ARTIKEL

De beste DSLR-, systeem- en compactcamera's voor video

A man filming with the Canon EOS 5D Mark IV rigged for video.
De robuuste en weerbestendige Canon EOS 5D Mark IV met 30,4 Megapixel kan video-opnamen maken als een stand-alone camera of als onderdeel van een uitrusting met een externe monitor en microfoon. Het is één van de acht DSLR-, systeem- en compactcamera's van Canon die door Canon Ambassadors Clive Booth en Muhammed Muheisen en Canon Professional Imaging Product Specialist Mike Burnhill zijn geselecteerd als de beste voor het maken van video-opnamen.

Wat zijn de beste Canon-camera's voor video? Vroeger had je voor het maken van video's een speciale cinecamera nodig, maar alle modellen in de huidige Canon EOS- en PowerShot-serie kunnen nu zowel hoogwaardige films als foto's van topkwaliteit maken. Zo ontdekken steeds meer fotografen hoe eenvoudig het is om hun verhalen uit te breiden met geweldige video's, terwijl videografen nieuwe manieren ontdekken om nog creatievere opnamen te maken met DSLR-, systeem- en compactcamera's als B-camera.

Hier bekijken we de beste Canon-camera's voor het maken van verschillende soorten video's, waarbij we een beroep doen op de expertise van Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe, en op de ervaringen van Canon-fotografen.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Er is veel om over na te denken bij het selecteren van een camera, maar de eerste overweging moet zijn hoe je de video wilt gaan gebruiken," zegt Mike. "De 8K-mogelijkheid van de Canon EOS R5 kan je bijvoorbeeld aanspreken, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit van invloed is op de geheugenkaart, de videobewerking en de bestandsopslag. Als je alleen van plan bent om korte videoclips te maken voor sociale media, is 4K-video misschien meer dan genoeg. Opnamen maken met een hoge resolutie maakt het echter mogelijk om bij te snijden naar Full HD om een alternatieve kadrering in de beeldverwerking te creëren. Dit betekent dat je alles maar één keer hoeft te filmen.

"Als je een ervaren videograaf bent, is de mogelijkheid om te filmen in Canon Log ook erg interessant omdat er bestanden worden gemaakt die perfect zijn voor grading in de nabewerking en kunnen worden afgestemd op clips van andere camera's, waaronder de Cinema EOS-serie", vervolgt Mike. "Maar als je net begint of als je snel moet werken, ben je misschien meer geïnteresseerd in wat de camera produceert met een Picture Style in de camera."

Met deze punten in gedachten zijn dit de beste DSLR-, systeem- en compactcamera’s van Canon voor video, ongeacht of je nu een fotograaf bent die graag wilt uitbreiden naar bewegende beelden, een filmmaker of videograaf bent die op zoek is naar een tweede camera of dat je net begint met het maken van films.

A lifeboat sails towards the camera.
Clive Booth gebruikte zijn Canon EOS 5D Mark IV voor het maken van video's en foto's van de boten van de Royal National Lifeboat Institution in actie op zee. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 67 mm, 1/4000 sec, f/3.5 en ISO2000. © Clive Booth
A Canon EOS 5D Mark IV.

Canon EOS 5D Mark IV

Opnemen in 4K en Full HD voor framesnelheidsopties inclusief 60p voor slow motion. Dual Pixel CMOS AF voor vloeiende overgangen en precieze focusovergangen.

1. Canon EOS 5D Mark IV

Beste full-frame DSLR voor ervaren videografen

De Canon EOS 5D Mark II was de eerste Canon EOS-camera die video-opnamen kon maken. De opvolger, de Canon EOS 5D Mark III, was in staat om hoogwaardige video's in Full HD vast te leggen en had een reeks videofuncties waaronder compressiemogelijkheden. "Iedereen was dol op de EOS 5D Mark III en de Canon EOS 5D Mark IV werkt op precies dezelfde manier - maar alles binnenin is verbeterd", legt Mike uit. "De toevoeging van Dual Pixel AF had een enorme impact en zorgde ervoor dat het onderwerp scherp was en de resolutie optimaal werd benut."

Voor de introductie van de Canon EOS R5 full-frame systeemcamera (waar hij sindsdien veelvuldig mee heeft gewerkt, onder andere om het bovenstaande sfeervolle videofragment van regen op bladeren op te nemen), gebruikte fotograaf en filmmaker Clive Booth de Canon EOS 5D Mark IV vrijwel uitsluitend voor zowel foto's als video. "Het is een ongelooflijk werkpaard van een DSLR", zegt hij. "Ik heb hem zelfs op zee gebruikt toen ik met het Royal National Lifeboat Institution werkte. Op een bepaald moment had ik een doorweekte camera door een hoge golf, maar ik depte het water er gewoon vanaf en spoelde het zout af onder de kraan bij het reddingsstation. Hij werkt nog steeds."

A person holds a Canon EOS-1D X Mark III kitted up for filming by their side.
De full-frame sensor in de Canon EOS-1D X Mark III biedt een indrukwekkend dynamisch bereik, waardoor hij ideaal is voor het maken van opnamen onder moeilijke omstandigheden. © VerriMedia / Marina Cano
A Canon EOS-1D X Mark III.

Canon EOS-1D X Mark III

Maakt full-frame 4K-video's met 60 fps en neemt intern op met de 10-bits HEVC/H.265-codec met Canon Log of 12-bits RAW.

2. Canon EOS-1D X Mark III

De beste DSLR voor video-opnamen onder zware omstandigheden

De Canon EOS-1D X Mark III met EF-vatting is Canon’s vlaggenschip onder de DSLR’s. De camera is ontworpen om bestand te zijn tegen de zware omstandigheden van professionele nieuws- of sportfotografie, en veelzijdig genoeg om in vrijwel elke videoworkflow te passen. "Als het gaat om het maken van video-opnamen, is de Canon EOS-1D X Mark III met 20 Megapixel een geweldige machine, en robuust genoeg om de zwaarste omstandigheden aan te kunnen", zegt Mike. "De mogelijkheid om 5,5K 12-bits RAW-filmopnamen vast te leggen is een van de belangrijkste videofuncties van de Canon EOS-1D X Mark III. Het ongelofelijke dynamische bereik van de full-frame sensor biedt veel voordelen en maakt dat hij zeer geschikt is voor moeilijke lichtomstandigheden met felle hooglichten en donkere schaduwen. De camera heeft ook twee diepe grepen waardoor lange teleobjectieven goed in balans worden gehouden."

De Canon EOS-1D X Mark III heeft een ongelooflijk 191-punts autofocussysteem voor als je de zoeker gebruikt, en een Dual Pixel CMOS AF-systeem met 3.869 AF-punten en gezichtsherkenning voor als je video-opnamen maakt. "Eigenlijk wil je als professional met maar één kans om de opname te maken, geen andere camera dan de Canon EOS-1D X Mark III", aldus Mike.

A Canon EOS R5.

Canon EOS R5

Maak prachtige 12-bits RAW-video intern met 8K, of neem 4K (4:2:2 10-bits) op met framerates van tot wel 120p voor uitzonderlijke slow-motion-effecten.

3. Canon EOS R5

De beste camera voor een gedetailleerde resolutie

Bij zowel de Canon EOS R5 als de EOS R6 (beste allrounder, hieronder) draait het om Canon's baanbrekende RF-vatting, maar dankzij een serie EF-EOS R-vattingadapters zijn de camera's volledig compatibel met de EF- of EF-S-objectieven van Canon. De vattingadapter met drop-in filter EF-EOS R maakt het mogelijk om drop-in filters te gebruiken. Dit is ideaal voor groothoekobjectieven en voorkomt het verwisselen van filters tussen optica.

Muhammed Muheisen is een fotojournalist die twee keer een Pulitzerprijs heeft gewonnen en momenteel in Griekenland is gevestigd. Net als Clive maakte Muhammed tot voor kort opnamen met twee Canon EOS 5D Mark IV-camera’s, de ene ingesteld voor foto's en de andere voor video. Hij had bedenkingen bij de overstap naar de Canon EOS R5, maar zegt zich snel te hebben aangepast. "Het zijn twee camera's in één", legt hij uit. "De 8K-mogelijkheid is een revolutie, want ik kan video's maken en beelden met 35 Megapixels extraheren."

Muhammed waardeert ook het kleine formaat van de camera, wat betekent dat hij kan werken zonder de aandacht op zich te vestigen. "De camera is niet intimiderend, dus ik kan onopvallend fotograferen. Het maakt mijn leven een stuk gemakkelijker en er is geen verlies aan beeldkwaliteit." Hij maakte de bovenstaande videoclip met de Canon EOS R5.

"Opnamen maken in 8K biedt veel ruimte voor het bijsnijden van video's en foto's in de nabewerking", voegt Mike toe. "Je kunt ook de 4K HQ-modus gebruiken om 4K-opnamen met een ongelooflijke hoeveelheid details te maken."

Javier Cortés filming a ballet dancer with the Canon EOS R6.
Filmmaker en fotograaf Javier Cortés was de eerste professional die de videomogelijkheden van de Canon EOS R6 testte op een fotoshoot die balletdansers door Sicilië volgde. Canon Log- en HDR PQ-opties hielpen hem om meer dynamisch bereik vast te leggen en hoogwaardige 10-bits 4:2:2-opnamen worden intern ondersteund in elk van de twee UHS-II SD-geheugenkaartsleuven van de camera. © Javier Cortés
A Canon EOS R6.

Canon EOS R6

Fantastische video's tot 4K 60 fps en Full HD 120 fps, allemaal met Dual Pixel CMOS AF.

4. Canon EOS R6

Beste camera bij weinig licht

Met een extra groot dynamisch bereik dankzij Canon Log, combination IS, 4K-video tot wel 60p en ondersteuning voor 10-bits YCbCr interne 4:2:2-opnamen is de Canon EOS R6 een veelzijdig hulpmiddel voor het maken van films. De camera heeft net als de Canon EOS R5 een variangle touchscreen. "Hoewel sommige filmmakers misschien de voorkeur geven aan het aansluiten op een externe monitor, is het variangle scherm ongelofelijk handig", zegt Clive. "Hierdoor blijft de uitrusting namelijk compact en licht. Ik maak altijd gebruik van het scherm. De mogelijkheid om met een tik op het scherm scherp te stellen maakt de camera intuïtief en dankzij de mogelijkheid om de snelheid van de scherpstelling via het menu te wijzigen, krijg je de look die je wilt in je films."

Een ander belangrijk kenmerk van de Canon EOS R6 is dat deze dezelfde 20 Megapixel full-frame sensor heeft als de EOS-1D X Mark III. "De prestaties bij weinig licht zijn uitstekend," zegt Mike. "Daarnaast heeft de camera, net als de EOS R5 een in-body beeldstabilisatie (IBIS) die samen met de optische beeldstabilisatie in een compatibel objectief zorgt voor vloeiende opnamen vanuit de hand met een correctie van de sluitertijd tot wel 8 EV. Een derde systeem - digitale beeldstabilisatie van films - voegt een extra stabilisatielaag toe voor professioneel ogende resultaten."

A Canon EOS 90D being placed in a kitbag.
De APS-C sensor in de Canon EOS 90D betekent dat deze kleiner is dan de Canon EOS 5D Mark IV, maar met 32,5 Megapixel en een maximale continue opnamesnelheid van 10 fps is het een geweldige keuze voor wildlife- en sportfotografen. Er is ook Dual Pixel CMOS AF om je onderwerp scherp te houden, terwijl de microfoon- en koptelefoonaansluitingen ervoor zorgen dat je audio op orde is.
A Canon EOS 90D.

Canon EOS 90D

Maakt opnamen met een resolutie tot 4K en framerates tot 120p in de Full HD-modus. Het Dual Pixel CMOS AF-scherpstelsysteem zorgt voor zo'n scherpe weergave dat het lijkt alsof je in de bioscoop zit.

5. Canon EOS 90D

De beste camera met APS-C sensor voor video

Bij de Canon EOS 90D draait het om een APS-C-CMOS sensor met 32,5 Megapixels. "Hoewel de geringe scherptediepte die je kunt krijgen met een full-frame camera zoals de Canon EOS 5D Mark IV, EOS-1D X Mark III, EOS R5 en EOS R6 veel mensen aanspreekt, wordt het grootste deel van wat we op tv en in de bioscoop zien gefilmd in Super 35-formaat, dat qua omvang vergelijkbaar is met APS-C," zegt Mike. "De kleinere sensor kan ook zorgen voor een onscherpe achtergrond, maar de scherpstelling is niet zo nauwkeurig. De Canon EOS 90D heeft echter een Dual Pixel AF-scherpstelling die ervoor zorgt dat het onderwerp scherp in beeld is in video's."

Mike is ook van mening dat, net als bij de Canon EOS R5 en R6, het variangle touchscreen van de Canon EOS 90D een enorme bonus is voor videografen. "Het is perfect voor opnamen vanuit een lage of hoge positie en je kunt met een tik op het scherm scherpstellen zodat trillingen of ongewenste geluiden worden voorkomen."

A person holding a Canon EOS M6 Mark II camera.
De Canon EOS M6 Mark II met EF-M-vatting is een systeemcamera maar heeft dezelfde APS-C sensor met 32,5 Megapixel als de EOS 90D. In combinatie met de DIGIC 8-processor maakt dit een maximale continue opnamesnelheid van 14 fps met constante scherpstelling mogelijk. De EOS M6 Mark II presteert optimaal bij weinig licht en heeft een ISO-bereik van 100-25600 voor video.
A Canon EOS M6 Mark II.

Canon EOS M6 Mark II

Legt 4K-video vast tot 30p en Full HD-beelden met framerates tot 120p.

6. Canon EOS M6 Mark II

De beste kleine systeemcamera

Als je de lijst met specificaties bekijkt, zie je dat de Canon EOS M6 Mark II feitelijk een systeemcamera-versie is van de Canon EOS 90D. Veel van de technologie is hetzelfde, waaronder de sensor met 32,5 Megapixel. Hij heeft geen ingebouwde zoeker, maar is wel compatibel met de EVF-DC2 elektronische zoeker.

"De EOS M6 Mark II is een geweldige keuze als je een camera wilt die kleiner is dan de EOS 90D," licht Mike toe. "Bovendien zorgt de uitstekende ruisonderdrukking bij hoge ISO-instellingen ervoor dat hij heel geschikt is voor omstandigheden met weinig licht, zeker in combinatie met de Dual Pixel CMOS AF, die het objectief kan scherpstellen als je het onderwerp nauwelijks kunt zien.

"Naast 4K tot 30p kan de Canon EOS M6 Mark II Full HD-video's opnemen tot 120p, wat goed nieuws is voor iedereen die spectaculaire slowmotionclips met snelle actie wil maken."

A man is filmed at sunset on a Canon EOS M50.
De Canon EOS M50-systeemcamera lijkt op een mini-DSLR en is voorzien van een EF-M-lensvatting en heeft een APS-C sensor met 24 Megapixel, 4K-video-opnamen en continu-opname met een framerate van maximaal 10 fps. Het variangle scherm, de snelle scherpstelling, de microfoonaansluiting en het geringe gewicht maken de EOS M50 tot een geweldige keuze voor vloggers.
A Canon EOS M50.

Canon EOS M50

Maak filmische opnamen, ook bij zeer weinig licht.

7. Canon EOS M50

De beste vlogcamera's

Vloggen houdt vaak in dat je de camera op armlengte vasthoudt, dus idealiter wil je iets kleins en lichts. "De APS-C Canon EOS M50 met 24 Megapixel weegt slechts 390 gram, maar heeft zowel een ingebouwde zoeker als een variangle touchscreen", zegt Mike. "Dat kantelbare scherm is essentieel voor vloggers, en het Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objectief is een perfecte partner bij het maken van opnamen op armlengte. Het is gestabiliseerd en heeft een STM (stappenmotor)-scherpstelsysteem om ongewenste geluiden te vermijden. Ondanks het kleine formaat heeft de Canon EOS M50 een externe microfoonaansluiting, wat betekent dat je hoogwaardige audio kunt opnemen wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

"De EF-M-objectieven zijn allemaal klein, zodat je ze kunt verwisselen en toch een compact systeem hebt, maar je kunt ook de Canon-vattingadapter EF-EOS M gebruiken om een willekeurig EF-objectief op je EOS M-camera aan te sluiten zonder verlies van kwaliteit of snelheid", voegt Mike toe. "De Canon EOS M50 heeft ook een begeleidingsmodus, waardoor het een geweldige camera is voor beginners. Meer ervaren gebruikers kunnen de standaardmodus gebruiken."

A Canon PowerShot G7 X Mark III on a small desk tripod.
De Canon PowerShot G7 X Mark III met 20 Megapixel sensor is met zijn afmetingen van 105,5 x 60,9 x 41,1 mm en een gewicht van slechts 204 gram inclusief accu en SD-kaart zeer draagbaar. Het 3-inch touchscreen is ook 180 graden kantelbaar zodat je het kunt bekijken vanaf de voorkant van de camera.
A Canon PowerShot G7 X Mark III

Canon PowerShot G7 X Mark III

4K-video en snelle framerates tot 120 fps, een microfooningang van 3,5 mm voor heldere audio en de mogelijkheid om te livestreamen naar YouTube.

8. Canon PowerShot G7 X Mark III

De beste camera voor livestreaming

De PowerShot G7 X Mark III is de enige compacte camera (met niet-verwisselbaar objectief) in deze lijst, maar het is een populaire keuze onder vloggers, vooral als je naar YouTube wilt livestreamen. Het is een stap vooruit ten opzichte van een smartphone wat betreft bediening en kwaliteit.

"De 1-inch gestapelde CMOS-sensor met 20 Megapixel is aanzienlijk groter dan de sensor in een gemiddelde telefoon" legt Mike uit. "En het objectief, met een effectieve brandpuntsafstand van 24-100 mm, is zeer veelzijdig en geschikt voor het fotograferen van alles, van landschappen tot portretten. Bovendien is het diafragma van f/1.8-2.8 groot genoeg om de achtergrond te kunnen vervagen als je dat wilt."

Geschreven door Angela Nicholson


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan