Eddie Keogh - EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Maak kennis met de actiehelden

Frits van Eldik

Video bekijken

"Deze camera is gewoon gemaakt voor mijn werkmethode…"

Motorsportfotograaf Frits van Eldik behoort tot de beste fotografen van snelle onderwerpen ter wereld. Zijn unieke stijl is het resultaat van jarenlange ervaring. Hij heeft een camera nodig die hem kan bijbenen. Kan de EOS-1D X Mark II hem tevredenstellen? Frits deelt zijn mening over de focussnelheid van de camera en de mogelijkheid om elk moment vast te leggen...

Frits van Eldik

"Het is gewoon een geweldige camera", roept hij enthousiast. Van Eldik is een fotograaf met hoge eisen, maar vandaag straalt hij. Hij is namelijk net terug van een shoot bij Race Resort Ascari, een privébaan bij het Spaanse Málaga. Daar heeft hij het met zijn EOS-1D X Mark II opgenomen tegen de bliksemsnelle auto's die er over het circuit scheuren.

"Deze camera is qua beeldsnelheid en automatische scherpstelling een en al snelheid. Fantastisch", zegt Frits. "En dan de beeldkwaliteit! Zelfs als je een foto tegen de zon in neemt, blijven de schaduwen scherp en gedetailleerd. De kwaliteit van de foto is uitstekend en de 20,2 MP sensor heeft een hoog dynamisch bereik. Het resultaat mag er wezen!"

Bij de motorsportfotografie draait het allemaal om snelheid. De EOS-1D X Mark II stelt zo snel scherp dat Frits er net zo van onder de indruk is als van een voorbij flitsende Ferrari. De camera neemt per seconde tot wel 14 perfect belichte, haarscherpe beelden op. Geen wonder dat Frits zo tevreden is over deze immense prestatie van Canon.

"Toen ik de camera uitprobeerde, zag ik al dat elke foto uit de opnamereeksen haarscherp was", legt hij uit. "Dat zie je niet vaak. Dat de camera zulke snelheden aankan, geeft me een heerlijk gevoel. Je begint te schieten en wéét gewoon dat elke foto scherp is, dat de automatische scherpstelling zijn werk doet en het onderwerp mooi in beeld brengt. Je kunt je dan volledig op de compositie richten. Je kunt veel meer op de camera vertrouwen dan vroeger. Je weet dat de camera doet wat hij moet doen."

Faster workflow, sharper screen

Sneller schieten, scherper scherm

Met zulke indrukwekkende reekssnelheden weet Frits dat hij volledig op de camera kan vertrouwen voor mooie composities en Live View-opnamen. En dankzij de WFT-E8 WiFi-adapter maakt hij nog mooiere foto's. "De adapter gebruik ik bijvoorbeeld in combinatie met een tablet. Dan plaats ik de camera bijvoorbeeld via een beugel op de auto", legt hij uit. "Je krijgt op je tablet dan meteen de juiste afbeeldingsgrootte, waardoor je eenvoudig de scherpte en compositie kunt controleren."

Wat Frits ook meteen opviel, was het verbeterde scherm van de EOS-1D X Mark II. Dat is namelijk veel beter dan dat van de EOS-1D X, dankzij de 1,62 miljoen pixels. Frits vertelt verder: "Je kunt de scherpte prima aan de achterkant van de camera controleren. Dat werkt gewoon sneller, omdat ik dat nu niet langer na de shoot op mijn laptop hoef te doen. Ik kan het nu gewoon doen tijdens de shoot, op het circuit. Dit is typisch zo'n kleine verbetering die een enorm verschil maakt."

Goed zicht bij weinig licht

Frits is gewend aan allerlei verschillende lichtsituaties, dus het was belangrijk dat de test bij het Ascari-parcours representatief zou zijn. Dat betekende dat hij vroeg uit de veren moest…

"Het was nog vroeg en ik wachtte op de zonsopkomst. Toen de eerste zonnestralen over de auto's gleden, heb ik met ISO 16.000 foto's gemaakt. Ik vind dat licht ontzettend mooi. Het doet me denken aan de ochtenden bij mijn favoriete langdurige races, zoals Le Mans. Toen ik de foto's bekeek, kon mijn dag niet meer stuk. En ik had nog niet eens ontbeten!" lacht hij.

"Ik weet nog dat ik iets soortgelijks heb gedaan toen ik jaren geleden de EOS-1D X heb getest, maar ik heb nog nooit met zo'n hoge ISO gewerkt. Met de nieuwe sensor kan dat dus wel, zonder dat de beeldkwaliteit daaronder lijdt. Dankzij het bredere bereik en de verbeterde ISO-prestaties kun je als fotograaf echt grenzen verleggen, vooral bij lange sessies."

"Ik voelde me op m'n gemak met de camera", geeft hij aan. "Het menu is hetzelfde als dat van de EOS-1D X en ik heb al mijn lenzen zonder problemen kunnen gebruiken. Ik heb van alles gebruikt; van de standaard EF14mm tot een EF400mm en de EF200-400mm zoom met ingebouwde 1,4x-extender. Ze deden het allemaal prima."

"Dat doet me meteen denken aan een ander voordeel", gaat Frits verder. "De mogelijkheid van 61 AF-punten bij f/8, samen met de rood verlichte scherpstelpunten die altijd zijn geactiveerd. Dat zijn nuttige verbeteringen voor een fotograaf als ik. Ik werk graag met lange lenzen en extenders, waardoor het des te handiger is als ik de automatische scherpstelling kan blijven gebruiken. De rood verlichte scherpstelpunten komen goed van pas bij weinig licht, omdat je de AF-gebieden veel duidelijker ziet."

Haarscherpe prestaties

"Overigens kun je met de focus tracking het onderwerp ook veel beter volgen", vertelt Frits. "Als een racewagen heel snel dichterbij komt, zat de uitdaging 'm in het scherp houden van de wagen terwijl die langsraasde. Maar bij deze camera, met zijn extra scherpstelpunten, is dat heel eenvoudig. Het onderwerp komt en blijft scherp in beeld."

"Ik kan de camera precies zo instellen als ik wil. Ik heb via het menu kleine aanpassingen gedaan aan de gevoeligheid van de focus tracking. Nu werkt die precies zoals ik wil. Ik heb er dan ook geen klachten over! Je kunt de camera echt helemaal aanpassen op je eigen voorkeur. Dat maakt het leven makkelijker, en dat is bij mijn werk alleen maar goed!"

"Ik wist na de eerste foto al meteen dat ik deze camera wilde houden. De EOS-1D X Mark II is gewoon gemaakt voor mijn werkmethode. Ik gebruik al sinds het begin van mijn carrière de EOS-1-serie. Ik ben ooit begonnen met de EOS-1V-filmcamera. Ik heb ze allemaal gehad en dit is verreweg de beste."

"Bij Canon luisteren ze goed naar de professionals", concludeert Frits. "Ze hebben me gevraagd wat ik van een camera verwacht en ook echt iets met mijn opmerkingen gedaan. Je bespreekt je wensen met ze en dan gaan ze aan de slag. Het resultaat is dan zelfs nog een stapje beter! Dat vind ik mooi: die wens om iets goed te doen en te blijven groeien. Die wens heb ik zelf namelijk ook."

Meer over de fotograaf

Volledig profiel weergeven