NIEUWS

Canon Video Grant zoekt wereldwijd naar de beste nieuwe filmmakers van documentaires

Ben jij een videograaf of fotojournalist die op fotojournalistieke wijze een sociaal, economisch, politiek of cultureel onderwerp wil verslaan? Met de Canon Video Grant – Short Film Documentary kun jij je verhaal vertellen.
Canon Ambassador Lieve Blancquaert wordt gefilmd op een drukke rivieroever met Canon video-uitrusting.

De winnaar van de Canon Video Grant – Short Film Documentary ontvangt € 8000 en krijgt een video-uitrusting te leen om een documentaire te kunnen filmen. © Lieve Blancquaert

Inzendingen zijn nu welkom voor de Canon Video Grant – Short Film Documentary, een jaarlijkse prijs voor het grootste opkomende talent ter wereld voor beeldproductie, gesponsord door Canon in samenwerking met Images Evidence.

Canon introduceerde deze beurs in 2020 als reactie op het dynamische medialandschap waarin video een steeds belangrijker middel is gebleken voor fotografen. "Deze beurs is bedoeld om toekomstige kampioenen van dit nieuwe tijdperk van visuele verhalen te vieren en te steunen. Dit betekent dat ze financiële hulp ontvangen en toegang krijgen tot een platform waar hun stem wordt gehoord", aldus Richard Shepherd, Senior Product Marketing Manager van Canon EMEA.

"Canon geeft visuele verhalenvertellers ook de mogelijkheid om hun carrière verder te ontwikkelen met video's. De fotografie- en filmmogelijkheden van de Canon EOS 5D Mark II kenmerkten het begin van een verschuiving in de markt waardoor visuele verhalenvertellers konden afwisselen tussen foto's en video's. Met de Canon EOS R5 met 8K-video gaat dit nog een stap verder."

Juan Vicente Manrique Gomex heeft de vierde Canon Video Grant ontvangen voor zijn korte documentaire 'Looking for a donkey', die in Venezuela zal worden opgenomen. Juan zal satirisch het verhaal vertellen van twee brandweermannen uit een klein stadje in de Andes in Venezuela, die werden opgepakt en gevangen gezet na het uitbrengen van een video waarin ze de Venezolaanse president Nicolas Maduro als karikatuur verbeeldden.

De prijs

De winnaar ontvangt een beurs van € 8000 en krijgt een video-uitrusting te leen, die een Canon-videocamera en twee cinema-objectieven bevat, om een korte documentairefilm van ongeveer acht minuten te maken.

Het beoordelingsproces

De winnaar van de beurs wordt in de zomer van 2022 geselecteerd door een jury van deskundigen uit de branche. Zij zullen hun keuze baseren op de kwaliteit van eerder werk van de deelnemers, maar ook op de presentatie van hun voorstel voor de documentaire en de journalistieke waarde van het thema.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Aanmeldingscriteria

Deelname aan de Canon Video Grant is mogelijk voor individuele professionele fotojournalisten of documentairemakers die ten minste één videoreportageproject hebben voltooid. De deelnemers kunnen overal ter wereld zijn gevestigd, maar moeten beschikken over voldoende kennis van het gesproken en geschreven Frans of Engels. Hun korte documentairefilm dient een sociaal, economisch, politiek of cultureel onderwerp op een journalistieke manier te benaderen.

Deelname is gratis en inzendingen kunnen vanaf 25 maart 2024 worden ingestuurd. Dit kan tot 27 mei 2024.

Een stilstaand videobeeld van journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone tijdens het cliff campen in Wales terwijl ze filmt met de Canon XA55-videocamera.

Het nut van een videocamera voor journalisten

Journaliste en filmmaakster Elisa Iannacone over wat zij belangrijk vindt aan een camera en haar ervaringen met de EOS C70 en de XA55.

Ondersteuning van talent in de branche

Canon is al meer dan dertig jaar sponsor van het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image. De Canon Video Grant zet Canon's lange traditie van ondersteuning van talent in de branche voort op het festival. De Canon Female Photojournalist Award werd in 2000 in het leven geroepen. De beurs van € 8000 wordt uitgereikt aan uitzonderlijke fotografes.

Daarnaast zal dit jaar het Canon Student Development Programme, dat jongeren uit verschillende landen samenbrengt voor workshops, portfolio's en begeleiding, terugkeren naar Visa pour l'Image.

Om je aan te melden of voor meer informatie over de Canon Video Grant – Short Film Documentary kun je de pagina Visa pour l'Image Awards & Grants bezoeken of een e-mail sturen naar canon-videogrant@orange.fr. Deelname is gratis en aanmelden kan tot 27 mei 2024.

Ga voor meer informatie over Visa pour l'Image naar de Visa pour l'Image eventpagina.

Rachel Segal Hamilton

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro