NIEUWS

Canon Video Grant zoekt wereldwijd naar de beste nieuwe filmmakers van documentaires

Ben jij een videograaf of fotojournalist die op fotojournalistieke wijze een sociaal, economisch, politiek of cultureel onderwerp wil verslaan? Met de Canon Video Grant – Short Film Documentary kun jij je verhaal vertellen.
Canon Ambassador Lieve Blancquaert wordt gefilmd op een drukke rivieroever met Canon video-uitrusting.

De winnaar van de Canon Video Grant – Short Film Documentary ontvangt € 8000 en krijgt een video-uitrusting te leen om een documentaire te kunnen filmen. © Lieve Blancquaert

Inzendingen zijn nu welkom voor de Canon Video Grant – Short Film Documentary, een jaarlijkse prijs voor het grootste opkomende talent ter wereld voor beeldproductie, gesponsord door Canon in samenwerking met Images Evidence.

Canon introduceerde deze beurs in 2020 als reactie op het dynamische medialandschap waarin video een steeds belangrijker middel is gebleken voor fotografen. "Deze beurs is bedoeld om toekomstige kampioenen van dit nieuwe tijdperk van visuele verhalen te vieren en te steunen. Dit betekent dat ze financiële hulp ontvangen en toegang krijgen tot een platform waar hun stem wordt gehoord", aldus Richard Shepherd, Senior Product Marketing Manager van Canon EMEA.

"Canon geeft visuele verhalenvertellers ook de mogelijkheid om hun carrière verder te ontwikkelen met video's. De fotografie- en filmmogelijkheden van de Canon EOS 5D Mark II kenmerkten het begin van een verschuiving in de markt waardoor visuele verhalenvertellers konden afwisselen tussen foto's en video's. Met de Canon EOS R5 met 8K-video gaat dit nog een stap verder."

De Frans-Zwitserse fotojournalist Michaël Zumstein was de ontvanger van de eerste Canon Video Grant - Short Film Documentary voor zijn filmproject Miss Bangui. De videodocumentaire van acht minuten richt zich op de organisatie van de schoonheidswedstrijd Miss Central African Republic. In de documentaire komen de deelnemende vrouwen aan het woord in een land dat wordt verwoest door geweld tijdens een burgeroorlog die al sinds 2012 woedt.

"Met deze beurs kan ik mijn werk als filmmaker voortzetten", zegt Michaël. "Ik wil het verhaal vertellen van de vrouwen die vechten, niet tegen andere mensen, maar voor hun vrijheid. Ze doen niet alleen mee aan een schoonheidswedstrijd, maar ze vechten ook voor hun plaats in de CAR."

De prijs

De winnaar ontvangt een beurs van € 8000 en krijgt een video-uitrusting te leen, die een Canon-videocamera en twee cinema-objectieven bevat, om een korte documentairefilm van ongeveer acht minuten te maken.

Het beoordelingsproces

De winnaar van de beurs wordt in de zomer van 2022 geselecteerd door een jury van deskundigen uit de branche. Zij zullen hun keuze baseren op de kwaliteit van eerder werk van de deelnemers, maar ook op de presentatie van hun voorstel voor de documentaire en de journalistieke waarde van het thema.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Aanmeldingscriteria

Deelname aan de Canon Video Grant is mogelijk voor individuele professionele fotojournalisten of documentairemakers die ten minste één videoreportageproject hebben voltooid. De deelnemers kunnen overal ter wereld zijn gevestigd, maar moeten beschikken over voldoende kennis van het gesproken en geschreven Frans of Engels. Hun korte documentairefilm dient een sociaal, economisch, politiek of cultureel onderwerp op een journalistieke manier te benaderen.

Deelname is gratis en inzendingen kunnen vanaf 15 maart 2022 worden ingestuurd. Dit kan tot 17 mei 2022.

A video still showing journalist and cinematographer Elisa Iannacone filming with the Canon XA55 camcorder while cliff camping in Wales.

Het nut van een videocamera voor journalisten

Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone over wat zij belangrijk vindt aan een camera en haar ervaringen met de EOS C70 en de XA55.

Ondersteuning van talent in de branche

Canon is al meer dan dertig jaar sponsor van het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image. De Canon Video Grant zet Canon's lange traditie van ondersteuning van talent in de branche voort op het festival. De Canon Female Photojournalist Award werd in 2000 in het leven geroepen. De beurs van € 8000 wordt uitgereikt aan uitzonderlijke fotografes.

Daarnaast zal dit jaar het Canon Student Development Programme, dat jongeren uit verschillende landen samenbrengt voor workshops, portfolio's en begeleiding, terugkeren naar Visa pour l'Image.

Om je aan te melden of voor meer informatie over de Canon Video Grant – Short Film Documentary kun je de pagina Visa pour l'Image Awards & Grants bezoeken of een mail sturen naar canon-videogrant@orange.fr. Deelname is gratis en aanmelden kan tot 17 mei 2022.

Ga voor meer informatie over Visa pour l'Image naar de Visa pour l'Image eventpagina.

Rachel Segal Hamilton

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro