ARTIKEL

Het beste advies van fotojournaliste Elisabeth Blanchet: "Neem je tijd met je onderwerpen"

Elisabeth Blanchet is captured through the windowpane of a house, curtains framing the shot.
Een portret van de Franse documentairefotografe Elisabeth Blanchet, die onder andere langdurige projecten heeft gemaakt over reizende Ierse en Roma-gemeenschappen in het VK. © Tom Broadbent

"Elke situatie is bijzonder, dus blijf waakzaam en blijf opletten", zegt documentairefotografe Elisabeth Blanchet. "Fotografie is een opeenvolging van unieke, beslissende momenten."

De Franse fotografe is het meest bekend om haar langdurige projecten, vooral haar archief van naoorlogse prefabwoningen in het VK en haar lopende documentaire over het leven in reizende Ierse en Roma-gemeenschappen in het hele VK.

Een goed verhaal vraagt tijd en geduld. Achter een pakkende foto zit vaak een lang verhaal.

"Tijd is geld, maar niet als het op mijn visie van fotografie aankomt. Ik wil vooral verhalen vertellen met beelden. Elke foto heeft zijn plaats en belang in een verhaal. Sommige zijn zelfs sterk genoeg om hun eigen verhaal te vertellen. Het vraagt tijd en geduld om een goed verhaal te vertellen. Achter een pakkende foto zit bij mij vaak een lang verhaal.

"Als je aan je eigen langdurige projecten werkt, hoe kun je dan een goed resultaat produceren zonder tijd door te brengen met je onderwerpen? Zonder de tijd te nemen om hen op verschillende plekken en in verschillende situaties te fotograferen? Zonder naar hun ideeën en suggesties te luisteren en ermee rekening te houden?"

An Irish traveller girl sits in the entrance to a caravan, during an eviction from the land they were living on.
Elisabeth maakte deze foto van een jong meisje terwijl ze zeven Ierse reizende families documenteerde die werden uitgezet door het deurwaarderskantoor Constant & Co in Hovefields, Basildon. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief. © Elisabeth Blanchet

"Zelfs als het project of verhaal dat je fotografeert niet langdurig is, zoals een reportage of portret, moet je de nodige tijd nemen om de betrokken personen te ontmoeten, een band met hen te ontwikkelen en hun vertrouwen te winnen. Vergeet nooit dat als je iemand fotografeert, je zijn of haar foto 'neemt'. Ze geven je hun beeld en als je wilt dat ze hun best doen, moeten ze je vertrouwen.

"Wees geduldig. Soms kom je in netelige situaties terecht, als je onderwerpen geen zin hebben om te poseren om persoonlijke redenen of door onvoorziene omstandigheden. Blijf in zo'n geval nooit aandringen. Hou je camera in je tas en als je voelt dat het nodig is, wees dan gewoon menselijk. Wees een luisterend oor of adviseur in plaats van een fotograaf. Als iemand je wat te drinken of eten aanbiedt, ga dan mee aan tafel zitten en luister naar wat deze mensen te vertellen hebben. Je bent nu hun gast. Dit is een uitstekende manier om een intiemere band met hen te ontwikkelen. Denk niet dat je tijd aan het verspillen bent wanneer je geen foto's neemt. Integendeel: beschouw het als een noodzakelijke stap om volgende keer betere foto's te nemen."


Voor meer inspirerend advies van professionele fotografen
kun je terecht op onze pagina met verhalen.

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven