ARTIKEL

8K filmen en 4K-films met oversampling met de Canon EOS R5

Een mountainbiker voert een stunt in de lucht uit tegen het zonlicht in. Het beeld is van onderaf gefotografeerd en omlijst door rode klaprozen en grassen op de heuvel

Martin Bissig was een van de eerste professionals die de filmmogelijkheden van Canon's EOS R5 op de proef hebben gesteld door snel bewegende actiebeelden van mountainbikers en skateboarders te fotograferen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens, ingesteld op 15mm, 1/800 sec, f/9 en ISO250. © Martin Bissig

De Canon EOS R5 combineert full-frame 8K interne RAW-filmopnamen met 4K-opnamen met hoge framesnelheid en IBIS (in-body beeldstabilisatie) en legt daardoor een nieuwe standaard vast voor filmen met systeemcamera's. Canon Ambassadors Martin Bissig en Ivan D'Antonio waren twee van de eerste mensen die de videomogelijkheden van de nieuwe camera op de proef stelden, elk met hun eigen zeer verschillende eisen.

Martin, specialist op het gebied van mountainbikefotografie, met klanten als Red Bull, Specialized, Oakley en Adidas, vult zijn indrukwekkende foto's op verzoek aan met video. Maar voor de bekroonde filmmaker Ivan, die muziekvideo's, korte films en reclamespotjes maakt, is het belangrijk om een camera eenvoudig te integreren in een professionele videoworkflow.

"Ik heb een schilderachtergrond, dus ik beschouw de camera als een combinatie van een penseel, palet en doek", legt Ivan uit. "Voor mij moet het een verlengstuk van mijn armen en geest zijn, dus ik kijk naar vormgeving, slimme hulpmiddelen zoals aanpasbare knoppen die ik makkelijk kan gebruiken, fantastische kleuren en dynamisch bereik. De Canon EOS R5 voldoet aan al deze eisen."

Ivan vertelt hier hoe hij de camera voor opnamen van het landschap in de bergachtige Italiaanse regio Abruzzen heeft gebruikt, en in een intiemere setting van een yogaklas, terwijl Martin uitlegt waarom de Canon EOS R5 de perfecte partner was bij opnamen van de Zwitserse mountainbike-ster Lucas Huppert en een groot aantal andere atleten in actie.
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

Een 8K-master gebruiken in een 4K-workflow

Ivan werd geïnspireerd om zijn landschapsgerichte film te maken "alsof het een set schilderijen was", met weinig camerabewegingen met behulp van een statief of vanuit de hand gestabiliseerde opnamen. "Het ongelooflijke detailniveau dat je met 8K bereikt, gaf het landschap een look die ik nog nooit eerder heb gezien", zegt hij. "Toen ik de film aan het bewerken was, voelde het alsof ik er nog steeds was. Overal waar ik op het scherm keek, zag ik dezelfde details als toen ik op locatie was."
Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
8K-input betekent niet noodzakelijkerwijs 8K-output. De 8K-videomogelijkheden van de Canon EOS R5 bieden voordelen voor een 4K-workflow, waaronder de mogelijkheid om een 8K-frame bij te snijden tot een 4K-beeld tijdens het bewerken. Hierdoor kunnen er niet alleen verschillende kleinere opnamen worden gemaakt vanuit één camerapositie, maar kan ook software worden gebruikt om te zoomen, te pannen en te stabiliseren na het filmen.

"Ik heb al deze opties gebruikt", legt Ivan uit. "Als je filmt, heb je vaak haast, dus de mogelijkheid om één opname te maken en vervolgens de camera tijdens de nabewerking te bewegen, is onbetaalbaar. Het weer in de bergen was erg slecht, dus ik moest in de korte perioden met goed licht snel opnamen maken. Er was niet genoeg tijd om van objectief te wisselen, maar tijdens het bewerken heb ik wel wat close-ups van de 8K-master gemaakt."
Een Canon EOS R5-camera op een statief. Voor de lens is een filter aangebracht.

Ivan moest in de bergen snel fotograferen op momenten dat het weer even iets rustiger was, maar de IBIS van de Canon EOS R5 bracht uitkomst. "Als er veel wind was, kon ik het beeld zonder problemen stabiliseren. Ik moest 4x4 ND-filters gebruiken met de camera op een rig gemonteerd, maar ik kon vanuit allerlei verschillende hoeken opnamen maken zonder me zorgen te hoeven maken over overmatig trillen." © Ivan D'Antonio

Een vrouw in een yogapose afgebeeld op het LCD-scherm van de Canon EOS R5.

Ivan beschrijft de combinatie van 8K-video en full-frame sensor van de Canon EOS R5 als "game changing". "Toen ik de yogavideo filmde, maakte de full-frame sensor het gemakkelijker om een kleine scherptediepte te creëren en een prachtige bokeh achter de yogaleraar te behouden", zegt hij. "Met een cropsensor zou het moeilijker zijn geweest om een master-shot te maken met een onscherpe achtergrond in zo'n beperkte ruimte." © Ivan D'Antonio

"Toen ik de yogafilm aan het opnemen was, wist ik dat ik meer fragmenten aan de bewerking kon toevoegen zonder dat ik meerdere keren dezelfde asana [yogapositie] moest opnemen. Yoga is een langzame en gecontroleerde bezigheid, maar ik kon het ritme van de film verbeteren door de originele 8K-masteropname van het hele lichaam opnieuw te kaderen."

Met een uiteindelijke output van 4K voor zijn video, kon Ivan een 2x zoom gebruiken bij de nabewerking om een groter frame bij te snijden of langzaam in te zoomen tijdens statische poses. "Ik heb ook geprobeerd de 8K-beelden te bewerken in een 2K-tijdlijn", zegt hij. "Ik kon 4x inzoomen; het zag eruit alsof ik de video had opgenomen met een duur, parfocaal cinemazoomobjectief."

"Het graden van Canon EOS R5-beeldmateriaal is heel eenvoudig, vooral met Canon Log", voegt hij eraan toe. "Het dynamische bereik is als een professionele filmcamera: de kleuren blijven goed behouden en ik kan de tint van één kleur wijzigen zonder dat dit invloed heeft op de rest."

4K-opnamen maken met oversampling en hoge framerates

De Canon EOS R5 biedt niet alleen 8K-master met volledige resolutie die kan worden geïntegreerd in een 4K-workflow, maar heeft ook een 4K HQ-modus. Hierdoor wordt de video van 8K met oversampling omgezet om een 4K-beeld te krijgen dat gedetailleerder is dan beelden die standaard zijn opgenomen met 4K. Het is ook mogelijk om 4K-opnamen te maken met een hoge framesnelheid van 100 fps (PAL/120 fps NTSC) bij gebruik van de volledige breedte van de full-frame sensor van de Canon EOS R5, iets waar Martin van profiteerde bij het opnemen van atleten die gewaagde trucs uitvoeren.

"8K is waarschijnlijk overkill voor het soort video-opnamen dat ik normaal gesproken naast mijn fotografie maak, maar de mogelijkheid om opnamen te maken met 100 fps en 4K-resolutie biedt nieuwe mogelijkheden", zegt hij. "Het was moeilijk om te snappen wat er gaande was terwijl de jongens hun trucs deden, aangezien er zo veel gebeurde in zo'n korte tijd. Maar door op te nemen met 4K 100 fps, kun je alle bewegingen duidelijk zien."
Een mountainbiker voert een stunt uit boven op een gebogen houten helling.

Door in 4K te filmen met 100 fps kon Martin de beelden enorm vertragen en de stunts in detail vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 15mm, 1/1000 sec, f/2,8 en ISO200. © Martin Bissig

Het bijhouden van snelle onderwerpen kan veel vragen van een systeem voor automatische scherpstelling, maar de Canon EOS R5 leent veel van innovaties die zijn geïntroduceerd bij de Canon EOS-1D X Mark III. Het nieuwe Dual Pixel CMOS AF II-systeem van de Canon EOS R5 kan scherpstellen tot wel EV -6, biedt ondersteuning voor alle AF-methoden bij het aanpassen van de Servo AF-prestaties voor movies en biedt verbeterde gezichtsherkenning met Eye AF.

"De manier waarop Eye AF in de Canon EOS R5 is geïmplementeerd, is een grote stap vooruit omdat deze nu ook het hoofd van een onderwerp detecteert", zegt Martin enthousiast. "Ik maakte opnamen van atleten die een helm en bril droegen, waardoor je hun gezicht niet echt kon zien. Maar de camera wist dat het een hoofd was en stelde daar op scherp, wat ongelooflijk is. Ik gebruikte het om de skateboarder in de film te volgen terwijl hij naar mij toe skatete, en de camera volgde zijn gezicht door het beeld."

De eerste shoot met Canon EOS R5: de natuur vastleggen met prachtige details

Ulla Lohmann en Robert Marc Lehmann over de manier waarop de sensor met 45 MP en Eye-tracking AF van Canon EOS R5 hen hielpen om spectaculaire natuurfoto's te maken.
Een vrouw kijkt op een uitstekende rots naar in mist gehulde bergen in de verte.

Door de Canon EOS R5 te combineren met een RF-lens met beeldstabilisatie kun je foto's zonder bewegingsonscherpte maken, zelfs als je uit de hand fotografeert terwijl je tegen een berg omhoog loopt. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 52mm, 1/100 sec, f/6,3 en ISO100. © Martin Bissig

Een mountainbiker midden in zijn stunt, afstekend tegen de lucht en omlijst door bomen.

De Canon EOS R5 heeft deep learning voor AF-tracking om mensen en dieren te volgen. Deze functie werkt in alle AF-modi en kan allerlei situaties herkennen. De camera biedt ook volledige Dual Pixel CMOS AF-prestaties in alle 8K-videomodi. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-lens ingesteld op 70mm, 1/8000 sec, f/2,8 en ISO800. © Martin Bissig

Maak kennis met IBIS in de EOS-serie

De Canon EOS R5 en zijn zusje, de Canon EOS R6, zijn de eerste EOS-camera's met een in-body beeldstabilisatie (IBIS), dat tot 8 stops trillingen vermindert. Aangezien Martin voornamelijk vanuit de hand opnamen maakt, was dat een functie waar hij vooral naar uitkeek.

"De IBIS was geweldig", zegt hij. "Op een gegeven moment wandelde ik met mijn vrouw een berg op voordat de zon opkwam, om wat beeldmateriaal te krijgen. Hoewel er niet veel licht was, ik zwaar ademde en de camera zonder statief gebruikte, was het zoekerbeeld perfect stabiel."
Canon-ambassadeur Martin Bissig bekijkt een skateboarder via het LCD-scherm van de Canon EOS R5.

Ondanks het gebruik van energievreters zoals beeldstabilisatie was Martin onder de indruk van hoe lang de acculading van de Canon EOS R5 meeging. "Met twee batterijen kan ik een hele dag lang video’s opnemen, foto's maken en foto's bekijken op het LCD-scherm", zegt hij. © Martin Bissig

Een Canon EOS R5-camera met het LCD-scherm naar buiten geklapt.

Ivan maakte volledig gebruik van de AF-mogelijkheden van de Canon EOS R5. "Wat ik echt handig vind voor video is de mogelijkheid om de AF-respons en -snelheid te kunnen instellen. Als je deze op de juiste manier instelt, lijkt het alsof je een menselijke focus-puller bij je hebt." © Ivan D'Antonio

"Ik gebruik alle RF-lenzen van Canon met stabilisatie en de IS presteert zo goed", zegt Martin. "Zelfs bij het maken van opnamen uit de hand met het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief op 200 mm, waren er geen cameratrillingen. In combinatie met de IBIS waren de prestaties verbluffend.

"Ik vind het ook geweldig om opnamen te maken met het Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, die geen stabilisatie heeft, maar dat was geen probleem met de Canon EOS R5, omdat je een geweldige 8-stops krijgt met alleen de IBIS."

De elektronische zoeker (EVF) was een ander hoogtepunt voor Martin. "Die heeft een resolutie van ongeveer 60% meer dan de EVF op de Canon EOS R, waardoor het veel meer analoog aanvoelt. Ik kon niet veel verschil zien wanneer ik het vergelijk met de optische zoeker van een DSLR. Bovendien is de framesnelheid van 120 fps veel hoger, wat een groot voordeel is voor snelle actie.

"Ik heb de afgelopen twee jaar op de Canon EOS R vertrouwd, maar de Canon EOS R5 is zo'n grote stap vooruit. Als het gaat om snelheid, resolutie en automatische scherpstelling, is het een kleinere versie van de Canon EOS-1D X Mark III, maar met nog meer functies."

Geschreven door Marcus Hawkins

De uitrusting van Martin Bissig

De essentiële kit waarmee professionals video-opnamen maken

Camera's

Canon EOS R5

Een professionele, toonaangevende full-frame systeemcamera die fotografen en filmmakers foto's met hoge resolutie en 8K-video biedt. "Ik heb de afgelopen twee jaar op de Canon EOS R vertrouwd, maar de Canon EOS R5 is zo'n grote stap vooruit", zegt Martin.

Objectieven

Objectieven

Gerelateerde artikelen

 • Een full-frame Canon EOS R5-systeemcamera.

  Canon EOS R5: 10 functies die je niet mag missen

  Ontdek de functies die van de EOS R5 een gamechanger maken, waaronder de mogelijkheid om foto's met 45MP te maken met maximaal 20 fps en 8K RAW-videobeelden.

 • Een man houdt een Canon EOS R6 met een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-lens ontspannen langs zijn zij.

  ARTIKEL

  Canon EOS R5 versus EOS R6 – welke past bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het best bij jou past. Een vergelijking van de EOS R5 en de EOS R6.

 • Een Canon EOS R5 bevestigd aan een camera-installatie en met een microfoon erboven.

  Hoe 8K-video van de Canon EOS R5 alles verandert

  Ontdek hoe de videomogelijkheden van deze toonaangevende full frame systeemcamera de camera een toekomstbestendige keuze voor creatieve filmmakers en fotografen maken.

 • Pro RF versus EF lenses

  ARTIKEL

  Canon RF versus EF-objectieven: wat moet je kiezen?

  Voor reisfotograaf Joel Santos maakt het Canon EOS R-systeem een groot verschil, maar het combineren van RF- en EF-objectieven vergroot zijn creatieve horizon. Hieronder staat hoe...

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro