ARTIKEL

Documentaire over Giles Duley: oorlogsslachtoffer, fotograaf, verteller

canon_pro_making_of_giles_duley_1
"Op een gegeven moment besefte ik: ik ga niet dood." Giles verloor beide benen en zijn linkerarm tijdens zijn werk in oorlogsgebied. Toch zwoer hij door te gaan met zijn werk als fotojournalist. © Tom Martin/Forward

Na de eeuwwisseling keerde de Britse fotograaf Giles Duley de glitter en glamour van de muziek en mode de rug toe. Hij wilde boeiendere verhalen vertellen die meer betekenis hadden. Na deze plotselinge wending in zijn loopbaan reisde hij als fotojournalist de wereld rond. Hij documenteerde tientallen landen in staat van beroering, en de mensen die leden onder conflicten en humanitaire crises.

In 2011 werd Giles slachtoffer van een bermbom toen hij op patrouille was met een Amerikaans regiment in Afghanistan. De arts kon zijn leven redden, maar hij verloor beide benen en zijn linkerarm in de explosie.

Een scène uit de film waarin Giles Duley thuis in Hastings (Engeland) vertelt over de weg die hij heeft afgelegd. Gefilmd met een Canon EOS C300 Mark II. © Tom Martin/Forward
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Na een groot aantal operaties, waarin hij een paar maal bijna het leven liet, en maanden revalideren is Giles weer actief als fotograaf. Hij is teruggegaan naar de conflictgebieden om zijn werk voort te zetten.

In het kader van de #MoreThanAnImage-reeks heeft Wex Photo Video nu een documentaire gemaakt over het verhaal van Giles. Het geheel is gefilmd met een Canon EOS C300 Mark II.

"Er was een moment [na de explosie] waarop ik besefte dat ik niet dood zou gaan en al aan het relativeren was. Ik dacht bij mezelf: ik heb nog een hand, ik kan nog zien. Ik kan hoe dan ook nog fotograferen," vertelt Giles.
canon_pro_making_of_giles_duley_3
De documentaire over Giles Duley is gefilmd op een Canon EOS C300 Mark II. Creative Director Tom Martin koos voor deze camera vanwege de fantastische resultaten binnenshuis. Gefilmd in Hastings (Engeland) voor Wex Photo Video. © Tom Martin/Forward

Door zijn ongeluk meent hij zelfs meer inzicht te hebben in het lijden van de mensen, waardoor hij hun verhaal beter kan vertellen.

"Als ik iemand fotografeer in een oorlogsgebied of een burger die gewond is geraakt, dan voel ik een zware verantwoordelijkheid. Volgens mij heeft mijn fotografie iets unieks te bieden, doordat ik hetzelfde heb doorstaan als de mensen in mijn foto's. Ik ben beperkt, maar ik kan het geschenk van dit ongeluk – mijn empathie, mijn verbondenheid met de mensen – gebruiken."

Ik heb nog een hand, ik kan nog zien. Ik kan hoe dan ook nog fotograferen.

Nu Giles zelfstandig werkt, fotografeert hij alleen verhalen die hem na aan het hart liggen. "Als je een verhaal belangrijk genoeg vindt, moet je een manier vinden om het te vertellen," zegt hij in de documentaire. "Sommige mensen zeggen dat je als fotograaf de wereld niet kunt veranderen. Daar ben ik het mee eens. Maar wat we ook doen, we brengen allemaal wel iets teweeg waarvan we de gevolgen misschien nooit zien. Ik heb nooit gedacht dat ik de wereld kon veranderen met mijn foto's. Maar als het lukt om iemand te inspireren die dat wel kan, heb ik mijn taak vervuld."

canon_pro_making_of_giles_duley_4
Giles Duley werd gefilmd in zijn woonplaats Hastings (Engeland), thuis en aan het strand. De documentaire over Giles Duley is gefilmd op een Canon EOS C300 Mark II. © Tom Martin/Forward
Ember Films' need for speed with the Canon EOS C700 FF

Snelle acties van Ember Films met de Canon EOS C700 FF

Ontdek hoe dit bekroonde productiebedrijf binnen drie dagen een trailer in bioscoopstijl maakte met de Canon EOS C700 FF.

Het meest belangwekkende verhaal

De reeks #MoreThanAnImage wil laten zien wat fotografie teweeg kan brengen, aan de hand van het verhaal van vijf inspirerende fotografen. De reeks werd bedacht en besteld door Wex Photo Video als alternatief voor traditionele reclame. De collectie omvat momenteel vijf films. De documentaire over Giles is volgens de Creative Director het paradepaardje. "Hij is zo'n inspirerend mens," antwoordt Tom Martin, Creative Director van het videoproductiebedrijf Forward, op de vraag waarom Giles door Wex werd gekozen. "Het verhaal van Giles is de pièce de résistance, vanwege zijn verhaal, en de manier waarop hij verhalen vertelt. Hij is enkele malen bijna omgekomen, en toch gaat hij door."
canon_pro_making_of_giles_duley_5
Na de eeuwwisseling keerde Giles Duley als fotograaf de mode en muziek de terug toe. Hij ging op zoek naar verhalen die voor hem meer betekenis hadden. Hij besloot de wereld rond te reizen als fotojournalist. © Tom Martin/Forward

De minidocumentaire 'Giles Duley' is bekroond met de Royal Television Society East-award voor Best Short Film en de Diversity-award van dezelfde organisatie. Ook werd de documentaire opgenomen in de officiële selectie voor het Maui Film Festival van 2017 en werd deze vertoond op Transform, het jaarlijkse documentairefestival van Short Sighted Cinema bij Rich Mix Shoreditch. "Ik kon het niet geloven," zegt Tom enthousiast. "Toen we Giles ontmoetten, wist ik dat we iets bijzonders konden maken, maar ik had niet verwacht dat we een prijs zouden winnen. Het is heerlijk om die bevestiging te krijgen."

canon_pro_making_of_giles_duley_6
Creative Director Tom Martin wilde in de documentairereeks #MoreThanAnImage van Forward voor Wex Photo Video de hoofdpersonen laten zien in hun woon- en werkomgeving. Zodoende werd Giles Duley thuis gefilmd, en op het strand van Hastings (Engeland). Gefilmd met een Canon EOS C300 Mark II. © Tom Martin/Forward

De film van Wex is in twee dagen opgenomen. "We gingen op een mooie dag naar Hastings, de woonplaats van Giles. We keken naar het strand en zijn huis. Het viel ons op dat zijn huis een afspiegeling was van zijn persoonlijkheid," vertelt Tom. "Hij staat zo vastberaden in het leven. Dus besloten we vooral in zijn huis te filmen, aangevuld met opnamen aan het strand."

Ik had al eerder gewerkt met deze camera. Ik wist dat de kleuren fantastisch zouden worden in deze omstandigheden.

De beslissing vooral binnenshuis te filmen, maakte de belichting er niet gemakkelijker op. Daarom koos de Creative Director voor de Canon EOS C300 Mark II. "Ik had al eerder gewerkt met deze camera. Ik wist dat de kleuren fantastisch zouden worden bij dergelijke lichtomstandigheden. Met camera's van andere merken krijg ik in dergelijke omstandigheden met andere apparaten dan een Canon Cinema EOS nooit zulke fraaie huidtinten als met de EOS C300 Mark II.

canon_pro_making_of_giles_duley_7
De #MoreThanAnImage-documentaires voor Wex Photo Video vertellen de verhalen van inspirerende fotografen en hun band met fotografie. "De documentaire over Giles is de pièce de résistance, vanwege zijn verhaal, en de manier waarop hij verhalen vertelt," aldus Creative Director Tom Martin. Gefilmd in Hastings (Engeland) met een Canon EOS C300 Mark II. © Tom Martin/Forward

"De C300 Mark II is licht. Ik kon de camera in mijn handen houden voor close-ups in kleine ruimten. Dat zou lastig zijn geweest met minder compacte camera's. Een van de grootste voordelen van 4K-opnamen is de fraaie dichte textuur. Zo krijg je een boeiend beeld. Films die zijn opgenomen in 4K zien er altijd fantastisch uit, of je ze nu bekijkt op een 4K-tv of een HD-scherm. Zelfs in 1080p is de weergave beter, omdat de beelden zijn opgenomen en gemonteerd in 4K."

Twee werelden gecombineerd

Qua creatieve aanpak mikte Tom op een combinatie van een reclame en een documentaire – een echt kunstwerk dat tegelijkertijd ook bekendheid zou genereren.

"Ik wilde het authentieke gevoel van een documentaire, maar met een stijlvolle enscenering en een commercieel tintje. Veel materiaal is vanuit de hand opgenomen met een easyrig vanwege het naturalistische effect. Andere delen zijn gefilmd met statieven en sliders. Ook met de belichting, het filmen en de kleurcorrectie ben ik uitgegaan van daglicht en is de actie zo geënsceneerd dat we daar gebruik van konden maken."

canon_pro_making_of_giles_duley_8
De documentaire gaat over het dagelijks leven van fotografen en de uitdagingen die van invloed zijn op hun manier van werken. De documentaire over Giles Duley, gefilmd in zijn stad Hastings (Engeland), is meerdere malen onderscheiden, onder andere met de Royal Television Society East-award voor Best Short Film en de Diversity-award van dezelfde organisatie. Gefilmd met een Canon EOS C300 Mark II. © Tom Martin/Forward

"Meerdere scènes hebben we opgezet voor die prachtige grote ramen in de voorgevel van zijn huis," vertelt Tom. "Zo hadden we een belangrijke lichtbron die we aanvulden met onze eigen belichting."

De video was misschien commercieel opgezet, maar is wel viraal gegaan. Meer dan een miljoen mensen hebben het verhaal van Giles Duley gedeeld, net als een groot aantal gerenommeerde fotografie-organisaties en -blogs. "Dit is niet zomaar marketingmateriaal, maar iets waarover mensen willen praten," aldus Tom. "Het maakt niet uit of je van fotografie houdt, weet wie Giles is of welke saillante onderwerpen hij fotografeert. Het is sowieso een inspirerend verhaal."

Geschreven door Natalie Denton


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan