide talen", aldus fotojournalist en Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien. "Dit zijn dingen waar ik tegenop zie!"

Documentairefotograaf en Canon Ambassador Mashid Mohadjerin is het hiermee eens. "Ik hoop altijd een gaatje te vinden om mijn archief te reorganiseren, afbeeldingen en verhalen naar mijn bureau te sturen en mijn website bij te werken, maar dat is zelden het geval!"

Deze audio is alleen beschikbaar in het Engels.

A photobook open on a table.
Je kunt onverwachte vrije tijd gebruiken om extra inkomstenbronnen te ontdekken, zoals het maken van een hoogwaardig fotoboek om je werk te laten zien, of te verkopen aan klanten.

2. Zoek naar nieuwe inkomstenbronnen

Als professionele fotograaf draait het niet alleen om het nemen en verkopen van foto's. In welke sector je ook actief bent, er zijn tal van andere manieren om geld te verdienen en deze periode biedt een geweldige kans om ze te ontdekken.

Fotojournalist en voormalig Canon Ambassador Georgina Goodwin gebruikt de rustige periode gedurende de coronacrisis om de diensten aan klanten uit te breiden. "Ik heb mijn kennis over fotografie gedeeld door het geven van adviezen en trainingen op verschillende online fotografie- en kunstplatforms", zegt ze, waarbij ze vertelt dat ze dit soort tutorials gebruikt om haar eigen vaardigheden met programma's als Lightroom uit te breiden.

"Ik heb ook wat extra inkomen gegenereerd door prints online te verkopen en door mijn klanten te benaderen om te zien of voor hen gemaakte afbeeldingen opnieuw kunnen worden gepubliceerd. Daarvoor ontvang ik dan een licentievergoeding."

Tina maakt ook dankbaar gebruik van de mogelijkheden die online leren biedt. "Met activiteiten als livestreams, tutorials, podcasts kunnen we onze creatieve ideeën delen en tegelijkertijd contact maken met een gemeenschap van collega's", zegt ze.

Daniel Etter sitting in the sun outside his farmhouse.
Fotojournalist Daniel Etter ontspant in de zon - tijdens rustige periodes gaat hij op zijn boerderij aan de slag. Hij beschrijft dit werk als een soort meditatie. © Daniel Etter
Daniel Etter's farmhouse surrounded by trees and rolling hills.
Het uitzicht vanaf de boerderij van Daniel. Het fotograferen van je omgeving is een geweldige manier om de tijd in een rustige periode te overbruggen. Dit helpt je nieuwe ideeën voor projecten te ontwikkelen. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/3.2 en ISO100. © Daniel Etter

3. Zoek nieuwe inspiratie

De accu opladen tussen drukke periodes door is altijd een must, en kan soms zelfs leiden tot nieuwe creatieve ideeën voor toekomstige projecten en opdrachten. Het wegvallen van de werkdruk van je huidige opdracht biedt een geweldige kans voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

“Ik denk dat het echt belangrijk is om tijd te besteden aan het werk van mensen die je bewondert", vertelt Georgina. Dit is voor haar vaak een manier om geïnspireerd te raken. "Hoe meer je je rustig kunt onderdompelen in een ruimte waar je wilt zijn, hoe meer je in staat zult zijn om dat na te bootsen en dat in je leven te hebben.”

Voor fotojournalist en Canon Ambassador Daniel Etter geeft het doen van praktische klussen op zijn boerderij hem tijd om na te denken. "Ik doe veel aan tuinieren; fruitbomen snoeien, struiken en groenten planten, houthakken. Het is bijna meditatie. Als ik hier ben, probeer ik zo veel mogelijk te lezen, doe ik inspiratie op en ontwikkel ik mijn ideeën voor toekomstige verhalen."

A man leans over a desk and points at an image of a woman's face on a monitor. A Canon camera and lenses are also on the desk.

Zakelijke administratie: 8 tips voor fotografen

Succesvolle fotografen moeten niet alleen geweldige foto's en video's maken, maar ze moeten ook georganiseerd werken. Dit zijn de 8 beste tips van Canon voor je zakelijke administratie.

4. Ontwikkel en onderhoud professionele relaties

Iets waar veel van de fotografen die we spraken het over eens waren, was het belang van contact met andere creatieve mensen. Rustige perioden lenen zich bij uitstek voor het aanhalen van de relaties met oude collega's en het leggen van nieuwe contacten met fotografen en videomakers die je bewondert./p>

"Ik geniet momenteel volop van gesprekken met collega-fotografen uit het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld", aldus reisfotografe Lottie Davies. "Er zijn zo veel briljante groepen ontstaan, of nu ook online aanwezig. Ik heb het gevoel dat ik meer gesprekken dan ooit heb over fotografie, fotoboeken, fotografische vakkennis en algemene inspiratie."

Voor Ilvy is door het de druk van het werken aan internationale opdrachten soms moeilijk om in contact te blijven met de mensen met wie ze regelmatig werkt. Ze geniet dus van de mogelijkheden die zich voordoen. "Doorgaans zijn we overal ter wereld op verschillende plaatsen aan het fotograferen", zegt ze. "Daarom probeer ik in rustige tijden collega's te ontmoeten om zo veel mogelijk over het leven en ons werk te praten."

Georgina Goodwin playing the piano with her baby daughter on her lap.
Fotojournalist Georgina Goodwin speelt piano met haar baby thuis in Nairobi, Kenia, tijdens de coronapandemie. Onverwachte vrije tijd is een ideale gelegenheid om op de pauzeknop te drukken en nieuwe vaardigheden te leren of oude hobby's op te pakken. © Georgina Goodwin

5. Geef je over aan andere passies

Het is gemakkelijk om op te gaan in je werk, maar vergeet niet dat er meer is in het leven. Als het werk min of meer even on hold staat, is het ook een goed moment om tijd te maken voor je andere passies en de accu op te laden.

"Ik probeer elke dag ten minste 20 minuten te zwemmen of yoga te beoefenen", zegt Georgina. "Tijdens de huidige kalme periode neem ik de tijd om verschillende soorten gerechten te ontdekken en ga ik na 20 jaar weer pianospelen. Maar bovenal geniet ik met volle teugen van de dierbare momenten met mijn man en kersverse baby."

En voel je niet schuldig over dit soort momenten. "Onthoud dat je niet elke dag hoeft te presteren", zegt Tina. "Deze tijden bieden de perfecte kans om nieuwe niet-werkgerelateerde interesses te ontdekken of om eenvoudigweg je hardwerkende geest een beetje ontspanning te gunnen … Het is oké als je niet elke dag zin bezig bent met je carrièredoelen."

Geschreven door Will Salmon


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan